Avanza

Underrubriker

måndag 28 januari 2019

Kniper Sandvik förstaplatsen från Atlas CopcoPrecis som Sandviks rapport, som kom förra veckan, visade Altas Copco i sin rapport att 2018 blev ett rekordår. Jag har därför gjort en jämförelse mellan bolagens rapporter för att försöka se vilket bolag som är vinnaren. Nedan följer en kortare genomgång av de viktigaste områdena i rapporterna

Orderintaget (mkr)


 • Sandvik 102 440
 • Atlas Copco 97 132

Båda bolagen visade på en ökning i sitt orderintag, där Sandvik ökade med 7,3% och med en book-to-bill på 102%. Atlas Copcos orderintag ökade med 8% med en book-to-bill 102%. Rätt så jämnt här, men med en liten fördel för Atlas Copco.

Intäkter (mkr)


 • Sandvik 100 072
 • Atlas Copco 95 363

Sandviks intäkter visade på en organisk tillväxt om 9%, medan intäkterna i Atlas Copco nådde upp till en organiskt tillväxt om 8%. Återigen hyfsat jämnt, men denna gång med fördel för Sandvik och värt att notera är att Sandvik bröt igenom 100 miljardersvallen på intäktssidan för året.

Rörelsemarginal


 • Sandvik 18,6%
 • Atlas Copco 22,2%

Här visar Atlas Copco att man är klart det lönsammaste bolaget . Vad som är fascinerande är att bolaget har lyckats ha en hög rörelsemarginal runt 18-22% under många år, medan Sandviks rörelsemarginal legat runt 10-13%. Det är först de två senaste åren som Sandviks rörelsemarginal varit 18-19%.

Atlas Copco är en klar vinnare här!

Operativt kassaflöde (mkr)


 • Sandvik 15 353 
 • Atlas Copco 16 814

Bolagen genererar i princip ett liknande operativt kassaflöde, vilket inte är så konstigt då de verkar i liknande branscher. Dock så är Atlas Copcos operativa kassaflöde ca 1,5 miljarder kronor högre, vilket gör att de tar hem denna gren.

Skuldsättning (ggr)


 • Sandvik 0,66
 • Atlas Copco 0,27

Atlas Copco har en klart lägre net debt/EBITDA även om Sandviks knappast får anses vara hög. Vad gäller skuldsättningsgraden är den 1,3 för Atlas Copco och 1,0 för Sandvik. Oavgjort i denna gren och här är två bolag som båda har starka och fina balansräkningar.

Avkastning på eget kapital


 • Sandvik 24,3%
 • Atlas Copco 34%

Här har vi en klar stjärna i klassen bland verkstadsbolagen i Atlas Copco. Om man tittar på snittet över 10 år, visar Börsdaga att Atlas Copcos snittavkastning på eget kapital är 31% och Sandviks är 15%.

Atlas Copco är en klar vinnare här!

Utdelning


 • Sandvik 4,25 kr
 • Atlas Copco 6,30 kr

Atlas Copco har höjde sin utdelning med 21% medan höjning i Sandvik blev 15%. Båda bolagen ger helt klart en mer än väl godkänd höjning och som utdelningsinvesterare är det denna typ av höjningar som man önskar sig.

Vad gäller direktavkastningen är det på 2,9 % för båda bolagen, men Sandviks utdelningsandel ligger lite lägre på 42% mot Atlas Copcos på 47%. Båda bolagen har helt klart goda marginaler för att fortsätta att kunna höja sina utdelningar.

Framtiden


Bolagen har som sagt haft ett starkt 2018 båda två och pratar i superlativ om att 2018 var ett rekordår. Dock flaggar båda för en svagare utsikter inom fordonsindustrin och Kina, men att början av 2019 fortsätter som 2018 slutade.

Baserat på respektive VDs uttalande är det som investerare svårt att veta riktigt hur marknaden egentligen kommer att gå utan man får helt enkelt fokusera på vad VD säger i rapporten för kvartal 1 2019 tror jag.

Slutsats


Båda bolagen är väldigt jämna och det är två mycket fina svenska verkstadsbolag, som passar i en långsiktig aktieportfölj, men det som avgör är nog ändå Atlas Copcos  höga marginaler, som de lyckats upprätthålla år efter år, där avkastning på eget kapital och rörelsemarginal sticker ut.

För tillfälligt äger jag bara Atlas Copco indirekt via Investor och Xact Högutdelande, men jag har tidigare under 2018 haft en position i bolaget direkt. Jag skulle kunna tänka mig att återigen äga Atlas Copco, så slutsatsen är att Atlas Copco i min bok behåller första platsen ett tag till.

Vilket bolag föredrar du? Kommentera gärna då din åsikt är viktig och intressant.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar