Underrubriker

lördag 25 januari 2020

Läsarfråga - Lär mig om aktier
Att lära sig om aktier och sparande är något som blir viktigare och viktigare. Anledningen är för att få någon form av tillväxt på sina sparpengar behöver man ge sig in på börsen. Det samma gäller sitt pensionssparande. Men frågan är, hur gör man om man inte vet så mycket om aktier? Detta inlägg kommer att handla om en läsarfråga som jag fick och som jag tror att fler kan vara intresserade av.

Frågan:

Hej, jag är drygt 30 år med fru och ett litet barn. I dagsläget har jag köpt några fonder hos Avanza för ett litet större belopp. Dessa har jag haft i över 5 år men de har inte gett någon större avkastning. Jag vågar inte riktigt satsa på aktier, för jag kan inte så mycket om det. Kan du hjälpa mig?

För det första vill jag börja med att säga att det är tråkigt att dina fonder inte givit någon större avkastning, men att det är bra att du sträcker ut handen och vill lära dig mer om sparande. Men innan jag försöker svara på frågan vill jag bara säga att det som jag kommer att diskutera i inlägget inte ska ses som någon form av rådgivning utan mer som generella tankar kring hur man kan lära sig mer om aktier och sparande, något som ligger mig varmt om hjärtat, och hur jag har lärt mig om aktier.

Vad gäller sparande i fonder vill jag tillägga att detta är en mycket bra sparform och ofta att föredra om man inte har så mycket tid för att sätta sig in i vad enskilda företag gör. Dock vill jag bara kort nämna att se till att inte betala höga avgifter om fonden inte presterar över index. Dagens industri hade en artikel om att många aktiva Sverigefonder gått sämre än de indexfonder som banken erbjuder.  Samtidigt som de kostar betydligt mer i avgift, vilket i längden är negativt för din avkastning.


Men åter till frågan. Först skulle jag vilja börja med att berätta följande två historier:

Den första historien handlar om min fars 60-års dag på Solvalla. Pappa har alltid gillat att spela lite på stryktipset och ibland på hästar. Så vi åt lunch på Kongressen på Solvalla och spelade på V75:an den dagen. Det blev inte bara en trevlig lunch och födelsedag, utan vi fick även 6 rätt och ett antal femmor. Total vinst blev runt 6 000 kronor. Stärkt av denna vinst trodde jag att där här med hästar är ju inte så svårt!

Två veckor senare lämnade jag in ett V75-system och tog inte med favoriten i ett av loppen. Den hästen var sträckad till över 70% av alla kuponger, men jag trodde jag visste bättre. Givetvis vann den hästen men jag fick i alla fall 6 rätt. Men hade jag tagit med favoriten hade sjuan suttit. Det misstaget "kostade" mig över 500 000 kronor. Ett klassiskt nybörjarmisstag.

Nästa historia handlar om mitt första aktieköp som jag kommer ihåg. Jag var runt 20 år gammal och valet föll på Handelsbanken. Det är lite lustigt med tanke på att min morfar varit bankkamrer för SEB i Solna. Så när jag föddes fick jag två saker, ett personnummer av Skatteverket och ett bankkonto i SEB.

Men investering blev lyckad och självklart trodde jag att det här med aktier är ju inte så svårt. Samtidigt fick jag upp ögonen för optioner och att man kunde tjäna mycket pengar på kort sikt. Nedsidan brydde jag mig inte så mycket om, jag visste ju hur man tjänade pengar. Självklart förlorade jag alla pengar som jag tjänat på affären med aktierna i Handelsbanken och tyckte det här med aktier och sparande bara är skit!

När jag ett antal år senare började med att investera i aktier igen, hade jag dessa två historier i bakhuvudet. Jag ville denna gång själv lära mig om aktier och hur man gör bäst. Lärdomen från den första historien är att satsa på högoddsare är sällan någon bra strategi i längden. Visst man kan ha tur, men oftast förlorar man. Då är det bättre att satsa på mer stabila bolag som håller i längden.

I det andra exemplet är lärdomen att det tar tid att bli bra på det här med aktier och det finns inga genvägar till långsiktigt hög avkastning. Vidare är att när man håller på med aktier, så gäller det att kunna stänga av bruset. Det innebär att man skapar sig en strategi för sitt sparande och så gäller det att inte lyssna på en massa experter. Det kan vara vänner eller analytiker, som kommer med världens case eller skriver ned/upp det bolaget du är intresserat av. Gör alltid din egen analys av bolaget och dess verksamhet.

Warren Buffett, som är en av världens mest kända och framgångsrika investerare, har två regler som han lever efter när det gäller aktier. Dessa regler är
 1. Don't lose any money
 2. Make sure you don't forget rule number one
Jag skulle vilja modifiera den första regel lite och göra om det till följande regel:
 1. Never stop reading about stocks
Med det menar jag att för att bli bra på aktier och för att lära sig om aktier måste man läsa, läsa och åter läsa. Precis som när du bygger ett hus, börjar du med att skapa en stabil grund för huset och det gör du genom att läsa om aktier och sparande. Tips på bra böcker som har hjälpt mig att skapa en grund och förståelse på hur och vad jag ska investera i är:

 1. 101 tankar om aktier - Ludvig Rosenstam Åhman
 2. Bygg en förmögenhet, investera i investmentbolag -  Marcus Fridell
 3. Så blir du miljonär i hängmattan - Per H Börjesson
 4. Once upon Wall Street - Peter Lynch
 5. Get rich with dividends - Marc Lichtenfeld
 6. Common stocks and common sense -  Edgar Wachenheim III
 7. The Intelligent Investor -  Benjamin Graham
 8. The most important thing illuminated - Howard Marks
 9. Så kan du också bli miljonär innan 30 och pensionär innan 40 - bloggaren Miljonär innan 30

Här skulle jag vilja säga att de tre första böcker ger en väldig bred och bra grund för vad är aktier och hur kan man tänka när man investerar i aktier. Man behöver också lära sig förstå hur man läser ett bolagets årsredovisning och Aktiekunskap har skrivet en bra sida om det. Förutom böcker, finns det mycket kunskap att hämta från bland annat Aktiespararna och nätmäklarna.

Den ideella föreningen Aktiespararna, där jag själv är med, är bra källa till att lära sig om aktier och sparande. Även om jag inte gått kurserna själv, har jag förstått att de har väldigt uppskattade kurser.
Avanza, en av det populära nätmäklarna, har en Akademi där man kan lära sig mer om värdepapper. Även Nordnet har likande information på sin hemsida.

I övrigt har jag själv funnit väldigt mycket information och lärt mig om aktier genom att dels följa andra erkända investeringsprofiler, som Warren Buffett, Peter Lynch, med flera, men dels genom att gå igenom vilka aktier som de bäst presterande fonderna äger.

Sedan måste jag slå ett slag för hashtagarna #pratapengar och #finanstwitter på Twitter. Genom att söka på dessa får man reda på intressanta bolag att titta närmare på. Men som alltid, det är viktigt att göra sin egen analys. Det som skrivs ser jag själv mer som inspiration.

Men om man nu spenderat en massa tid på att läsa och lära sig om aktier, hur går man vidare sedan. Kunniga föreslår att man bör ha minst 10-12 aktier i fem till sex olika branscher för att sprida riskerna, men nybörjare bör öka antalet aktier upp mot 18-20 olika aktier. Vissa framgångsrika investerare har över 60 bolag, till och med över 100 olika aktier, i sin aktieportfölj. Det viktiga är att man inte låter en enskild aktie väga för mycket, för om det visar sig vara ett dåligt val, slår det väldigt hårt på den totala aktieportföljen.

Själv är jag ett stort fan av investmentbolag. De är ungefär som en aktiefond, men skillnaden är en väldigt låg förvaltningsavgift och ägare av kött och blod, som familjen Wallenberg eller familjen Lundberg. Grunden i mitt sparande är mina sex olika investmentbolag som jag lagt i en "egen fond" döpt till Stojko Invest Investmentbolag. Mina tankar som låg till grund för denna fond hittar du i inlägget Så skapar du din egen investmentportfölj.

Fördelen med investmentbolag är att man indirekt får tillgång till en massa bolag, då investmentbolagen, likt en fond, äger aktier i olika bolag. Med mina sex olika investmentbolag investerar jag indirekt i över 50 andra bolag plus att jag varje år erhåller en utdelning på mina aktier, som jag kan använda till att köpa fler aktier i investmentbolagen.

Egentligen skulle de räcka med bara mina sex investmentbolag för mig om jag ser till hur de presterar, men med en stabil grund kan man välja ytterligare bolag som man tycker är intressanta baserat på sin analys. De riktlinjer som jag har i bakhuvudet är att Stockholmsbörsen har i snitt de senaste 100 år stigit med runt 7%.

Beroende på när och vilken tidsserie man mäter så kan den genomsnittliga avkastningen vara högre. Men om man lyckas få en genomsnittlig avkastning år efter år på 7% så har man dubblat sitt kapital efter 10 år utan några nyinsättningar. Så personligen vill jag därför ha minst 7% i snitt per år, gärna mera så klart. Men fördelen med att jobba mot detta mål gör att det är lättare att stänga ute allt brus om nästa fantastiska aktie som kommer att gå till himlen.

Slutligen, många av mina läsare sitter på massor av kunskap, så kanske ni kan fylla på i kommentarerna med ytterligare tips om hur man blir bra på aktier och investeringar.
14 kommentarer:

 1. Jag skulle vilja lägga till att det är sunt att ha rimliga förväntningar. Det finns folk som har som jobb och hobby att välja rätt aktier och som drömmer om resultaträkningar men som ändå inte gör bättre än genomsnittet. Det är lätt att förlora mer pengar än andra (riskabla företag, dyra och dåliga fonder). Det är inte lätt att tjäna mer pengar än andra.

