Avanza

Underrubriker

tisdag 31 december 2019

Mina nyårsmål för 2020
Vanligtvis brukar jag aldrig ge några nyårslöften eller nyårsmål inför ett nytt år. Det klassiska målet brukar annars vara att man ska börja träna och investerar i ett fruktansvärt dyrt gymkort, som sedan bara används de första två-tre veckorna i januari och någon vecka i maj när man inser att Beach 20XX är snart på ingång.

Givetvis slutar det med att man kommer fram till att det går lika bra att bada i vassen i år igen, så varför anstränga sig. Eller den ursäkt som jag brukar använda mig av ibland, vilken lyder att jag har råd att köpa min egen sjötomt så jag behöver inte träna! Visserligen ligger den sjötomten i rena obygden och är mer som en tjärn där ingen någonsin kommit på tanken att ens bada.

Men 2020 är lite speciellt då det är ett nytt decennium som startar och kanske är det dags att fundera på vad man vill för det kommande året. De mål som jag kommit fram till är inte enbart finansiella mål utan mer mål som rör livet och mitt välbefinnande. Tanken är sedan att följa upp dessa mål i januari 2021 för att se hur jag lyckats.


För 2020 har jag därför fastställt följande 7 mål:

Läsa minst 30 böcker under 2020

Jag har alltid gillat att läsa böcker men känt att man inte riktigt har tid. För ett tag sedan skaffade jag ett provabonnemang på Storytel och kände att lyssna på ljudbok är något som verkligen fungerar för mig. Ända sedan jag skaffade ett par Bose brusreducerande hörlurar lyssnar jag på en bok när jag  åker kommunalt eller är ute och promenerar. Hittills har det blivit mest finansrelaterade böcker, men tanken är att lyssna på litteratur som romaner/deckare, men även böcker jag kanske normalt inte skulle köpt och läst.

Träna/röra på mig 5 dagar i veckan

För några år sedan tränade jag väldigt mycket i samband med att jag höll på med Ironman och Svensk Klassiker. Kanske blev det för mycket under kort tid, så nu vill jag hitta tillbaka till träningen igen. Fokus har tidigare legat väldigt mycket på prestation, men nu vill jag istället fokusera på att komma ut och röra på mig. Sedan vad det blir för sorts träning spelar mindre roll. Däremot kommer jag att promenera 1 timme om dagen varje vardag. Och det är ett perfekt tillfälle för att lyssna på ljudböcker. Sedan blir det nog styrketräning en del samt golf när säsongen börjar.

Skriva 150 blogginlägg

Ända sedan jag i år på allvar började att skriva mer frekvent på bloggen har jag insett att jag gillar verkligen att skriva och vill se till att göra det regelbundet. Sedan är det fantastiskt kul att få interagera med er läsare och jag uppskattar att ni tar er tid att läsa och kommentera det jag skriver. Även om jag nästan skrev 190 blogginlägg 2019, vill jag minska lite på mängden och istället öka längden på inläggen.

Starta upp en affiliatesida

Jag har tidigare pluggat programmering och även om jag aldrig jobbat med det, kommer jag ihåg hur kul det var. Det som lockar mig är att det är dels är ett skapande men dels även ett logiskt sätt att jobba. Sedan är verkligen en novis i hela det här med hemsidor och SEO. Jag har till och med boken "HTML5 and CSS3 for dummies" i bokhyllan. Då förstår ni nivån på mina kunskaper. Men det är det som lockar. Kan jag som inte kan något direkt, lyckas skapa en affiliatesida och ranka topp 10 på Google för vissa ord? Slutligen är det också ett sätt att skapa inkomster utan att behöva vara fast vid ett skrivbord på ett företag fem dagar i veckan.

"Sitta på händerna"

Under året som har gått har jag varit för aktiv och otålig med mina innehav. Om jag tittar på mina barns portföljer, så har de båda nått en avkastning på över 35%, medan jag har en avkastning på lite över 25%. Skillnaden är att i barnens portföljer har det inte sålts några aktier utan bara fyllts på med fler aktier i nya och befintliga innehav. Själv har jag inte haft samma tålamod utan köpt och sålt i tid och otid. Resultatet har dels blivit en sämre avkastning men även högre kostnader i form av courtage. Det ironiska är att de är jag som skapat barnens portföljer. Så för 2020 har jag nu skapat min aktieportfölj som jag skrivit om i tidigare inlägg och tanken är att jag inte ska hålla på och handla i någon större utsträckning utan låta den göra sitt jobb. Därav målet att "sitta på händerna".

