Avanza

Underrubriker

söndag 3 februari 2019

Så får du högre ränta på dina sparpengar

(Detta inlägg innehåller affiliatelänkar för 4Spar)

Min plan är att leva på mina utdelningar, men för att säkra upp eventuellt fall på börsen har jag minst två års kostnader i likvida medel på ett sparkonto hos SBAB för tillfället. Vi har bolånen via SBAB och fick tidigare  0,75% i ränta på det sparkontot, men nu är det sedan en tid tillbaka sänkt till 0,65% ränta. Om man inte har bolån hos SBAB får man istället 0,60% i ränta.

Efter det att SBAB sänkte sin ränta har jag funderat på att öppna sparkonto hos något annat institut. Jag vill helt enkelt ha en bättre avkastning på de pengar som jag har som buffert. Hittills har jag inte kommit mig för det annat än i tanken.

Sparkonto med högsta sparräntan


Men idag gjorde jag slag i saken och gick inne på Compricer och undersökte vilka som hade den högsta räntan för ett vanligt sparkonto. De som låg högst var Nordax Bank. Ni som har aktier i Nordax vet att Sampo var med och köpte ut detta bolag från börsen tillsammans min Nordic Capital.

På Nordax sparkonto kan jag få hela 0,95% ränta med samma villkor som jag idag har hos SBAB. Enda skillnaden är att jag måste sätta in minst 10 000 kronor.


Eftersom jag har har ett sparande som motsvarar två års kostnader hos SBAB kommer jag att för över ett års sparande från SBAB till Nordax. På så sätt ökar jag min ränteavkastning med hela 46% genom att jag nu kommer att få 0,95% i ränta på min överskottslikviditet istället för 0,65%.

Kapitalplacering via 4Spar


De som följer mig veta att jag har reklam på bloggen, dels via Google Adsense men även via Adtraction i form av banners. Syftet med dessa är främst för att göra reklam för saker som jag själv kan tänka mig att använda och använder.

Ett av de företag som jag gör reklam för är 4Spar. De är ett dotterbolag till 4Finance AB, som i sin tur ingår i 4Finance Group. Även om de är en privat lettiskt bolagsgrupp, ger de ut kvartalsrapporter. 4Finance senaste kvartalsrapport är från tredje kvartalet 2018 och ger en intressant bild av bolagsgruppen.

4Spar är ett företag som tillhandahåller konsumentkrediter och smslån, genom att låna pengar ut pengar till hög ränta och kan därför erbjuda sparkonton med hög ränta i sin tur. Det som dock skiljer är att om man öppnar ett sparkonto hos 4Spar, är pengarna inte skyddade av den statliga insättningsgarantin. Sedan kan man heller inte sätta in mer än 50 000 kronor på varje sparkonto.

Bolaget erbjuder både ett vanligt sparkonto, fast de kallar det för inlåningskonto, med en ränta på 5,5% utan bindningstid eller avgifter och dels sparkonton där pengarna är låsta. Inlåningskontot har fria uttag men man måste man sätt in minst 1 000 kronor. På de andra kontona måste man sätta in minst 10 000 kronor och där är pengarna låsta under tiden.

Nedan är en bild på de räntor som gäller för tillfället.

Källa: 4Spar

Om man vill spara här måste man som sagt vara medveten om att pengarna kan gå förlorade om bolaget går i konkurs då den statliga insättningsgarantin inte gäller. Jag ger inga rekommendationer utan man måste själv bestämma sig om man vill ta den risken. 

Personligen har jag redan gjort investeringar i crowdfunding samt via Tessin och Lendify, så vad gäller den risken har jag inga problem. Därför har jag själv valt att öppna ett räntekonto 3 månader och om det fungerar bra, kommer jag antigen fortsätta med samma konto eller öppna ett räntekonto 1 år. 

Tycker du att detta verkar intressant, kan du använda dig av någon av länken 4Spar.


3 kommentarer:

 1. Bra val :) Bytte också från 0,65% till Nordax 0,95% för några veckor sedan.

  mvh https://lekonomi.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, det känns alltid skönt att fatta bra ekonomiska beslut.

   Radera