Avanza

Underrubriker

fredag 14 juni 2019

Ändrat om lite i pensionssparandet




Även om det är roligast att hålla på med utdelningsportföljen, gäller det att inte glömma bort pensionen och då främst tjänstepensionssparandet. Tidigare brydde jag mig inte så mycket om det, dels för att jag bara kunde spara i fonder vilket jag inte tycker är lika roligt som aktier och dels för att det var utspritt på så många olika bolag. Det blir lätt så när man bytt arbetsgivare 6-7 gånger i sitt liv.

Men numera är det lätt att via Min Pension få en överblick över sin pension, både statlig, tjänste- och privatpension. En sak som jag tycker är viktig är att att tänka på är att inte ha all tjänstepension i en och samma försäkring. Istället när försäkringen når ett visst belopp, stänger man den och startar på en ny. Det gör man enklast genom att prata med sig arbetsgivare och be denna kontakta försäkringsbolaget för att starta på en ny försäkring.

Men varför ska man ha flera tjänstepensionsförsäkringar kanske ni undrar? Jo, det enkla svaret är för att det ger dig möjlighet att själv laborera när du tar ut dem och hur. Har du endast en försäkring, så när du väl tar ut den kan du inte pausa den. Men om du har flera mindre försäkringar, kan du välja att ta ut bara en om du vill gå i pension tidigare men ändå fortsätta att jobba. De övriga försäkringarna kan du då låta ligga kvar och förränta sig.


Själv har jag åtta olika försäkringar där jag själv kan välja vilka fonder jag vill spara i. Men det är främst de som jag har hos Länsförsäkringar som utgör majoriteten av mitt tjänstepensionssparandet. Att det blev just Länsförsäkringar beror på att jag gillar deras indexfonder, som jag tycker är bra och billiga.

Med så många försäkringar kan jag laborera hur jag vill med olika uttagstider för att se till att jag inte hamnar över brytpunkten för att behöva betala statlig skatt.

Min tidigare strategi var att jag skulle ha samma fonder i varje försäkring. Ett tag innebar det att jag bara i Länsförsäkringar hade 28 fonder, samma sju i var av de fyra försäkringarna. Som ni förstår blev det ohållbart när man vill följa utvecklingen och när man skulle göra fondbyten.

Min privata aktieportfölj har jag lagt in i Google sheets och på en sida kan jag där se alla mina innehav. Samma upplägg vill jag också har med mina valbara pensionsfonder i min tjänstepension.
Därför var jag tvungen att hitta en ny strategi för mitt fondsparande.

Istället för att ha samma antal fonder, utgick jag från hur jag ville placera mina pengar och den fördelning som jag kom upp med var att jag ville ha

  • 45% Ränta
  • 20% Global
  • 15% USA
  • 10% Fastighet
  • 10% Teknologi

När det gäller räntan delade jag upp den i en korträntedel och en företagsobligationsdel. Vidare så skulle även den total förvaltningavgiften vara så låg som möjligt.

I denna övning har jag även med mitt sparande i PPM även om det inte är en del av tjänstepensionen utan är den statliga pensionen. Anledningen är att jag kan välja att spara i de fonder jag vill precis som i min tjänstepension.

De fonder som jag har valt är föjlande:

  • DNB Teknologi
  • Swedbank Robur Technology
  • Länsförsäkringar Fastighetsfond
  • Länsförsäkringar Global Indexnära
  • Skandia TIME Global
  • SPP Aktiefond Global
  • Länsförsäkringar USA Indexnära
  • Länsförsäkringar Kort räntefond
  • Splitan Högräntefond


Efter att ha placerat de valda fonderna enligt en procentuella fördelningen ovan, så har jag nu totalt 9 fonder att hålla reda på och jag kan nu se samtliga på en sida i Google sheets, vilket ger en lättöverskådlig överblick.

Ett tips är att välja dyrare fonder i PPM, som teknologifonderna, eftersom de är kraftigt rabatterade i PPM jämfört med vad fondbolagen tar ut.

Totalt sett har jag en förvaltningsavgift på 0,32% på mina valbara fonder i min tjänstepension vilket jag är nöjd med.

Just nu är fördelningen följande:


  • 33% Ränta kort
  • 11% Ränta High Yield
  • 22% Global
  • 15% USA
  • 9% Teknologi
  • 10% Fastighet


Varje kvartal går jag igenom den procentuella fördelningen och omfördelar utifrån vad jag tror ur ett mer makroperspektiv.

Hur har du gjort med din tjänstepension? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är intressant.

6 kommentarer:

  1. 50% vardera i Swedbank robur technology och DNB teknologi,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fina fonder båda två. Har du den fördelningen för hela din tjänstepension eller endast för PPM?

      Radera
  2. Så du har dnb tech o swedbank tech i ppm bara? Och kör krockkudden i tjänstepensionen.... Clever, ska sätta mig och laborera under semestern, tack för tipset!

    SvaraRadera
  3. Du kör alltså 45% räntefonder, idag när stora delar av omvärlden befinner sig i ett läge med rejält negativa långräntor? Hm, intressant.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
  4. Är också fundersam över valet av hela 45 % räntor. Kommer sannolikt minska din pension en hel del om du inte har väldigt kort tid kvar tills du ska ta ut pengarna. Själv kommer jag ha 100 % aktier i tjänstepensionen under lång tid framöver. Det finns tillräckligt med räntor i den allmänna pensionen ändå...

    SvaraRadera
  5. Bra att ta tag i tjänstepensionen. Jag gjorde faktiskt detsamma tidigare i veckan :) Mitt intresse för pensionssparandet har förut varit svalt för att uttrycka det milt, men flyttade nu om så att jag iaf har allt i aktiefonder.

    SvaraRadera