Avanza

Underrubriker

onsdag 24 juli 2019

Kindred i fritt fall
I morse släppte Kindred sin rapport, också föredömligt, kl 07:30. De av er som känner till amerikanen Jim Cramer, så blev det inte något "Buy, buy, buy" när man läste den rapporten. Utan snarare "Medic, I need a medic". Det enda i sifferväg som var positivt var att deras intäkter ökade 3%. I övrigt var det mer nattsvart för det andra kvartalet i år jämfört med året innan.


 • Underliggande EBITDA minskade 27% till 30,5 MGDP
 • Vinst före skatt minskade 49% till 14,7 MGDP
 • Vinst efter skatt minskade också 49% till 12,5 MGDP
 • Resultat per aktie landade på 0,055 GDP, vilket är 49% ned
 • Antalet aktiva kunder minskade i kvartalet till 1 478 437 stycken vilket är ned jämfört med både Q2 2018 och Q1 2019


De främsta orsakerna till detta är enligt VD de ökade spelskatterna i Sverige, högre marknadsföringskostnader för etablering i USA, ökad investeringstakt på lång sikt och högre administrativa kostnader, främst ökade personalkostnader. Nu ska det också tilläggas att förra året var det herr-VM i fotboll, så det är även tuffare jämförelsesiffror då det i år inte har varit något spelmässigt stort evenemang.


Men tittar man djupare i rapporten verkar det vara ett medvetet val att man väljer att växa på reglerade marknader istället för oreglerade. Baksidan är då att marginalerna pressas och blir väldigt mycket mindre.

Jag lyssnade även på presentationen av kvartalsrapporten och analytikerna försökte gång på gång pressa VD Henrik Tjärnström på om det andra kvartalet var ett gupp på vägen eller är det så här det kommer se ut framöver. Vidare försökte de också få fram hur de olika marknaderna växer i Europa som står för. Men eftersom Kindred inte redovisar detta eller ger några direkta prognoser blev dessa frågor mest obesvarade. Här hade man verkligen velat ha fått mer kött på benen för att försöka förstå vart Kindred är på väg.

         Hela rapporten finns här: Q2 2019 Kindred Group

Mina slutsatser

Jag hade lite på känn att denna rapport inte skulle bli allt för munter läsning och skalade ned innehavet med 2000 aktier igår. För att det ska vara transparent kommer här en bild från Avanza som visar försäljningen.


Anledningen till den dåliga känslan var dels för att Betsson hade rapporterat en dålig Q2 där Nederländerna ställer till det för dem, Svenska Spel hade också rapporterat sämre samt att det inte hade varit något stort evenemang i år.

Trots det har jag fortfarande 3000 aktier kvar i portföljen och sett i bakspegeln skulle jag sålt av allt. Men det är lätt att vara efterklok som man säger.

Det som däremot är mer oroande på kort- och medellång sikt för resultatutvecklingen är att det känns som att Kindred är i en transformeringsfas mot att gå ännu mer mot reglerade marknader. När sedan Nederländernas diskuterar nya spelregler som med största sannolikhet kommer innebära högre skatter, kommer det knappast att öka på Kindreds marginaler och resultat.

Jag tror att det vi såg för Q2 är den nivå som Kindred kommer att prestera på framöver och även ännu lägre per kvartal. De guidar för att spelöverksottet i juli i år är redan ned med 7%. Och om jag hörde rätt trodde VD att vinsten för 2019 kommer att hamna på 0,30 GDP per aktie, vilket är cirka 3,65 kronor.

Med tanke på att de delar ut 6,20 i år, lär de knappast kunna behålla den nivå nästa år. Jag skulle inte bli förvåndad om vi ser minst en halvering i utdelningen för nästa år. Ska man investera för framtiden och vinsterna inte finns där vore det galet att dela ut långt mer än vinsten. För en utdelningsinvestare som jag är detta så klart inte roliga tankegångar.

Men ser man caset på flera års sikt och med tanke på att stora investerare köpt in sig, som TIN Fonder, kan detta nog bli bra. Den enda trigger i Kindred på sikt är hur den amerikanska marknaden kommer att utvecklas och om man lyckas att öka marginalerna på reglerade marknader.

Men jag tror att man måste igenom samma stålbad som Betsson varit igenom och hittills har den aktien inte rosat marknaden.

Jag får fundera under några dagar på hur jag ska göra med resterande aktier i Kindred. Ibland kan det vara bättre att rycka plåstret och ta smällen, men när aktien är ned 24% känns det lite trist att sälja just idag. Jag har svårt att se att denna rapport motiverar att i fjärdedel av börsvärde nu ska vara borta. Jag tror att det kommer en viss uppstuds och avvaktar.

