Avanza

Underrubriker

söndag 13 januari 2019

180000 kr för att dricka mindre mjölk

I gårdagens Dagens Industri läste jag en intressant artikel om privatekonomi. Dagens Industri skriver om mamman Åsa Axelsson som under ett år kapade sina utgifter och lyckades spara över 300 000 kronor. Här pratar vi om en riktig sparmästare!

Varje kostnad gicks igenom

Åsa Axelsson sluta att arbeta
Foto: Jack Mikrut, bild från Dagens Industri

Det hon gjorde var att hon gick igenom vad familjen la sina pengar på och om det fanns andra alternativ som var billigare istället. Exempel är att inte köpa dyra glassar ute på stan utan istället köpa hem multipack med glassar. Förutom att familjen sparade pengar på det, fick alla till och med mer glass den sommaren.

Hon fortsatte sedan att gå igenom kostnaderna för luncher, ge bort presenter, strumpor, frukt, mat, frisörbesök och så vidare. Tack vare det kunde hon efter ett år sluta att lönearbeta. Besparingarna genom aktiva val var till och med högre än vad hon tjänade som lärare efter skatt.

Det som jag tycker var särskilt intressant var att genom att minska familjens mjölkkonsumtion från 25 liter till 14 liter mjölk, sparade familjen 6 578 kronor på ett år. Det är drygt 500 kronor i månaden.

Vad blir 500 kronor i månaden om 18 år?


Om man då  investerar det som familjen tjänade på att dricka mindre mjölk, vad blir det efter säg 18 år? Med hjälp av Stefan Thelenius enkla och användbara sparkalkylator får man lätt fram det. Jag har antagit en avkastning om 7% per år, vilket är vad Stockholmsbörsen har avkastat i snitt under väldigt många år.

Sparandet blir i en bred indexfond på ett investeringssparkonto och efter 18 år har man cirka 180 000 kronor. Inte illa för att byta ut en del av den mjölk som man dricker mot vatten.


Vad blir 500 kronors sparande i månaden efter 18 år
Källa: Stefan Thelenius Sparkalkylator Deluxe

11 kommentarer:

 1. Hej!
  Intressant.
  Här kan jag nog fundera på om vi kan göra någon förändring hemma. Dricker inte riktigt så mycket mjölk som den där familjen. Men vi dricker väldigt mycket mjölk.
  Samtidigt är mjölk väldigt gott :)

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB,

   När man lägger in besparing i en fond över tid, inser man verkligen hur mycket det blir i längden. Man kan tycka att drick vatten till middagen spelar väl inte så stor roll, men om det innebär säg 5 L mjölk mindre, vilket är drygt 60 kronor i veckan eller cirka 250 kronor i månaden, inser man att under lång tid är det en väldigt stor besparing.

   Radera
  2. Det är rätt häftigt. Får fundera lite på detta.

   Mvh PB?

   Radera
 2. Som Arnold sade en gång i tiden:

  "Milk is for Babies. When you grow up you have to drink beer."

  Vet inte riktigt om spareffekten blir lika samma dock...

  - https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) Borde nog bli klart högre. En liter öl kostar runt 35-40 kronor litern. Man kanske ska räkna på det...

   Radera
  2. Det solklara alternativet är ju såklart att börja brygga egen öl för att få ner literpriset. Och sedan kanske skala upp det för att få ned literpriset ännu lite till. Och sedan kanske... Sälja under hand till kompisar. Shit, det blev ett företag. Hipsters. Pubar. Deklaration. Jaga Systemet för att få in det hela i sortimentet. Missväxt. Ökade råvarupriser. Sänka kvalitén. Minskad försäljning. Gå minus. Depression. Konkurs. Brygga öl hemma i källaren för att jaga bort demonerna. Skala upp. Shit! osv...

   Radera
  3. Haha och allt för att minska ned på öldrickandet :)

   Radera
 3. Ja underskatta inte kraften i:
  en om dagen till 10% ger dig en miljon på 66 år... Du sparar 25.000 de övtövr 975.000 är avkastning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som verkligen är tjusningen med ränta på räntaeffekten.

   Radera
 4. 180 000 kr blir 32 liter mjölk per dag i ett år. Storkonsumtion må jag säga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, när man gör en sådan jämförelse blir det väldigt mycket mjölk helt enkelt :)

   Radera