tisdag 7 januari 2020

Europris VD hoppar av
I morse kom Europris med en pressrelease att deras VD Pål Wibe hoppar av och går till bolaget XXL istället. Wibe har varit VD på Europris sedan mars 2014 och varit en drivande kraft bakom den fina utvecklingen av bolaget. Han kommer dock att vara kvar fram till någon gång under det första halvåret 2020. Styrelsen har nu påbörjat sökandet efter en ny VD. 

Enligt meddelandet till marknaden summerar Wibe att ha varit VD för Europris är högpunkten i hans karriär och att han kandiderar till en styrelseplats för att kunna fortsätta att vara en del i Europris framtida utveckling.

"Being the CEO of Europris has been the highlight of my career and until quite recently I had no thought for leaving. However, for a retail guy with over 20 years' experience with an urge for challenges and a drive to build winning teams, this opportunity was simply too tempting. It was not an easy decision to make, but it was softened by the fact that I was given permission by my new employer to offer my candidacy as a new Board member of Europris ASA at the next possible opportunity. Thus, I will be able to follow and support Europris also in the years to come, if the shareholders of Europris agree"Mina tankar


Europris är ett av mina fyra case som jag tror extra mycket på och som jag har gjort en större investering i. Totalt är Europris cirka 5,9% av aktieportföljen efter dagens besked. Självklart tycker jag detta både är trist och oväntat. Det känns lite som att nu dök plötsligt en möjlighet upp och då hoppar han på den direkt. Även om många stora förändringar har påbörjats och löper enligt plan som det nya centrallagret och det initiala förvärvet av ÖoB, är det en hel del kvar innan Europris kan fullt ut kapitalisera på sina initiativ.

Eller så är det viktiga gjort för Europris framtida utveckling, att det numera är mer att förvalta och se till att planen följs. Då kanske det är en annan typ av VD som ändå skulle behövas. Hur som helst blir det intressant att följa under våren och jag är nyfiken på vem som kommer att bli den nya VD:n när väl det är klart. Positivt är ändå om Pål Wibe blir en del av styrelsen då han har en 20-årig erfarenhet av retail samt kan bolaget väl. Vidare är han också en större aktieägare med sina 1,2% av kapitalet via bolaget Nordkronen II AS.

Lite förvånad är jag dock över att styrelsen i XXL sa ja till att han skulle få kandidera till en styrelseplats i Europris med tanke på krisen i XXL. Frågan för oss ägare är ändå hur mycket tid han kommer att kunna lägga på Europris när väl han formellt blir VD för XXL?

Men jag ser mitt innehav i Europris på lång sikt och kommer inte att göra några förändringar i mitt innehav. Marknaden blev dock inte allt för glad då aktien är ner cirka 4,5%. Skulle det bli ett större nedställ är det möjligt att jag passar på och köper ytterligare aktier i bolaget. Nu närmast blir att vänta på Q4-rapporten som släpps den 30 januari, där kommande utdelning kommer att avslöjas och förhoppningsvis mer om framtiden.

Finns Europris i din aktieportfölj?


2 kommentarer:

 1. Visst är det lite intressant med hur vissa ser på styrelseplatser? Tydligen helt ok att dels ta hand om ett krisbolag, men sedan ha styrelseplatser bredvid... Ratta lite med ena handen när lite tid finns över typ?
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig och ju mer jag tänker på det vore det nog bättre om han inte kom in i styrelsen, för hur mycket tid kommer han egentligen att kunna avvara? Sedan kan man alltid undra över hur XXLs styrelse tänker. Bolaget går dåligt och så tar man in en VD för att vända skutan men som tillåts ha styrelseuppdrag vid sidan om.

   Radera