Avanza

Underrubriker

fredag 3 januari 2020

Hur skapar man egna aktielistor i Googles Kalkylark
Igår var det årets första börsdag och det firade marknaden med ett litet börsrally. Själv steg den totala aktieportföljen med 1,51% till ett nytt ATH. Självklart fantastiskt kul, men idag svänger börsen åt andra hållet. Troligen mest påverkat av att Trump valt att eliminera en högt uppsatt iransk general. När jag skapade min aktieportfölj inför 2020 var det en hel del aktier som inte kom med i den aktieportföljen utan mer aktier som jag skulle vilja äga på sikt.

Anledningen till att de inte är med redan från början är för att jag tycker att värderingen har stuckit iväg alldeles för mycket. Därför har jag idag roat mig med att fundera på och skapa en bevakningslista på aktier som jag skulle vilja köpa in till mina egenskapade fonder under 2020 givet att priset är rimligt.

I och med att jag flera konton på Avanza och Nordnet har jag alltid tyckt att det varit stökigt att på ett enkelt sätt hålla reda på de aktier som jag är intresserad av. Visserligen kan man skapa bevakningslistor på Avanza och Nordnet, men jag vill ha allt på ett ställe, ungefär som en egen dashboard.


Därför använder jag mig av Google Kalkylark. Det enda som behövs är en g-mail adress och sedan kan man logga in på Google Drive där appen/modulen Google Kalkylark finns. I mitt ark har jag flera olika flikar, bland annat så har jag en flik för alla aktier som jag äger, vad jag köpt de för, vad marknadsvärdet är och hur mycket samt när de delar ut.

För att göra de mer överskådligt har jag skapat en pivottabell för dels totala aktieportföljen och dels för mina egenskapade fonder. I inlägget Min aktieportfölj för 2020 kan ni se hur pivottabellerna ser ut. Eftersom jag inte gått ut med hur stor min aktieportfölj är, så är det inte alla kolumnerna som syns i bilderna i det inlägget, men ni får en uppfattning.

Idag har jag som sagt påbörjat skapandet av en till flik i arket som jag döpt till Bevakningslista. Där kommer jag att lägga till de aktier som jag är intresserad av och till vilken fond som de ska köpas in i. Det fina med Googles kalkylark är att man med hjälp av formler kan få in aktiekurserna automatiskt i kalkylarket. Vill du själv använda dig av Googles Kalkylark och skapa dig din egen bevakningslista eller få koll på din aktieportfölj, kommer här formlerna för det.

Nu använder jag AAK som exempel för att visa hur själva formeln är uppbyggd. Vanligen fungerar formel nummer 1 och dess syntax är uppbyggd enligt följande:

Formel nummer 1

=GOOGLEFINANCE("CPH:aak"; "price")

I formeln anger man vilken börs som aktien är listad på, aktiens kortnamn och till sist avser Price att det är aktiekursen som man vill få fram. Av någon anledning tycker Google att alla svenska aktier är noterade på Köpenhamnsbörsen, därav CPH och inte STH. Vill man ha priset för en annan aktie är det bara att byta ut AAK till kortnamnet för den aktien som man söker. Kortnamnet hittar man lättast när man söker på aktie på Avanza.

Men när det gäller preferensaktier samt aktier noterade på de mindre listorna fungerar inte ovan formel utan man får använda sig av nedan:

Formel nummer 2

=VALUE(SUBSTITUTE(IMPORTXML("https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/831975/cibus-nordic-real-estate";"//span[@class='pushBox roundCorners3']/text()");";";"."))

I formeln är det Cibus Nordic Real Estate som jag vill finna priset för. Skulle det vara en annan aktie, så fungerar ovan formel på så sätt att du söker upp den på Avanza och kopierar det som står i sökfältet på Google.

Nedan har jag sökt på Samhällsbolaget i Nordens D-aktie och då ser sökfältet ut enligt följande. Denna text markerar jag i sin helhet och kopierar:

Sedan byter jag ut https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/831975/cibus-nordic-real-estate i formeln ovan mot https://www.avanza.se/aktier/om-aktien/913957/samhallsbyggnadsbo--i-norden-d. På samma sätt gör man med andra aktier som inte fungerar enligt formel nummer 1.

Vill man istället skapa formler för att finna priset på amerikanska och kanadensiska aktier så är syntaxen enligt formel nummer 1:

Microsoft noterat på Nasdaq

=GOOGLEFINANCE("Nasdaq:msft"; "price")

Brookfield Renewable Partners noterat på Torontobörsen

=GOOGLEFINANCE("TSE:BEP.UN"; "price")

Alibaba noterat på Nyse

=GOOGLEFINANCE("Nyse:baba"; "price")


Hoppas att ni nu kan skapa era egna aktielistor eller bevakningslistor för den delen och på ett enkelt sätt kan följa era aktier.  Hör gärna av er om något är oklart så ska jag försöka hjälpa till.


9 kommentarer:

 1. Utgår fråm z2036 verktyg som ger perfekt överblick och listar att kunna hämta data ifrån in till excel där jag har totala översikten kring allt sparande. Använder samma formel som du nämner i blogginlägget med Avanza.

  https://z2036.blogspot.com/p/mydividends-extended-edition.html?sheet=1iFrcqYhdm8agn-XwrGYfqeKzuX21rQ5dmMP7zBKVy-s&sheetname=Portfolio

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, z2036 har grymma verktyg att jobba med.

   Radera
 2. De använder STO för stockholmsbörsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När började de med det? Det fungerade inte tidigare för mig.

   Radera
  2. Ett eller två år sedan vill jag minnas. De använde STO eller STH först sedan försvann det och man fick använda CPH istället. Efter ett par månader började STO fungera.


   Radera
 3. STO funkar bra till exempel =GOOGLEFINANCE("sto:aak", "price") , däremot kan jag inte få de mindre listorna att funka... inte heller fonder, men det kanske inte går. Förutom börshandlade, som tex
  =GOOGLEFINANCE("STO:XACTHDIV", "price")
  Norska tex Tomra får jag heller inte att funka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej teadrinker. För de som du inte får att fungera, prova att använda formel nummer 2 istället. Vad gäller vanliga fonder har jag ännu inte lyckats får till, men hoppas någon läsare kan hjälpa med den formel som behövs.

   Radera
 4. HEj KAN STO ÄVEN FUNGERA MED FIRST NORTH LISTOR TEX STORYTEL?

  SvaraRadera
 5. Finns det även någon formel för kursutveckling sedan föregående dag, till avanza länkarna?

  SvaraRadera