fredag 17 januari 2020

Brookfield Renewable Partners förvärvar bolag
Tidigare i veckan meddelade Brookfield Renewable Partners (BEP) att de har lagt ett icke bindande bud på resterande aktier i TerraForm Powers. Budet är ett rent aktiebaserat bud och motsvarar en budpremie på cirka 11% mot TerraForm Powers aktiekurs. Sedan tidigare kontrollerar BEP redan drygt 60% av aktierna, så budet är för att komma över samtliga aktier.

Om budet går igenom kommer en aktie i TerraForm Powers ge 0,36 aktier i Brookfield Renewable Partners och tillsammans kommer dessa båda bolag att bilda ett av de största förnybara kraftbolaget i världen.


Fördelen för BEP med affären är att de ytterligare kommer att stärka sig som ett av de största diversifierade kraftföretagen i världen. För TerraForms del innebär ett uppköp att de kommer att få tillgång till en global marknad och ökat kapital för tillväxt. Själv tycker jag att det är ett spännande bud som BEP kommit med och jag hoppas att det går igenom. Enligt bolaget själva kommer TerraForm att bidra till vinsten från dag ett.

BEP är det enda kraftbolag som finns kvar i min aktieportfölj och jag gillar det faktum att de jobbar med förnybar energi och är diversifierade mot sol-, vind-, vatten- och hydrokraft. Som investering har det varit en väldigt fin resa och hittills är jag upp nästan 50%. Bolaget utgör den klart största delen av min egenskapade fond Stojko Invest ESG/Energy.


Vad som också var roligt i samband med att BEP kommunicerade budet var att man passade på att berätta om att utdelning kommer att höjas med 5%. Den nya årliga utdelningen, som betalas ut kvartalsvis, landar på 2,17 USD per aktie, upp från 2,06 USD. Bolaget har som målsättning att höja utdelningen 5-9% per år och det har man lyckats med. Till dagens kurs ger den nya utdelningen en direktavkastning på runt 4,6%.

Värt att notera här att även om bolaget är ett kanadensiskt bolag, delar de ut i USD. Anledningen har att göra med hur källskatt belastar utdelningar i USA jämfört med Kanada. Men för oss i Sverige spelar det inte någon roll då utdelningar på aktier i ISK eller KF inte betalar någon källskatt. Dock så kan sådan dras, men den återbetalas efter ett antal år. Nu ska man tillägga att våra nätmäklare inte garanterar att man får tillbaka hela belopp som dragits men ambitionen är det.

Slutligen, då bolagsformen är ett limited partnership, kan man numera endast handla aktien via Nordnet. Hos Avanza kan man fortfarande inte handla aktien efter de att de tog bort den på grund av krångligheter kring hanterandet av utdelningen i olika delar.

Finns BEP i din aktieportfölj eller har du andra spännande energibolag?

8 kommentarer:

 1. Hej Stojko. Bra genomgång men det går alldeles utmärkt att handla BEP hos Nordea också. Skulle nog gissa att det är bara hos Avanza den inte går att köpa. Hos Nordea kan man dessutom få tillbaka källskatten innan håret blir grått

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delar med dig Myntaren och en klar fördel att Nordea betalar tillbaka källskatten så mycket tidigare. Tycker du att deras handelsplattform fungerar bra?

   Radera
  2. Den är inte lika smidig som Avanza. För ca ett år sen var den horribel, nu är den OK. Men det är värt det

   Radera
  3. Då kanske jag ska kolla in Nordea lite närmare och se om det kan vara ett ytterligare alternativ.

   Radera
 2. Ja, mycket bra bolag detta. Har en självklar plats även i min portföljd.

  Det är bra att även du bashar Avanza när de agerar så som de gör för att förstöra för sina kunder. Som de faktiskt gör och har gjort upprepade gånger nu. Avanza är på väg rakt utför med nuvarande ledning, de har gubbat till banken till gammelbank. Haveri.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig Investeraren. Det är illa att Avanza envisas med att fortfarande inte erbjuda sina kunder möjlighet att handla i liknande instrument. Den dagen det kommer någon billig nätmäklare med minst lika bra hemsida, så tror jag att de kommer att se ett större kundtapp och man inte tänker om från ledningens sida.

   Radera
 3. Ja, BEP finns i KFen som ett av två innehav inom förnyelsebar energi. Upp 73% sedan inköp, riktigt lyckosamt. Satt och funderade på hur jag hittade BEP en gång i tiden, tror att det var en följd av att jag såg det i DidnerGerges innehav och började titta närmare på det.

  Det andra innehavet inom förnyelsebart har dock haft en ännu bättre utveckling - Eolus Vind. En riktig raket.

  SvaraRadera
 4. Härligt, vilken fin uppgång du har haft hittills. Att kolla innehaven bland de olika fonderna är ett bra sätt att få tips på en hel del oslipade diamanter.

  Eolus Vind har jag följt på avstånd men inte fått ändan ur och köpt in mig än, vilket är lite synd med facit i hand.

  SvaraRadera