Avanza

Underrubriker

tisdag 12 februari 2019

Omega Healthcare Investors bokslutsrapport 2018
Inatt kom Omega Healthcare Investors (OHI) med sin bokslutsrapport för det fjärde kvartalet och för helåret 2018. OHI är en amerikansk REIT (real estate investment trust) som äger fastigheter inom skilled nursing facility (SNF) och assisted living facility (ALF) i USA och i UK.

Året som gått


Rapporten för det fjärde kvartalet var inte någon direkt överraskning med tanke på att de fortfarande påverkades av efterdyningarna från Oriannas omstrukturering. För de som är nya för bolaget, fick deras största hyresgäst problem med betalningsförmågan i mars 2018 och sedan dess har OHI jobbat med att göras sig av med det avtalet genom att sälja fastigheterna till nya investerare.

Både omsättning och resultat kom in i linje med det fjärde kvartalet och helåret 2017. Men när det gäller REITS är det främst tre mått som är av intresse, nämligen

 • FFO = Funds from operations
 • AFFO = Adjusted funds from operations
 • FAD = Funds available for distribution

Dessa mått ska jämföras mot den utdelning som bolaget ger kvartalsvis och som investerare vill man att FFOn ska täcka utdelningen.

Minskad FFO


FFO för det fjärde kvartalet var 0,59 USD och AFFO var 0,73. FFOn påverkades av en slutlig nedskrivning av leasingavtal för Orianna. Rensat för denna nedskrivning skulle FFOn varit 0,72 USD, vilket täcker utdelningen för det fjärde kvartalet på 0,66 USD. Bolagets FAD var 138 miljoner USD att jämföra med utdelningen på 140 miljoner USD.

Framtida guidning


För 2019 guidar OHI att FFOn kommer att ligga på 2,82-2,94 USD och AFFOn på 3,00-3,12 USD. Med tanke på att utdelningen för 2018 var 2,64 USD borde den utan problem täckas och kunna höjas under 2019. 

Men, som bolaget skriver i sin rapport, är detta baserat på en hel del antaganden, nämligen
 1. Att förvärvet av MedEquities blir klart under andra kvartalet 
 2. Att vissa påbörjade projekt slutförs
 3. Att tillgångar som hålls till försäljning om 1 miljon USD säljs
 4. Att Daybreak fortsätter att betala 
Det är en hel del antaganden och särskilt det sista antagande är det som jag tycker känns osäkrast. 

Daybreak är en av OHI's topp 10 hyresgäster och står för nästan 4% av intäkterna. Det bolaget är dock påverkat av de tuffa förhållandena på marknaden i Texas. OHI har därför gått med på att ge Daybreak en tillfällig hyresreduktion, men det finns klart en risk att situationen skulle kunna förvärras och att det blir ett nytt Orianna.

OHI's tio största hyresgäster

Slutsats


Jag har ägt OHI i cirka 1,5 år och under denna tid har kursen varit ganska volatil. Länge var de ned mot 30-32 USD, men den senaste månaden har kursen klättrat upp mot 40 USD. 

Rapporten som kom inatt skickade dock ned aktien till 36,80 USD, mycket drivet av den framtida guidningen som bolaget kom och en ny osäkerhet kring Daybreak. Investerarna har knappast glömt att det var på liknande sätt som Orianna började.

Själv sitter jag kvar i båten och avvaktar hur det utvecklar sig under året. En investering i ett bolag som har en direktavkastning på strax över 7% är förrenat med hög risk, men så länge som FFOn täcker utdelningen är jag nöjd.


6 kommentarer:

 1. Tack för en bra sammanfattning av läget, jag klev faktiskt av helt idag vid öppningen. Jag tycker nog att risk/reward är lite sådär i och med rapporten och att aktien handlats upp på sistone.

  Istället köpte jag Brookfield Renewable och TUI som yieldar ca 7 % var men det finns förstås utmaningar med dessa case med, så det återstår att se om de var ett klokt byte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade inlägget. Tanken har slagit mig också om att kliva av men om de lyckas ro i land sina antaganden för 2019 tror nog att utdelningen kan höjas upp mot 0,70 USD och det gör att jag stannar kvar. Sedan har jag inte hittat någon bra triple net-lease reit att byta mot. BEP kommer jag nog att ta in på sikt också.

   Radera
 2. Tack för en bra summering, jag äger också OHI sedan länge, det har varit en volatil men bra resa. Trots utmaningar så tycker jag de har gjort det bra och förtroendeingivande sista året.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade inlägget. Jag håller med dig att hittills har de lyckats, men helt klart ökar riskerna så man får vara mer uppmärksam under 2019 tror jag.

   Radera
 3. Rekommenderar att du läser följande inlägg kring OHI. Utdelningen är enligt bolagets egen definition inte nödvändigtvis längre täckt, och bolaget är rimligtvis ett hyresvärdsproblem borta från att behöva kapa utdelningen. Och det finns tecken på problem redan nu.

  Gillar OHI, men är för närvarande ute ur dem.

  https://seekingalpha.com/article/4240247-omega-1-bad-tenant-away-dividend-cut

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sebastian. Jag läste den igår faktiskt och till viss del håller jag med, men hittills har de levererat så jag hänger kvar ett tag till. Men visst, risken har ökat.

   Radera