Avanza

Underrubriker

tisdag 2 juli 2019

Det första halvåret 2019


Gårdagen spenderades med att färdigställa projekten i trädgården. Idag känner man en härlig eftertrötthet i hela kroppen. Trädgårdsarbete är verkligen ett skönt sätt att aktivera sig på. Min numera avlidne far sa alltid följande när jag frågade om han inte skulle hänga med mig och träna lite:

"- Vadå träna? Ta en spade i handen och gå ut i trädgården så har du din träning."
Sagt och gjort, det var det som jag gjorde igår. Totalt blev det att skyffla ur 2 släpkärror, en med gårdsingel och en med jord, handblanda tre säckar betong och mura kanstenar mellan gräs och rabatt för att avsluta det hela med att bygga ribbstaket runt komposten.

Att sedan framåt sen eftermiddag avnjuta en cigarr och whisky kollandes på dagens börsutvecklingen i trädgården var inte helt fel.

Utvecklingen det första halvåret 2019


De första sex månaderna på 2019 har verkligen gått fort. Under denna tid har börsen stigit 22,2%.



När jag mäter mig mot börsen använder jag mig alltid av SIX Portfolio Return Index (SIXPRI) eftersom det indexet avser samtliga bolag på Stockholmsbörsen och indexet inkluderar även utdelningar från bolagen. Jag tycker att det bäst speglar det sätt som jag investerar.

Om man instället jämför med indexet för de 30 mest omsatta aktierna (OMX30) är börsen upp med 16,8%.

Mitt egna mål är dock att aktieportföljen ska öka med 12% på ett år, 5% från aktieutdelningar, 1% från sparande och 6% från värdeökning.

För det första halvåret är utveckligen av aktieportföljerna totalt 17,4%, fördelat enligt följande:


När jag analyserar det första halvåret kan jag konkludera att sparandet följer målet även om det ligger strax över. När det gäller utdelningarna följer dessa också planen då mitt mål ovan är ett årsmål och fast den större delen av utdelningarna redan har kommit, väntar jag på ytterligare 30% utdelningar innan året är slut. Aktieportföljen har per 30 juni 2019 en förväntad direktavkastning efter avdragen källskatt på cirka 5,7%, lite över mitt mål.

Att jag räknar ex källskatt, även om man får tillbaka den om 3 år, är för att jag vill veta vilket kassaflöde jag har idag. Den källskatt som betalas tillbaka ser jag som en "bonus" att ytterligare investera i aktieportföljen.

Däremot när det gäller värdeutvecklingen ligger jag klart över mitt egna mål, vilket är lite förvånande då aktieportföljen består till cirka 20% av preferensaktier, vilket i teorin endast ska flukturera i kurs baserat på räntan. Då denna är rätt så oförändrat, borde även aktiekurserna i preferensaktierna vara oförändrade, vilket det inte är.

Nu är jag inte direkt ledsen att dessa aktiekurser har ökat, då de bidrar till att öka den totala aktieportföljens värde. Dock så blir det inte lika förmånligt att återinvestera utdelningen i nya preferensaktier. I de flesta preferensaktier  jag äger är nu aktiekursen över den framtida inlösenkursen, vilket gör att jag inte köper nya.

För att jag ska köpa preferensaktier måste aktiekursen vara lägre en den framtida lägsta inlösenkursen. Om jag skulle köpa trots att inlösenkursen är lägre, bygger jag in en framtida kursförlust om bolaget väljer att lösa in aktierna och det vill jag undvika.

Totalt sett har min aktieportfölj ökat med 17,4%, vilket är bättre än OMX30, men klart sämre än SIXPRI. Men jag är nöjd ändå, eftersom jag ligger över mitt mål och om jag årligen kan nå en totalavkastning på 12% har jag dubblat min aktieportfölj på strax över 6 år, vilket inte är fy skam.

Som en parantes kommer här en bild på hur många år det tar att dubbla sin aktieportfölj givet en årlig genomsnittlig avkastning


När man kommer över en genomsnittlig avkastning på 11% går det inte så himla mycket snabbare att dubbla sin aktieportfölj ju mer den genomsnittliga årsavkastningen ökar, som om man lyckast öka från 7% till 10%. Däremot ökar risken väldigt mycket mera. Det är därför som jag är nöjd med att uppnå 12% årligen även om ett visst aktieindex ligger högre för tillfället.

De fem största bidragstagarna till aktieportföljen har under det första halvåret varit

  • Veteranpoolen 
  • Evolution Gaming
  • Ramirent (uppköp)
  • Fortum 
  • Acando (uppköp)


De två största sänkena däremot var Swedbank och SJR med över 20%-iga nedgångar och där jag tagit förlusterna, eftersom jag inte tror på bolagen på 1 års sikt utan de har mycket att bevisa innan jag köper in mig i dem igen.

Hur har ditt halvår varit? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är viktig.

2 kommentarer:

  1. Jaha där ser man. Jag har faktiskt själv sneglat lite på SJR sista tiden. Problem brukar dock ofta ta lite längre tid att reda ut än man kan tro. Så vi får se. Men det har ju tidigare varit ett tämligen välskött bolag.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett fint bolag och historiskt har de presterat bra, mem som VD skrev i Q1-rapporten verkar 2019 bli ett mellanår. Väntar ut en vändning i marginalerna samt förvärvet av WES blir helt integrerat innan jag eventuellt går in igen.

      Radera