Avanza

Underrubriker

onsdag 4 december 2019

Lannebo Fonder Teknik Småbolag och deras topp 10 innehav
I början av november i år presenterade Lannebo Fonder sin nya fond Teknik Småbolag. Småbolag och småbolagsfonder har alltid varit kärnan hos Lannebo Fonder och denna fond investerar i teknikdrivna tillväxtföretag med ett börsvärde under 5 miljarder USD. Fonden har inte någon geografisk begränsning utan kan investera i företag över hela världen.  Totalt har den nu 41 innehav och topp 10 utgör 31,5% av fondens förmögenhet på cirka 130 miljoner kronor.

Första gången som jag hörde talas om denna fond var i samband med att Helen Broman, en av förvaltarna, gästade Uppesittarkväll. Redan då blev jag nyfiken på vilka innehav den hade. Dels för att se om den verkar intressant att investera i själv, men även för att få uppslag på tillväxtföretag att investera i direkt. Att gå igenom vilka de topp 10 bolagen är i intressanta fonder är något som jag verkligen kan rekommendera. Ofta får man många bra uppslag på bolag att analysera vidare.

Den andra förvaltaren av Teknik Småbolag heter Johan Nilke. Han har en bakgrund hos Öhman och har förvaltat den större fonden Lannebo Teknik (f d Vision) sedan 2018.

Helen Broman kommer från Carnegie och har sedan 2017 förvaltat Lannebo Teknik (f d Vision). Själv tycker jag att det är en fördel att de även förvaltar den större fonden tillsammans då de behåller fokus på teknikbolag.


Placeringsinriktning och förvaltarstil


Lannebo Teknik Småbolag är tänkt som en aktivt förvaltad aktiefond, som kommer att investera i teknikdrivna tillväxtbolag på den globala marknaden. Man har skapat sex olika teman för fonden att investera i. Dessa teman är: Säkerhet, Hälsa, Miljö, Digitalt innehåll, Datahantering och Resurseffektivisering.

Själv tycker jag att dessa teman är intressanta. Det ligger även i tiden att investera i bolag som jobbar inom dessa områden. Det gör att bolagen befinner sig i positiva underliggande trender, något som gagnar dessa utveckling.

De bolag som förvaltarna söker är bolag som skapar långsiktiga värden och förväntas ha en stark konkurrenskraft, goda tillväxtmöjligheter och fokus på hållbarhet. Investeringsprocessen bygger på fundamental analys och köp sker i attraktivt värderade bolag. Med andra ord, rena förhoppningsbolag kommer inte att finnas i Lannebo Teknik Småbolag.

För att summera det hela, är detta en fond enligt förvaltarna själva för de investerare som vill ha:

 • Global exponering mot teknikdrivna tillväxtbolag
 • Tycker att teknisk utveckling är positivt för en mer hållbar värld
 • Tror på äkta aktiv förvaltning utan att snegla på index

Själv gillar jag den första punkten och den andra är ganska självklar. Däremot vet jag inte om jag tycker att 1,6% i förvaltningsavgift är direkt lockande. Men det klart, går den i paritet med de andra framgångsrika teknikfonderna de senaste fem åren, är jag personligen ok med den avgiften. Fonden kan handlas direkt hos Lannebo eller hos nätmäklarna Avanza och Nordnet.

Topp 10 innehaven i Lannebo Teknik Småbolag


I de intervjuer som jag har sett med Helen Broman har hon varit rätt så förtegen om vilka aktier som de investerat i. Jag kan förstå det då man vill kunna bygga en position först innan informationen släpps.

Men nu på Lannebos hemsida har de släppt månadsrapporterna för fonderna med utfallet i november. Då är även månadsrapporten för Teknik Småbolag med. I den rapporten framgår det att fonden har investerat i totalt 41 innehav. Topp 10 innehaven är följande bolag:Det är kul at se att det är så många svenska bolag bland de topp 10. Det visar på att det i Sverige finns många bra teknikbolag inom intressanta områden. Det är hyfsad jämn fördelning mellan topp 10 bolagen och de tre största är BTS Group, Upland Software och Ping Identity Holding.

Men de innehav som utvecklats bäst under november månad är Ping Identity Holding (+30%), Sectra (+30%) och Sinch (+18%). Däremot är Sinch inte bland topp 10. Om man tittar på de bolag som bidragit mest till fondens utvecklingen under november är det Ping Identity Holding, Sectra och BTS Group. Totalt gick fonden sedan start 7 november upp 1,5% och är i dagsläget upp 1,36%.

BTS Group utvecklar utbildningsverktyg för strategiimplementering, ledarskapsutveckling och försäljning för företag. Bolaget har en global kundbas och uppvisar god tillväxt. BTS Group har ett tillväxtmål på 20 procent årligen, varav drygt hälften ska vara organisk tillväxt och resterande del ska komma via förvärv. De har en tydlig marginalexpansionsresa framför sig, efter att under ett flertal år ha investerat i digitalisering.

Det amerikanska bolaget Upland Software utvecklar molnbaserade affärssystem som möjliggör för organisationer att planera, hantera och genomföra projekt. Bolaget har uppvisat stark tillväxt och med en ökad installerad bas ser vi goda möjligheter för bolaget att fortsätta växa organiskt, samtidigt som de har en tydlig förvärvsagenda. Den skalbara affärsmodellen möjliggör god lönsamhet och Upland Softwares lönsamhetsmarginal, mätt som justerat resultat före av- och nedskrivningar (justerad EBITDA), är några få procentenheter under marginalmålet på 40 procent.

Ping Identity Holding är ett amerikanskt bolag verksamma inom digital säkerhet. Bolaget utvecklar en plattform som möjliggör för användare och enheter att på ett säkert sätt få tillgång till olika tjänster och applikationer. Ping Identity Holding rapporterade under november resultatet för tredje kvartalet, som var bättre än marknadens förväntningar. Även bolagets prognos för årets fjärde kvartal som kommunicerades i samband med rapporten överträffade förväntningarna och bidrog till den positiva aktieutvecklingen.

Mina slutsatser


Själv tycker jag att det verkar vara en intressant fond och det ska bli intressant att följa hur den utvecklas över tid. Jag gillar Helens förvaltarstil och sätt att analysera bolag, men jag kommer nog att vänta med att köpa in den.

Däremot, blev jag nyfiken på Ping Identity Holding. De jobbar med SaaS AM, vilket står för Software as a Service Access Management. Bolaget Okta är branschledaren, men de de jobbar mer med Identity as a service (IDaaS). Ping förefaller jobba mer brett över olika miljöer. Deras plattform gör att du som användare kan identifiera dig på ett ställe oavsett om det är olika IT-miljöer, s k hybrid IT-environments.

Till min Techfond har jag köp in Ping Identity och där utgör den 9,1% och sett till hela min aktieportfölj utgör den 0,43%. Då jag tycker det är roligare med aktier än fonder, har jag skapat min egen Techfond, Stojko Invest Techfond, där jag har mina teknikbolag.

Nu är det inte en fond som man normalt sett tänker sig utan istället för att se en massa småinnehav på de olika kontona i diverse amerikanska teknikaktier, har jag klumpat ihop dem under en rubrik i mitt Google Sheets, som jag kallar Techfond. Det blir helt enkelt lättare att följa och mer intressant att se dem i som en fond. Sedan så kan jag istället fokusera på de aktier där jag har tagit större positioner.

Som avslutning kommer här en video som jag kan rekommendera där förvaltarna presenterar Lannebo Teknik Smålbolag.
4 kommentarer:

 1. Kul idé med att bygga en egen techfond! Ser framemot att följa Stojko Invest Techfond :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, det blir ett inlägg nu i december om det.

   Radera
 2. Hej Stojko!

  Härligt med en egen "Techfond".

  Jag själv är alldeles för okunnig i sådana bolag att jag faktiskt mycket hellre köper en fond som sköter dessa investeringar åt.
  Denna fond verkar intressant. Skriver upp den på min intresselista.
  Kollade om den fanns hos Savr, det gjorde den inte. Kommer den dit så blir det mer intressant då avgiften kommer vara betydligt lägre och därmed blir fonden ännu bättre.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB,

   Kul att du hoppades finna fonden hos Savr. Nu har man lite press på sig :). Skämt å sido, fonden är mer att jag ser mina techinvesteringar som om jag hade en fond istället. Enklare att följa totalen istället för varje enskilt bolag. Jag kommer att jämföra mig på en riktig techfond för att se hur min "stock-picking" går. Själv har jag bara valt bolag som jag tror på ifrån framtida trender.

   Radera