Avanza

Underrubriker

torsdag 21 februari 2019

Swedbanks penningtvättshärva



Igår fick sig förtroende för Swedbank som bolag en rejäl törn. I höstas när det senast stormade kring Danske Banks penningtvättshärva gick Swedbanks VD Birgitte Bonnesen ut i media och bedyrade att Swedbank inte alls var inblandad i någon penningtvätt.

Banken hade gått igenom alla transaktioner och de hade inte funnit några tecken på utförd penningtvätt och eventuella försök har deras kontrollsystem fångat upp. Vidare så har de kunder som bor i Baltikum, till skillnad från Danske Bank som har tillåtit utländska kunder utan anknytning till Baltikum att öppna konton i banken och på så sätt möjliggöra penningtvätt.

Ljuger Bonnesen?


Men tydligen verkar det ha varit en felaktig bild. Igår sände SVT:s Uppdrag Granskning ett reportage om Swedbanks misstänkta penningatvätt i Baltikum. Motsvarande 40 miljarder kronor ska ha tvättats via dem. Nu lär det nog ta ett bra tag innan vi får reda på exakt hur det verkligen ligger till och vad det är som hänt.

Men om det skulle visa säg stämma det som påstås i SVT:S dokumentär är detta under all kritik. Inte bara att för att Swedbank då har ordentliga brister i sin interna kontroll och för att VD antingen är helt ovetande eller sonika ljugit för marknaden i sitt uttalande för några månader sedan. Att Bonnesen också var ansvarig chef för Baltikum mellan 2011-2015 gör heller inte saken bättre.

Nu är det som sagt inte alltför mycket detaljerad information som har kommit fram och heller inte vad jag förstått vilken valuta det rör sig om. Men med tanke på att det gäller Baltikum/Ryssland lär det troliga vara USD som kan ha tvättats. Det är då något som öppnar för att USA kan komma med väldigt kännbara böter för banken.

Vilka risker finns nu?


Eftersom vi ännu inte vet om det som Uppdrag granskning och Bill Browder säger stämmer är det svårt att riktigt förhålla sig det hela, än mindre veta hur man bäst agerar. Jag ser en lång lista av risker och osäkerheter kring Swedbank som bolag och investering. De främsta områdena som jag ser är:

  1. Aktien kan komma att fortsätta att falla. Jämför man med Danske bank, har den aktien fallit runt 50% och hittills har Swedbank "bara" gått ned cirka 20%, vilket motsvarar över 50 miljarder kronor. Helt klart kan det finnas en ordentlig fallhöjd kvar.
  2. Banken jobbar i en förtroendebransch och just nu känns det inte som att Bonnesen inger något vidare förtroende. Redan idag har AMF (5:e största ägaren) begärt att Swedbank ska tillsätta en extern utredning, något som Bonnesen motvilligt sagt ja till.
  3. En amerikansk senator vill att banker som ägnar sig åt penningatvätt med USD ska straffas hårt
  4. Både amerikanska SEC och DOJ kommer att utreda Swedbanks inblandning och beroende på vad de hittar kan de bli väldigt dryga böter
  5. Bloomberg rapporterar att Swedbank bland annat har använt sig av Deutsche Bank för att slussa pengarna och de som följt Deutsche Bank vet att den aktien tappat cirka 55% av sitt börsvärde.
  6. Både svenska och estniska finansinspektionen inleder nu en granskning av Swedbank, där även centralbanken i Lituaen kommer att bistå dem
  7. Osäkert kring om nuvarande ledning kan sitta kvar i Swedbank?

Svenska banker och Swedbank har setts som säkra hamnar bland utländska investerare och det som nu kommit fram i Uppdrag gransknings reportage har ökat osäkerheten, något som har lett till utförsäljning av aktier från dessa investerare.

Slutsats


Som investerare gillar jag inte överraskningar som denna i Swedbank. Swedbank har varit ett kärninnehav för mig, men jag har nu omvärderat min syn på bolaget och har därför valt att minska ned innehavet med 2/3-delar.

Istället är nu kvarvarande innehav cirka 1,5% av den totala aktieportföljen, vilket är en risknivå som jag känner mig bekväm med. Beroende på hur det hela utvecklar sig, kan jag tänka mig att fylla på med fler aktier upp till max 2% av aktieportföljen.

Vad tycker du om hela affären som nu blossat upp kring Swedbank? Köper eller säljer du aktier i Swedbank? Kommentera gärna i bloggen.


4 kommentarer:

  1. Man ska nog även ha respekt för att det är svårt att skydda sig emot penningtvätt. Det är enorma flöden varje dag, många kunder. Var och en som haft men banker att göra sista åren vet ju hur sjukt mycket banketter och skit som tillkommit, så fort man sätter in femtio öre.
    Det är intressant att politikerna har outsourcat allt ansvar för penningtvätt på bankerna. Men, vilka insatser med säkerhet gör samhället? Typ ingenting alls.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar. Funderade imorse på varför man från FIs sida inte tagit tag i detta tidigare. Ledningen från FI såg ju till att ingen undersökning inleddes som deras medarbetare ville. Då undrar man ju vad är syftet med en institution som ska se till att banker efterlever regelverken när de väljer att inte utreda tydliga tecken på att penningtvätt kan ha förekommit. Too big to fall stämmer verkligen på bankerna.

      Radera
  2. Tänkte riskminimering och sålde hälften av mina Swedbank direkt vid öppningen och undkom med -5%. Bra eller dåligt vet jag inte men det känns bättre iallafall...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade tänkt göra detsamma men jobb kom emellan, så förlusten blev större tyvärr. Hoppas nu att alla kort läggs på bordet och banken kan jobba framåt med att lösa detta även om det tar lång tid.

      Radera