Avanza

Underrubriker

söndag 10 februari 2019

Så låter du elbolaget betala din elräkning


Jag gillar att investera i bolag som kan uppfattas som lite mer tråkiga, men som tillhandahåller produkter som vi alltid behöver oavsett om det är hög- eller lågkonjunktur. Eftersom utdelningen från Swedbank och Nordea betalar mina räntekostnader för bolånet, låter jag utdelningarna från elbolagen att bidra till min elräkning.

Som privatperson kan du endast påverka priset på den rörliga delen. Kostnaden för elnätet och skatter kan man inte göra något åt annat än ju mindre el du använder desto lägre blir skattepåslagen. Därför känns det bra att man får igen lite av det hutlösa kostnadsökningarna genom att själv vara delägare.

Hittills har jag bara investerat i Fortum, men jag känner att jag vill investera i fler elbolag och har under en tid gått igenom diverse screeners i jakt på ett nytt elbolag att investera i. Efter en artikel i Placera om portugisiska utdelningsaktier, fick jag upp ögonen för EDP-Energias de Portugal SA och i detta inlägg går jag igenom det bolaget.Historia


EDP grundades 1976 och är idag ett av Portugals största bolag. Bolaget tillverkar och distribuerar el i Portugal, Spanien, Frankrike, Italien, Polen, Rumänien, Grekland, Brasilien, USA, Angola, Belgien, UK, Kanada, Peru, Mexico och Kina.

Totalt har gruppen över 11,4 miljoner kunder och mycket av deras el kommer från förnybara energikällor, totalt mer än 70%. 1997 börsintroduserades bolaget efter det att den portugisika staten sålt ut en del och bolaget är listat på Lissabonbörsen.

Bolaget har även två dottterbolag noterade, EDP Renovaveis SA och EDP Brasil, om man vill investera i till exempel bara det bolag som säljer förnybar energi eller om man söker ett bolag på den brasilianska marknaden.

Snabbfakta


Ticker EDPu

VD Antonio Luis Guerra Nunes Mexia
Bransch Energi
Börsvärde 11,6 miljarder euro
Antal aktier 6 770 490
Aktiekurs 3,11 euro
Antal ägare hos Avanza 105 stycken
Direktavkastning 6,1%
P/E-tal 38,7

Verksamhet


Bolaget tillhandahåller el främst från vatten- och vindkraft. De prioriterar att växa inom förnybar el och har dragit ned produktionen av el från kol. Totalt kommer cirka tre fjärdelar av vad de producerar från förnybara energikällor.  För 2018 förväntas bolaget att producera 72.1 TWh el på en kapacitiet om 27,4 GW.Kapaciteten ökade under 2018 med 1% för gruppen och den ökningen kom främst från vindkraften. Total sett ökade samtliga marknader och den totala elproduktionen från gruppen ökade med 3%.

När det gäller de olika områdena förändras elproduktionen enligt följande:


 • Vindkraft ökade +2%
 • Vattenkraft ökade +70%
 • Kol minskade -19%
 • Solenergi +46%
 • Gas -34%
 • Kärnkraft -3%


Den största ökningen visade den portugisika och brasilianska marknaden, som båda växte cirka 2,5-3%.

Finansiell information


Än så länge har bolaget inte släppt sin årsrapport för 2018 annat än i en preliminär rapport över årsproduktionen. Det är först den 12 mars som årsrapporten kommer.

Den rapport som jag går igenom i detta inlägg är för bolaget nio första månader.


Bolagets rapporterar ett rörelseresultat på 1,1 miljarder euro för de nio första månaderna 2018, vilket är en minskning från 2,2 miljarder euro jämfört med året innan. Dock så ingår i förra årets siffror gasverksamheter som man har sålt av samt att förändringar i valutorna USD och BLR mot EUR har lett till en negativ FX för 2018.

Under det tredje kvartalet 2018 har bolaget tvingats till en reserv på 258 miljoner euro. Bakgrunden är att bolaget under tidigare år har fått statliga subventioner för sin verksamhet i Portugal. Enligt energimyndigheten har dessa belopp varit för höga och staten har bedömt att EDP har överkompenserats med total 285 miljoner euro sedan 2004

Framöver kommer bolaget inte längre att erhålla några statliga subventioner för sin portugisiska verksamheten. Men med tanke på att 84% av bolagets verksamhet ligger utanför Portugal, är effekten ändå mer begränsad skulle jag tro.

Dock så påverkar detta skuldsättningsgraden. Allra helst vill jag investera i bolaget som inte har en net debt/EDITDA över 3. Men på grund av ovan nämnda reservering är nu EDPs net debt/EBITDA uppe i 4,3. Fast jag tror att för 2019, om bolaget inte råkar ut för nya liknande reserveringar, kommer detta tal att minska ordentligt.

De totala skulderna uppgår nu till cirka16 miljarder euro. Skulderna förfaller jämnt under de kommande åren, vilket nedan bild visar.För de kommande två åren förfaller cirka 4 miljarder och bolaget har redan idag tillgängliga krediter på 6,3 miljarder, något som känns klart betryggande.

Andra energibolag


Ett annat energibolag som är populärt inom bloggsfären är Brookfield Renewable partners (BEP). Det är ett kanadensiskt energibolag listat både på Torontobörsen och New Yorkbörsen. Jag kommer inte gå närmare in på detta bolag, men helt klart är detta också ett bolag som jag kan komma att investera i.

För de som är intresserade kan jag rekommendera att läsa det som bloggaren Petrusko har skrivit om bolaget.

Slutsats


Jag har själv nyligen investerat i detta bolag och givet att de inte sänker den kommande utdelningen, täcker utdelningen från EDP och Fortum tillsammans nästan 20% av våra elkostnader. Jag kommer att fortsätta att investera i energibolag och nästa mål är att utdelningarna från energibolagen ska täcka hälften av våra energikostnader.


Vilket är ditt bästa investeringstips när det gäller energibolag? Kommentera gärna på bloggen.6 kommentarer:

 1. Har förutom Fortum även Consolidated Edison, utdelningsaristokrat som höjt utdelningen i över 40 år.

  mvh https://lekonomi.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, det blir att kolla in det bolaget.

   Radera
 2. Intressant artikel! Hur ser det ut med handeln portugisiska aktier? Är det telefonorder hos Avanza/Nordnet som gäller?

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Denna kan du handla direkt på Avanzas hemsida, vilket är en klar fördel.

   Radera
 3. Tjena Stojko.

  Mycket intressant inlägg. Gillar tankesättet att koppla ett bolag direkt till ens personliga kostnader. Mycket roligare tänka så i delmål.

  Gällande EDP blev jag sugen men kunde inte hitta någon engelsk årsredovisning. Min portugisiska är lite knackig :)

  mvh
  myntaren

  SvaraRadera
 4. Hej Myntaren,

  Du finner deras information via denna länk

  https://www.edp.com/en/investors/investor-information/reports-and-accounts

  //Stojko

  SvaraRadera