Strukturera vardagen nu när man inte jobbar

Ända sedan jag lämnade in dator och nyckelbricka i början av september har jag haft svårt att få en vettig struktur i vardagen. Nu när man inte behöver göra sig i ordning och åka iväg till ett jobb är det lätt att det blir långa frukostar varje dag. Jag har i för sig gått upp 06:30 när sambo och barn går upp. Skillnaden är att jag fastnat i soffan läsandes tidningar, bloggar, Twitter, pressmeddelanden, osv, för att inte glömma, följa börsöppningen samt utvecklingen för börsens första timme. Helt enkelt har förmiddagen försvunnit och jag har känt att det jag tänkt få tid att göra blir inte av. Därför vill jag bli mer strukturerad i vardagen och inte spilla bort min tid som jag nu skapat mig.

Gå ned till minst 95 kg

Efter att lagt träningen på hyllan sedan ett antal år sedan med svenska klassiker och Ironmantävlingar har sambokilona smugit sig på. Nu när vågen visar på 100 kg är det dags att ta tag i kosten igen. Särskilt nu när man inte jobbar finns all tid i världen att klämma in träning och fundera på en bättre kost. Målet är inte att gå ned så snabbt som möjligt utan mer att lägga om livstilen så att den i längden fungerar med det faktum att jag älskar mat och sötsaker till att uppnå en bra kosthållning där detta kan kombineras.


Slutligen vill jag passa på och önska alla gamla och nya läsare ett riktigt gott nytt år 2020!


Vilka är dina mål för 2020? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är viktig och intressant. 11 kommentarer:

 1. Intressanta mål och jag hoppas det går bra för dig med dom!

  Enda nyårslöftet jag har är att gå på bio en gång per månad med familjen. Tycker vi är så upptagna med vårt egna i vardagen att familjetiden blir lidande, men på bio måste alla kolla på filmen och inte i nån mobil eller vara iväg med nån kompis;).

  Har varit roligt att läsa dina inlägg och allt som oftast fastnar man i ämnet efter att man läst dom. Glad att man hittade hit så att säga.

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för de vänliga orden Daniel och gott nytt år till dig och din familj. Kul att jag kan inspirera med mina inlägg!

   Det låter toppen med att gå på bio hela familjen en gång i månaden. Ofta får man också möjlighet att kanske gå ut och äta innan/efter filmen samt prata om det man sett. Jag håller med om att det är skönt när mobilerna försvinner. Jag och sambon testade att laga en avsmakningsmeny igår på nyårsafton då vi var utan barn detta år. Insåg att detta är något som vi kommer att testa med kidsen. Dels blir det en aktivitet alla kan vara med på och med hjälp av små rätter, mer som smakprover, är det något som sträcker sig över lite längre tid än att de äter på 15-20 min och sedan ska iväg till speldator och chatta med kompisar.

   Radera
 2. Gott nytt år!

  Intressanta mål, en del överlappar med mina (https://egoninvestor.blogspot.com/2019/12/mal-2020.html) andra skulle passa även mig bra. Även jag har valt att fokusera på hälsan. Dock har jag för 2020 skippat målet från 2019 om antalet blogginlägg. Jag kommer att skriva när andan faller på istället.

  Lycka till med målen och ha en fin start på 2020!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott nytt år!

   Kul att vi har liknande mål och just fokus på hälsa och välbefinnande känns viktigt att tänka på i längden. Jag var lite osäker på om jag skulle ta med målet med antal blogginlägg. Men samtidigt vet jag att utan det är det lätt att jag skjuter på skrivandet, vilket skulle vara tråkigt.

   Lycka till med dina mål och njut av ett härligt 2020.

   Radera
 3. Målet är att kunna spara minst 10% av lönen i aktier. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott nytt år och ett härligt mål som du har satt upp. Är det något speciellt som du sparar till/i?

   Radera
 4. Vilka grymma och inspirerande mål!! Häftigt med Ironman, det har jag på min "önskelista" att klara av någon gång i framtiden :)

  Tack för alla grymma inlägg under 2019!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar och gillar dina mål som du skrivit för 2020. Det ska bli intressant att höra om vilka 25 böcker som du läst under 2020.

   Tack själv för alla grymma och intressanta inlägg du skrivit på din blogg. Du inspirerar verkligen!

   Radera
 5. Hej Stojko!
  Vilka bra mål du satt upp.
  Hoppas du lyckas nå dem också :)

  Jag håller på att fila på mina mål. Kommer ett inlägg under januari med nya mål.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar P.B. Jag ser fram emot att ta del av dina mål när nu formulerat dem. Själv hoppas jag att jag kommer att nå de mål som jag satt upp för 2020 :).

   Radera
  2. Det tror jag att du kommer göra!

   Ska bli intressant med affiliatesidan. Något jag skulle vilja göra med tror inte jag besitter kunskapen för det.
   Hojta till om du vill ha hjälp på något sätt, jag tycker det verkar intressant.

   Mvh PB?

   Radera