Avanza

Underrubriker

söndag 22 december 2019

Min aktieportfölj inför 2020
2019 har verkligen gått fort. I januari lämnade jag in uppsägningen till min chef efter 11 år som nordisk ekonomichef på ett amerikanskt Fortune 500-bolag. Sista arbetsdagen blev 4 maj och fram till 6 september tog jag ut min sparade semester. Galet egentligen med 85 dagar sparad semester, men det blev ett antal sköna månader. Först i september, när datorn och nyckelbrickan lämnades in, insåg jag egentligen vad jag hade gjort. Det var som funderingarna dök upp om jag verkligen hade fattat rätt beslut. Jag menar, vem säger upp sig från ett högavlönat jobb med bra tjänstepension utan att ha något att gå till. Det är inte normen direkt.

Men jag hade ju gjort hemläxan och fått ihop tillräckligt för att kunna leva på utdelningen. Dock gjorde man misstagen att fokusera för mycket på utdelning. För att få ihop tillräcklig utdelning, innebar det att jag hade investerat i en hel del preferensaktier och andra högutdelare. Baksidan var att varken utdelning eller totalavkastningen skulle ge några större tillväxt med åren. I och med att jag var tvungen att leva på hela utdelningen skulle jag inte heller kunna spara något direkt.

Även om jag gillar tanken med utdelningsinvestering, känner jag att det trots allt är totalavkastningen som är det mest intressanta. Jag har under året köpt och sålt alldeles för frekvent, vilket inte är det jag vill hålla på med. Problem har varit att jag kan ha köpt in mig i ett innehav motsvarande 0,25-0,5% av totala portföljen och haft en tanke med inköpet.

Efter några veckor har jag sedan "tröttnat" och tyckt att detta lilla innehav bara ligger och skräpar och därför sålt. Nu kan man tänka sig att detta skulle kunna ses som trading, men det passar inte mig utan jag vill istället kunna ha några innehav att följa och fokusera på.


Därför har jag under hösten funderat och laborerat med olika strategier och tankar kring hur jag vill strukturera min aktieportfölj. De strategier eller tankar som jag landat i är:


 1. Aktieportföljen ska ha en stabil grund som klarar sig över tid. Här tänker jag mig ett hus som ska kunna stå stadigt i 100 år.
 2. En del av portföljen ska fokusera på att generera ett jämnt kassaflöde, ungefär som när Kinnevik hade Korsnäs som gav stabila kassaflöden för deras investeringar. 
 3. Utdelningstillväxt och totalavkastning är viktiga pusselbitar
 4. Aktieportföljen ska vara diversifierad 
 5. Fokus ska ligga på max 5 utvalda case 
 6. Max 12 innehav totalt
 7. Sparandet ska ses över lång tid 
 8. Skapa fonder utifrån teman och lägg in små innehav i dessa och följ utveckligen av den totala fonden. 


Den aktieportfölj som jag nu har skapat genererar 62,9% av den utdelning som jag behöver för att klara mig. Därför har jag tidigare allokerat om till kontakter motsvarande 50% av vad jag behöver per månad under 5 års tid. Resterande 50% kommer att komma från den totala utdelningen, vilket gör att 12.9% av aktieportföljens utdelning därför kan återinvesteras. Tanken är att på 5 år kommer jag fokusera på totalavkastningen och därefter antingen sälja av de 50% av utdelning som saknas årligen eller allokera om så att portföljen minst ger 100% av den utdelning som jag behöver.

Men inför 2020 ser min totala aktieportfölj ut så här:Preferensaktierna, som är Klövern pref, Corem pref, Sagax D, SBB D och Sdiptech pref, står för det stabila kassaflödet. De utvalda case som jag har är Resurs Holding, Sinch, Evolution Gaming och Europris. Nedan är mina hisspitchar kring dessa case sett över kommande 5 åren:

Aktiekursen för Resurs Holding har knappast rört sig från introduktionen på 55 kronor för över tre år sedan, men vinsten har dubblats. Jag tror att vinsttillväxten fortsätter i samma takt det kommande fem åren och att vinsten minst dubblas. Med en direktavkastning på runt 6% och ett P/E som nu är under 10 trots uppgång för aktien till 60,30 kr, är min tes att aktie borde stå i 120 kr om 5 år.  Själv har jag ett gav på 56,51 kronor

När det gäller Sinch, var jag inne i den aktien för drygt 18 månader sedan men gick ur aktien efter ett kort tag då jag tyckte att de hade för dåliga marginaler och förstod inte riktigt affärsmodellen. Hur kan man tjäna pengar på att skicka vidare sms? Men bolagets verkliga värde ligger i alla de avtal som det har med operatörer världen över. Operatörerna använder sig därför av Sinch plattform för att förmedla sms istället för att ha enskilda avtal med varje operatör.

Eftersom strukturen är på plats är detta en kassako och lätt för bolaget att utveckla för att kunna skicka andra meddelandeformat som RCS, Whatsapp, osv. Som de senaste kvartalsrapporterna visat, har försäljning och vinst vuxit rejält och detta kommer bara att fortgå tror jag. Mitt bet är att detta bolag kommer att vara värt minst 50 miljarder om 5 år om det inte blir uppköpt innan, vilket skulle vara klart negativt. Eftersom jag inte stannat kvar i aktien utan gått in igen är mitt nya GAV 227 kronor.

Evolution Gaming är som bolagen som sålde hackar och spadar under amerikanska guldrushen på 1800-talet. Med fantastiska marginaler och en amerikansk marknad som öppnas upp för onlinespel nu och under de kommande åren, tror jag att bolaget kommer att växa vidare till höga marginaler. Mitt bet är detta har potential att bli värt 10-15 miljarder USD om inte mera. Mitt GAV är 241 kronor.

Norska Europris jobbar med daglivaruhandel, men de fokuserar på lågprissegmentet. Människor gillar att handla billigt inte minst under en lågkonjuktur. Nyligen har man köpt 20% av ÖoB med option på att köpa resterande 80% och man har samarbetsavtal med finska Tokmanni, som är i samma gebit. Visionen är att bygga en stor nordisk spelare och jag tror att man kan fortsätta växa snabbare än marknaden. Därför kommer nog en rejäl uppvärdering att komma för bolaget och mitt mål är att aktien står i minst 50 kronor inom 5 år. Till det ska en årlig utdelning på över 5% läggas. Det GAV som jag har är 31,13 NOK.

Övriga innehav har jag klumpat ihop i diverse egenskapade fonder. Den största är helt klart Stojko Invest Investmentbolag, som består av en likaviktad aktieportfölj av de 6 investmentbolag som jag tycker är intressantasta. Dessa bolag gör att jag har exponering till ytterligare cirka 50 bolag indirekt, något som gör att jag får en bra diversifiering.


Nu kommer ovan aktieportfölj att justeras den sista börsdagen så att när börsen stänger för 2019 är Stojko Invest Investmentbolag likaviktad.

Övriga fonder som jag skapat är Stojko Invest US Tech, Stojko Invest FastighetStojko Invest Sverige och Stojko Invest ESG/Energy. De aktier som finns i dessa fonder kommer troligen att allokeras om eller nya kommer att tas in alternativt säljas av, men fonderna i sig kommer att finnas kvar och utfallet kommer att följas upp som vilken aktiefond som helst. Även dessa fonder bidrar till diversifieringen som jag vill ha i mitt sparande.

När det gäller Stojko Invest Fastighet, har budet från SBB på Hemfosa inte gått igenom ännu, men jag har accepterat lösningen 55% aktier i SBB B och 45% kontanter för mina aktier i Hemfosa. Så när det är klart kommer Hemfosa att försvinna ur Stojko Invest Fastighetsfond.