  Ett tips jag tror jag fått av någon annan för fonder är att titta på Morningsstars fondbetyg. Är den fyra eller fem stjärnor så är antagligen förvaltarna hyfsat kompetenta och fonden läcker inte speciellt mycket pengar. Även om de haft tur så kommer antagligen fonden vara ok även i framtiden. Är fondbetyget en eller två stjärnor så ska man hålla sig borta för en dålig fond-ankunge förvandlas aldrig till en vacker fond-svan.

  Rådet om att ha massor av aktier är svårt att följa. Jag tror i så fall mer på att byta ut en liten del av sitt fondsparande till en aktie, och sedan fortsätta så efterhand som man blir mer bekväm. Men det är inte fel att bara ha en eller två billiga och breda indexfonder.

  (Jag har gjort en bunt lärorika misstag liksom många andra - ingen av oss bloggare är fullkomlig)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kloka tankar Daniel och tack för att du bidrar.

   Radera
 2. Jag undrar mest vilka fonder det kan tänkas handla om ? Det måste vara riktigt udda fonder på Avanza som "inte gett någon större avkastning" under de senaste 5 åren. Avanza Zero har gett 44% och Länsförsäkringar Global Indexnära 77%...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en bra fråga. Personen skriver "över fem år" så det kan vara något som råkat ut för en krasch på vägen. Eller så är det kanske en ränte/obligations/bland-fond eller hedgefond med ovanlig strategi. Till och med en hedgefond some Navigeras "Dynamica 90 Global" har gått upp 10% på 5 år. (Kollade på Navigera för att jag vet att de är blodsugare och det var deras sämsta fond med mer än 5 års historik).

   Radera
  2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 99% på 5 år.

   Ibland när jag ser på fonders extremt goda utveckling börjar det gnaga i mig varför man öht ska investera i enskilda aktier. Tur man är flexitarian…;)

   Radera
  3. Det framgick inte av frågan, men kan ha att göra med förväntningar/ingångsvärde, etc. Tack för att du bidrar.

   Radera
 3. Det första är nog att börja med det enkla skulle jag tro? Dvs fondsparande och då förmodligen indexfonder lokalt såväl som globalt. Sedan kan man kanske komplettera det efterhand med någon aktiv fond som krydda. Jag skulle absolut inte fatta beslut mest på historiken. För det finns evidens för att påstå att det råder mean reversion även bland fonder, speciellt när de blir allt för populära och stora efter en tids framgång. Försök istället förstå övergripande vad det är för slags fond och förvaltare. Sitter de i samma båt som du, är avgifter rimliga?

  Ska man satsa på enskilda aktier då måste man känna ett intresse för den saken och ha tid över för analys, annars är det som jag ser det dömt att misslyckas i förlängningen. Det gäller också att vara envis, att inte ge upp, att försöka tills man lyckas. Att gilla att lära sig mer. Tillslut kommer du då knäcka koden. Att börja försiktigt med tex investmentbolag istället för fonder kan vara en bra grej. Ha rimliga förväntningar till en början, för du kommer förlora pengar i början. Det kostar att utbilda sig så att säga.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mean reversion neråt, absolut. Mean reversion uppåt... Inte om förvaltaren försnillat pengarna. De pengarna kommer aldrig tillbaka.

   Radera
  2. Det finns tyvärr forskning om hur såväl privatpersoner som institutioner tenderar att välja fonder. Oftast tenderar de att välja att gå in i fonder som har presterar tämligen bra en historisk tid. Dvs folk går in i helt fel läge, det var ungefär det jag menade. Rent beteendevetenskapligt bör man börja i annan ände i processen med sitt val.

   Radera
  3. Kloka tankar Investeraren och tack för att du bidrar.

   Radera
 4. Tålamod och att interagera med finanstwitter.

  Genom twitter får man kontakt med väldigt många likasinnade och mer eller mindre alla svarar oavsett hur dum fråga man ställer. Du kan läsa hur mycket som helst, men du får aldrig någon motfråga eller kritik på varför du agerat på ett visst sätt eller hur man tänkte när man gjorde en investering från en bok. Man kan även vara aktiv på bloggar.

  Tålamodet är (iaf hos mig) viktigt. Överallt ser man någon lägga upp ett inlägg om miljoner eller sexsiffriga belopp vilket kan upplevas stressande. Men alla har någon gång varit där man själv är, i början av sin investerar resa. Med tålamod och tid kan man bygga upp sitt kapital och en investering måste tänkas igenom innan man genomför den, speciellt för oss som inte månadssparar stora belopp varje månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tid och tålamod är oftast det som saknas hos många, vilket också visas på avkastningen. Tack för att du bidrar.

   Radera