Avanza

Underrubriker

torsdag 6 juni 2019

Ocean Yield kommunicerar ett golv för den framtida utdelningen.Sedan i september förra året har Ocean Yield inte lyckats få sitt stora tankfartyg Dhirubhai-1 (FPSO) uthyrt. Samtidigt har Oceans största ägare Aker Energy haft en option på att hyra fartyget fram till 30 maj i år. Denna option har förlängts till 1 september i år och Aker Energy undersöker nu möjligheterna till att använda FPSOn vid Deepwater Tano Three Points utanför Ghana. 

Eftersom det finns en osäkerhet i att Aker kommer att utnyttja sin option, så undersöker Ocean även andra möjligheter parallellt. I samband med det har Ocean ingått ett avtal om att få göra en fullt betald Engineering Study, för att undersöka möjligheterna att ett icke oljeoberoende bolag ska kunna utnyttja fartyget. 

Många äger Ocean Yield för den höga utdelningens skull, som bolaget betalt i 23 kvartal i rad. Affärsiden är att man lånar pengar och köper fartyg som sedan hyrs ut på långa kontrakt där hyrestagaren står för alla kostnader. Men nu när det största fartyget inte drar in några pengar har det uppstått en oro över att bolaget kommer få problem med att behålla den höga utdelningen som i dagsläget uppgår till runt 11%.  

I samband med nyheten om att Aker Energy förlängt sin option presenterade bolaget även en genomgång av vad som är långsiktigt uthållig utdelning från Q1 2020. Enligt bolaget kan man baserat på förväntade intäkter och backlog långsiktigt klara av att hålla en utdelning på 0,15 USD per kvartal om man inte får FPSOn uthyrd. 


Själv tolkar jag det som att man kommer att ha kvar kvartalsutdelningen på 0,19 USD för resterande tre kvartal 2019 och sedan kan den komma att sänkas till 0,15 USD, vilket är med dagens slutkurs en direktavkastning på 9%. Att man inte skulle få fartyget uthyrt känns inte så troligt. Men hur som helst, tycker jag att risken för nedsida i aktiekursen har klart minskat i och med detta besked. 

Finns Ocean Yield i din aktieportfölj? Vad tror du om bolagets framtida utdelning? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är viktig.

3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Den ev. sänkta utdelningsnivån ser jag också som ett golv, både för utdelningen och för kursen. Om vi förutsätter att de inte för leasing på FPSO:n, så har den ju ändå ett värde även fast den inte genererar något kassaflöde. I värsta fall så kan de avyttra FPSO:n och på det sättet få in pengar i bolaget. Detta funkar ju iaf i teorin, sen har jag ingen vidare koll på hur 2:a handsmarknaden ser ut för en FPSO...

  /bengel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att de faktum att de kommunicerat en långsiktig uthållig utdelning ger en botten för aktiekursen som om man man läser på norska forum verkar kunna vara ned mot 52 NOK. Vad gäller sälja FPSOn kan jag tänka mig kan vara lite svårt. De är ju knappast billiga. Största risken är om finansieringen blir för betungande för bolaget att de får problem med likviditeten.

   Radera