Slutligen när det gäller Brookfield Renewable Partners (BEP) skulle detta storleksmässigt kunnat vara ett utvalt case. Men anledningen till att det inte är det trots sin storlek är att för att man inte längre kan köpa aktien hos Avanza eller Nordnet på grund av dess bolagsform. Det är därför som jag passade på att köpa på mig en större stek så länge som det var möjligt.

Har du skapat din aktieportfölj för 2020? Vilka aktier eller fonder är dina 3 bästa case? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är intressant och viktig. God Jul alla läsare och tack för att ni varit med och bidrag till min resa 2019.


12 kommentarer:

 1. Intressanta funderingar. Jag tänker lite i liknande termer och har skrivit lite om det på min blogg, bla följande inlägg: https://investera-pengar.blogspot.com/2018/07/sa-vinner-jag.html

  Upsales är ett exempel på ett bolag som jag hyser stora förväntningar på, och som jag hoppas ska leverera lite mer kurstillväxt under 2020 än hitintills. Danska Risk Intelligence hoppas jag också ska nå positivt ebitda och sluta ett antal konktrakt i sin senast adderade modul/nisch.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Investeraren. Bra inlägg som du tipsade om på sidan din och Upsales verkar klart intressant.

   Radera
 2. Väldigt intressant inlägg! Gillar verkligen dina "fonder" och case-upplägg. När det gäller case är Resurs (mitt tredje största innehav) något jag också tror mycket på. Har också Europris i portföljen.
  Ser framemot att fortsätta följa din utveckling under kommande år! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar :). Genom att skapa egna fonder blev det renare i aktieportföljen och lättare att följa. En massa småinnehav i en större portfölj störde kände jag. Men genom att klumpa ihop dem och följa totalen blev det mer intressant och jag tror även lättare att sitta på händerna om utvecklingen skulle bli lite sämre. Det var just en massa köp/sälj som jag vill komma ifrån.

   Kul att vi har Resurs och Europris, vad tror du själv om dem på 5 års sikt?

   Radera
 3. Bra portfölj men lev livet utanför börsen nu när du kan utan stress och som gessle sjunger ut och fiska 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut och genom denna uppsättning ska portföljen kunna sköta sig lite grann själv är tanken.

   Radera
 4. Intressant. Själv har jag bestämt mig för att ha max 15 aktier i portföljen (i skrivande stund 14) med fokus på stabila bolag, men även ett par "kryddor", vilka inte gått så bra. Ganska tråkigt, men det är så jag vill ha det efter att kritiskt ha utvärderat mina alltför frekventa köp- och säljaktivititeter 2015.

  Jag har i ett inlägg beskrivit hur jag byggde upp portföljen: Så byggdes aktieportföljen

  Samt lite halvflummiga tankar kring att jag ägnar mycket lite tid åt detta nuförtiden: Tidseffektivt investerande - lite halvflummiga tankar


  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Egon Investor. Gillade dina inlägg som du tipsade om och precis som du vill jag kunna känna att aktieportföljen kan sköta sig mer själv.

   Radera
 5. Hej Stojko!

  Så imponerande att läsa om din resa, portföljerna ser riktigt fina ut. Jag la till dig bland de bloggar jag följer, du får gärna lägga till min blogg i din blogroll :)

  Med vänlig hälsning, Pengabingen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halloj Pengabingen, kul att du gillar bloggen och portföljerna. Det blir spännande att se hur de utvecklas under 2020 och om casen blir som jag tänkt mig. Klart att jag lägger till dig i min lista och ser fram emot att läsa inlägg från dig.

   Gott nytt!

   Radera
 6. Hej Stojko

  Du är en av mina större inspirationer. Just nu håller jag på att omfördela portföljen. Har köp och sålt alldeles för mycket. Vill ha det simple and clean. Tack för inspirationen.

  Hälsningar Tandis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tandis,

   Jätteroligt att höra att jag kunnat inspirera. Det blir spännande att höra om portföljen din när du är klar.

   Hälsningar

   Martin

   Radera