Avanza

Underrubriker

söndag 24 februari 2019

Skapa din egen kungliga aktieportfölj
Ett kul inslag som Dagens Industri (DI) har är att de har skapat en kunglig aktieportfölj till prinsessan Estelle, den så kallade Estelleportföljen. Denna aktieportfölj kommer tidningen att förvaltar tills hon fyller 18 år och då kommer prinsessan att få välja vilket välgörande ändamål som hon vill skänka pengarna till.

Investeringskritierna är:


  • 10 bolag i portföljen
  • Inte peta för mycket i portföljen för att hålla ned courtagekostnaderna, byte sker max vid ett tillfälle per år
  • Återinvestera utdelningarna i portföljen


För sju år sedan startades aktieportföljen med 100 000 kronor i riktiga pengar och tanken är att DI ska investera i svenska stabila aktier i olika branscher. Det ska vara bolag som har beprövade affärsmodeller. Bolagen ska heller inte stå inför stora teknikskiften eller forskningsutfall som kan ändra förutsättningarna.

Helt enkelt ska placeringarna ske i bolag som de känner till och förstår vad de gör.


Estelleportföjen
Källa: Dagens Insdustri 22/2-19
Efter sju år har portföljen ökat till 238 195 kronor, vilket ger en årlig tillväxt av 13,2% inklusive utdelningar. Helt klart en godkänt och mycket bra avkastning. Avknoppningarna MTG och Epiroc  från Kinnevik respektive Atlas Copco har man sålt av.

Med tanke på att Christina Stenbeck kommer att försvinna från Kinneviks styrelse samt att bolaget är väldigt beroende av e-handlaren Zalando, väljer man att byta ut Kinnevik mot SCA.

SCA är Europas största skogsägare och med en marknadsvärdering av skogen gör att man får SCA:s övriga verksamhet, sågade trävaror, massa och pappersverksamheten i princip på köpet.

Förändringar över tiden


Sedan starten 2012 är det Atlas Copco, Assa Abloy, HM, Handelsbanken, Securitas och Volvo som har varit med sedan start. Bilden nedan visar i detalj hur innehaven i Estelleportföljen förändrats över tid.

Källa Sparabloggen

Skapa en egen kunglig aktieportölj


Om jag jämför med min egen aktieportfölj ser den helt annorlunda ut vad gäller antalet innehav. Jag har valt att sprida mina risker över långt många fler innehav, mer än  50 stycken. Dock gillar jag tänket och hur de har spridit riskerna över väldigt många branscher.

Som aktiesparare kan man dra nytta av ovan Estelleportfölj och återskapa den själv i en ISK eller KF. Personligen kan jag tycka att 10 innehav är lite för få och så saknar jag innehav i läkemedel, mat, fastighet, finans och energi. Exempel på bolag som man skulle kunna lägga till är


  • Astra Zeneca (läkemedel)
  • Axfood (mat)
  • Diös eller NP3, Hufvudstaden (fastighet)
  • Sampo (finans, finskt noterat i EUR)
  • Fortum (energi, finskt noterat i EUR)


Sedan skulle jag även lägga till några investmentbolag som Investor, Svolder och Latour, för att få ytterligare spridning.

Vad tycker ni om Estelleportföljen? Har ni kopierat den portföljen och sparar på samma sätt? Kommentera gärna i bloggen för er åsikt är viktig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar