Avanza

Underrubriker

torsdag 30 januari 2020

Latour startar 2020 med ytterligare förvärv
Latour är ett av mina basinnehav i aktieportföljen och utgör ett av de sex investmentbolagen som jag har i fonden Stojko Invest Investmentbolag. Det jag gillar med Latour, förutom den historiskt fina utvecklingen, är att de jobbar aktivt med sin onoterade del och förvärvar löpande nya spännande bolag.

Nu, sista vecka i januari, har de slagit till med ytterligare två förvärv till den onoterade delen. Det första bolaget som förvärvas är det spanska bolaget Batec Mobility S.L. Det är en ledande tillverkare av elektriska drivaggregat för manuella rullstolar på den globala Mobility Rehab-marknaden. Förvärvet görs i dotterbolaget MS Group AB, tidigare REAC Group AB, som är en del av Latour Industries.

Totalt sett omsätter Batec Mobility 4,8 miljoner EUR på årsbasis och har 41 anställda. De produkter som bolaget säljer möjliggör en större frihet för användaren och med hjälp av den elektriska påhängsmotorn kan användaren snabbt ta sig fram längre sträckor, även om de har kraftigare lutningar och ojämna underlag.Mauritz Sahlin, VD för MS Group, kommenterar förvärvet med:

"Förvärvet utökar MS Groups produktsortiment och skapar en bra bas för ytterligare tillväxt i ett intressant och dynamiskt marknadssegment."Det andra bolaget som förvärvas är den holländska bolaget Daan Holding B.V, som äger EMMA Safety Footwear B.V. Som ett första steg förvärvar man 80% av aktier i Daan Holding, men fram till första kvartalet 2023 kommer man att uppnå ett 100-ig ägande i Daan Holding. Detta förvärv görs av Hultafors Group direkt och inte av något dotterbolag inom den gruppen.

Omsättningen för EMMA Safety Footwear, som är ett ledande europeiskt bolag inom skyddsskor med fokus på centrala Europa, uppgår till 23 miljoner EUR på årsbasis och med en lönsamhetsnivå i linje med Hultafors strategiska målsättning, vilket innebär en rörelsemarginal på över 10%. Totalt sett har EMMA cirka 140 anställda och har byggt en ny modern fabrik för produktion av skyddsskor i Kerkrade, Nederländerna.Syftet med förvärvet är för att stärka Hultafors Groups position inom personlig skyddsutrustning i Europa och Nordamerika. VD Ole Kristian Jødahl kommenterar förvärvet så här:

"Vi är övertygade om att EMMA kommer att utgöra ett mycket bra komplement till vår existerande affär inom skyddsskor utifrån flera perspektiv, inte minst kopplat till deras produktportfölj och den geografiska- och kundsegmentsspecifika närvaron de har. Vi är också exalterade över de resultat som EMMA uppnått inom hållbarhetsområdet, exempelvis genom sitt cirkulära koncept och innovativa återvinningssystem."

En effekt av detta förvärv är dock att den förväntade nettoskulden (exklusive IFRS 16) kommer att öka jämfört med den senaste nettoskulden som rapporterats per sista september 2019. Den uppgick till 5,7 miljarder SEK. Jag tycker om när de är så tydliga, för att då vet man att när Q1 rapporten för 2020 kommer, så kommer detta förvärv att ligga bakom en del av förändringen av nettoskulden. Sedan får man se om den totala skulden ökat eller inte.

Själv tycker jag att dessa två förvärv verkar jättespännande och bra komplement till befintliga bolag inom Latours onoterade del. Jag gillar också att Latour har en förmåga att hitta och sedan köpa alla dessa mindre, men lönsamma bolag, för att på så sätt växa sin industrirörelse. Fortsätter 2020 så, kommer det blir ett fint år för Latour. Ända nackdelen är att aktien handlas till en hög substanspremie så jag avvaktar med ytterligare köp.

Finns Latour också din aktieportfölj?
2 kommentarer:

  1. Bra inlägg, Latour är ett av mina största innehav och jag litar på att de sköter veksamheten bra utan att man behöver oroa sig :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar och jag känner som du när det gäller Latour. Ett mycket fint och välskött bolag.

      Radera