Har du några Kindred i din portfölj? Hur tänker du kring bolaget? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är intressant.

9 kommentarer:

 1. Hej Stojko.

  Har inga Kindred i portföljen men var lite förvånad att rapporten var så pass dålig som den var. Dels att VD köpt så pass mycket aktier på en högre nivå. Tänker att han borde ha bra insyn i bolaget. Men även att denna bransch ska vara någorlunda ocyklisk? En annan sak som såg lite oroväckande ut var att det var färre aktiva kunder nu. Kan spelstopp här i Sverige påverkat att många spelmissbrukare stängt av sig själva och med det mindre vinst framöver till spelbolagen överlag? Förstår att även högre spelskatter påverkar resultatet negativt. Hursomhelst tråkig rapport då många småsparare här i bloggosfären verkar äga bolaget.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis,

   Riktigt trist dag idag för Kindred. Jag blev själv överraskad att det föll så mycket och tror att spelstopp är en del av förklaringen till att färre är aktiva. Du får bort de som spelar utan kontroll och dessa är de du tjänar mycket på. Sedan gör spelskatterna sitt till, särskilt när du samtidigt investerar. Det blir en riktig matginalpress då. Jag hoppas att det de bygger blir bra på lång sikt.

   Radera
  2. Hej igen Stojko.

   På följande adress kan man se mer statistik gällande spelpaus:

   https://www.spelinspektionen.se/spelproblem1/spelpaus/spelpaus-statistik/

   Fram till i Maj i år har ca 35000 personer stängt av sig från spelande. Så en viss påverkan kan det nog ha gällande spelbolagens vinster. Som du skriver är det troligtvis inte de som spelar minst som stänger av sig heller. Vet inte hur många här i Sverige som har spelproblem
   men kanske är detta deras enda chans till ett liv utan spelmissbruk. Har själv en bror som stängt av sig från spelande och är glad för det, då han spelat bort alldeles för mycket pengar i sitt liv. Jag hoppas iallafall att din investering blir bra på sikt. Kindred har ju iallafall ett starkt varumärke i denna branch.

   Mvh Slimis   Radera
  3. Tråkigt att höra om din bror, men bra att han verkar ha tagit tag i spelandet och fått stopp på det.

   Tror också att Kindred kommer tillbaka på lång sikt.

   Radera
  4. Jo spel är ju ett roligt nöje för många om man kan spela med måtta. Gällande Kindred är jag inte speciellt insatt i bolaget. Men troligtvis kan spelbolagen få tillbaka en del kunder som spelar för mycket med tiden. Efter 12 månader kan ju de som vill börja spela igen och jag tror återfallsrisken är stor när det gäller spel om pengar. Med det kan det nog vara värt att hålla lite koll hur många som stänger av sig framöver om man investerar i dessa bolag. Efter regn kommer solsken. Fortsatt lycka till med ditt sparande.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Är väl svårt och veta exakt vad intäktsbortfallet
  egentligen beror på men kan det inte vara så att
  i och med det nya sättet och spela med bank-id
  istället för konto och inloggning så man mer benägen
  och prova nya aktörer istället för gamla.

  Känns ju för övrigt som att Cherrys reklam syns mycket
  mer än kindreds nu för tiden och det var ju även det
  bolaget som såldes ut från börsen så kan det inte bara
  vara så att konkurrensen ätit på marginalerna förutom
  det bortfallet som kommit av regleringen och att det
  inte varit något "riktigt" vm i år hjälper ju inte till.

  Är väl inte omöjligt att det vänder dock men som
  det ser ut nu så verkar vägen vara lång så det
  känns ju omöjligt att säga om det är rea just
  nu eller om värderingen kanske ska ner ännu mer.

  Tog en loss på 30% i MQ förut, hade jag väntat
  till idag hade jag förlorat 90%.

  Behöver du inte pengarna dom närmsta 5 åren
  så skulle det kanske kunna vända men samtidigt
  så tror jag att du skulle kunna få mer tillbaka
  på fem år i andra bolag än du skulle få i Kindred
  just nu om inte USA marknaden slår igenom stort
  som du säger men det ett om trots allt i dagsläget.

  För och citera Albin/Nicklas, tror du på bolaget
  så behåller du aktien, tror du inte på det så säljer
  du, så enkelt men ändå så svårt.

  Lycka till oavsett vad du bestämmer dig för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din input. Kom till samma slutsats och sålde resten i fredags. Se nytt inlägg från idag om det.

   Radera