Avanza

Underrubriker

söndag 8 december 2019

Bokrecension: 101 tankar om aktier



För att lära mig mer om hur jag kan bli en bättre investerare försöker jag läsa så mycket som jag kan och hinner. Det kan vara allt ifrån blogginlägg, bolagsanalyser och bolagsrapporter till böcker om aktier och investeringar. I detta inlägg kommer jag recensera boken 101 tankar om aktier, din guide till bättre investeringsbeslut som är skriven av Ludvig Rosenstam Åhman. 


Boken vänder sig kanske främst till nybörjare på aktier och sparande, de som kanske inte har hållit på med aktier eller sparande så länge. Men även de som är mer erfarna investerare kan finna behållning av att läsa denna bok.

I boken tar författaren upp många punkter kring psykologi och vårt beteende när det kommer till sparande och investerande.

På engelska pratar man om "behavioural investing" och hur det påverkar sättet vi investerar på. Genom att vara medveten om vårt beteende kan vi förbättra våra möjligheter till att uppnå en högre förväntad avkastning.


Vad handlar boken om


Bokens titel avslöjar lite om hur boken är upplagd och det jag gillar är att författaren har grupperat samtliga tankar i ett antal underkategorier, totalt 10 stycken. Även i dessa underkategorier följer tankarna en röd tråd. Varje tanke i sin tur är på upp till 3 sidor lång och avslutas med en sammanfattande ruta. Till det har författaren också kommit med förslag på två andra tankar som hänger ihop med den tanke som precis avhandlats.

Varje underkategori har en sammanfattning på runt 10 punkter, som tar det viktigaste som diskuterats i kategorin. Totalt är boken på 250 sidor och jag läste den själv från pärm till pärm under några kvällar.



På det hela taget är boken väldigt väldisponerad och det gör att man kan välja att läsa den från pärm till pärm, för att sedan gå tillbaka och läsa de tankar som man tycker är speciellt intressanta. Med hjälp av innehållsförteckningen kan man också välja att läsa endast de tankar där man känner att man kanske behöver mer kunskap.

Upplägget av boken gör att den helt enkelt kan läsa på flera olika sätt och därför är tilltalande för flera grupper. Själv tänkte jag direkt på att denna bok passar ypperligt för en aktieklubb eller bokcirkel. Det finns många tankar där författaren öppnar upp för fortsatta diskussioner, vilket ökar behållningen av denna bok.

Slutligen märker man att författaren själv har ett stort intresse för det han skriver om då det i slutet av boken finns det en referenslista på 51 böcker. Så boken 101 tankar om aktier- din guide till bättre investeringsbeslut kan därmed fungera som en språngbräda till att lära mera. Referenslistan har nämligen funktionen av att vara boktips på böcker som ökar ens kunskaper.  Jag kan rekommendera boken och tycker att den kan vara en perfekt julklapp att lägga under granen.

Mina 12 bästa tankar


Själv har jag på allvar hållit på med aktier, investeringar och sparande i cirka tre år. Dess för innan var det mer sporadiskt sedan jag var runt 20 år. Det tankar i boken som jag fastnade lite extra för och som är viktiga för mig är att följande 12 tankar:

Var mindre aktiv är verkligen ett råd som jag försöker ta till mig mer och mer. Ofta är det lättare att köpa och sälja, ut med gammalt in med nytt, för då känns det som att man uträttar något. Men som forskningen visar, får oftast de som håller på så, en sämre avkastning. Som Alfons Åbergs farmor säger till Alfons, att det är bra när det är tråkigt, måste man som investerare också Våga ha tråkigt.

I dagens samhälle är vi alla vana av att få snabba belöningar och det gäller även på aktiemarknaden. När man väl köpt en aktie, vill man att det ska dubblas helst inom en vecka, annars känns det som att man är en dålig investerare. Men, man måste våga Vänta på resultaten och har du investerat i bolag med framtiden för sig, det vill säga Tänk på större trender, så kommer uppgången att komma till slut.

Ett exempel är Beijer Ref, där det blev klart att skadligt köldmedel ska bytas ut i kyl- och frysdiskar inom hela EU och detta kommer att pågå under flera år. Eftersom bolaget jobbar med det var det inte så svårt att tänka sig att detta kommer att gynna dem. Hade du köpt aktier i bolaget i februari 2018 när beslutet blev känt, skulle du idag ha mer än dubblat din investering.

Det är därför som att det är så viktigt att hela tiden läsa och lära sig mer och mer om företag och branscher. Man ska aldrig Sluta att lära sig, eftersom kunskap är källan till en bra avkastning. Sedan är det viktigt att Ignorera bruset och att själv Ha en åsikt. Det är lätt att följa strömmen och lyssna på diverse experter och förstå-sig påare. Du måste själv Hitta din strategi och Håll fast vid strategin.

Där kan jag villigt erkänna att jag fortfarande inte har fastställt min strategi till 100% än och det är något som jag jobbar med. Det gör att jag har missat bra tillfällen och där jag varit rätt ute, så har jag inte hållit kvar vid strategin utan sålt bort mig, men jag Lär av misstag som jag gjort. Det är därför det är så viktigt att reflektera över varför jag gjorde som jag gjorde. På så sätt lär man sig och förhoppningsvis inte upprepar samma misstag igen.

Att välja en strategi är också detsamma som Välj din risk, det gäller att vara medveten om hur de placeringsval man gör påverkar den risk som man har i sin totala portfölj. Detta gäller oavsett vad man investerar i. Det vanligaste sättet är att man Diversifierar risken genom att man har flera aktier i sin aktieportfölj eller att man investerar i breda aktiefonder, gärna indexfonder för att få ned avgifterna.

Några aktier som jag tycker är en bra grund i varje aktieportfölj, är investmentbolag. Vill du veta mer om dessa kan jag rekommendera mitt inlägg om hur du skapar en egen investmentportfölj.

Kort om författaren


Ludvig Rosenstam Åhman har en gedigen bakgrund inom bank där han har jobbat sedan 2009. Det är ungefär lika länge som han har investerat i aktier. Idag arbetar han som investeringsspecialist på Danske Bank, där har följer marknaden och enskilda bolag. Störst fokus läggs på att försöka förstå aktiemarknadens psykologi.

Att informera andra kring aktier, sparande och investerande är något som ligger författaren varmt om hjärtat. Konstant utveckling och lärande är något som författaren själv brinner för och det finns otroligt mycket att lära sig om aktiemarknaden, inte bara om enskilda aktier eller bolag.

Just beteendepsykologi är otroligt viktigt att förstå, för att kunna utvecklas som investerare. Det är därför som han har skrivit boken 101 tankar om aktier - din guide till bättre investeringsbeslut.

Är man mer nyfiken på författaren och hans tankar, jobbar han även med podcasts, webinars och nyhetsbrev.


2 kommentarer:

  1. Riktigt bra skrivet! Investmentbolag och aktiefonder har nog minsta risken i aktievärlden. Dock ibland vill ma ha mer och bränner sig som swedbankaktie t.ex.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade inlägget. Börjar själv fundera på om man ska köra investmentbolag bara och ha 3-5 andra aktier + någon fond som man tror på. Känns som det skulle ge en bättre totalavkastning.

      Radera