fredag 24 januari 2020

Vad kostade Ericssons fusk aktieägarna?
Idag kom Ericsson med sin kvartalsrapport för det fjärde kvartalet 2019. Det är inget innehav som jag äger direkt utan indirekt via Investor och Industrivärden. Glädjande i denna rapport är att bolaget visar på finare siffror och den viktiga, justerat för omstruktureringskostnader, bruttomarginalen ökade från 32% till 37,1% i det fjärde kvartalet även om det var lite lägre än vad analytikerna väntat sig.

I övrigt kan det fjärde kvartalet summeras med att:


 • Försäljningen uppgick till 66,4 (63,8) miljarder kronor 
 • Rörelseresultatet landade på 6,1 (-1,9) miljarder
 • Periodens resultat blev 4,5 (-6,5) miljarder
 • Vinst per aktie slutade på 1,33 (-1,99) kronor


Helåret 2019 summeras i:


 • Försäljningen uppgick till 227,2 (210,8) miljarder kronor 
 • Rörelseresultatet landade på 10,6 (1,2) miljarder
 • Periodens resultat blev 1,8 (-6,3) miljarder
 • Vinst per aktie slutade på 0,67 (-1,98) kronor
 • Förslagen utdelningen är 1,50 kronor, en höjning från de 1 kronorna föregående årUtsikterna för det nya året måste ändå sägas vara mindre negativa jämfört med tidigare år, mycket tack vare att man har fått mer ordning på de verksamheter som har dragits med kraftiga underskott. Däremot flaggar man för de vanliga säsongsvariationerna mellan det fjärde och första kvartalet. Men för Q1 2020 kommer svängningarna vara lägre än treårssnittet på -25%, tack vare en lägre bas på grund av ett svagt fjärde kvartal i Nordamerika.

Även antennförvärvet Kathrein väntas tynga lönsamheten under 2020, men man väntar sig en gradvis förbättring i takt med att integrationen av förvärvet fortskrider och att en ny antennportfölj utvecklas. Vad gäller omstruktureringskostnader spår Ericsson att de kommer att uppgå till 1% av försäljningen för 2020.

Men så var det ju det här med mutskandalen som pågått under flera år och där notan nu betaldes under det fjärde kvartalet till SEC (United States Securities and Exchange Commission) och DOJ (Department of Justice). Totalt landade notan på 10,1 miljarder kronor.

Så, om man hade haft en styrelse som agerat tidigare och inte som, slappt "tittat på" skulle årets resultat istället landat på 11,9 miljarder. Uträknat som vinst per aktie, skulle det bli cirka 3,60 kronor.

Nästan 3 kronor mer i vinst per aktie har alltså aktieägarna blivit blåsta på!

Nu har man väl blidkat småaktieägarna genom att höja utdelningen med 50%, men när man inser att mutbeteendet, som pågått under många år, kostar nästan 3 kronor per aktie kan man inte känna sig direkt nöjd.

Som ägare av Investor och Industrivärden förväntar jag mig en starkare styrelse som är på tårna och stoppar när ledning och chefer gör affärer med länder/bolag där mutor är vanligt förekommande. Som jag skrev om Investors kvartalsrapport för det fjärde kvartalet, som kom i onsdags, var det radiotystnad om händelsen i Ericsson. Inte heller tog någon analytiker upp frågan på telefonkonferensen. SVAGT!

Hur ser du på Ericsson och det som hänt? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är viktig och intressant.


3 kommentarer:

 1. I samband med detta är det väl viktigt att notera att vi i Sverige slår oss på bröstet för att vi svenskar är så hållbara, till och med i finansbranschen. Vi tar esg på allvar bla bla :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Det viktiga är att de som begick brotten för länge sedan inkasserat bonusar, superlöner och fallskärmar. Så länge företagsledningar klarar sig undan och ägarna blir sittande med notan så kommer omoraliska säljare och företagsledningar lockas att begå brott.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker hela soppan är förjävlig. Som småaktieägare är hag definitivt varken imponerad eller ens i närheten sv att ha blidkats. Ett så stort bolag som begår sådana idiotiska affärer och som delar ut ynka 1.5 kr i år... Fy sjutton. Visst bättre än de tre senaste åren med en ynka krona. Ledningen o en bra bit ner borde betala tillbaka både löner o bonusar. Stackars anställda o aktieägare.

  SvaraRadera