Avanza

Underrubriker

söndag 5 januari 2020

Alla kan spara pengar!




Alla kan spara pengar! Detta är kanske ett ganska provocerande uttalande för vissa, men jag vill visa på att med ett annat tankesätt går det att skapa ett sparutrymme och spara pengar som sedan kan investeras på börsen.

Om man äger en begagnad bil, kommer man med tiden att behöva byta vissa slitagedelar. Att skruva med bilar är nog inget som man gör om man inte har ett större bilintresse. Då är det enklare att lämna in bilen på en verkstad och få det fixa. Problemet är att bilverkstäder har ett timpris på över 1 000 kronor, vilket gör att även enklare saker snabbt blir dyra. Men detta inlägg handlar om hur du genom att göra jobbet själv kan spara pengar, som sedan kan investeras.

I fredags lämnade vi in sambons äldre Opel för basservice inklusive byte av olja och oljefilter. Dock ingick inte byte av luftfilter. Jag frågade vad det skulle kosta med material och arbete om de även bytte luftfiltret i samband med servicen. Nu var vi på Mekonomen, och de ville ha cirka 600 kronor för ett byte av luftfilter inklusive material.

Själv tyckte jag att det lät dyrt och vi tackade nej. Istället köpte vi ett nytt luftfilter för 286 kronor. Nu har jag aldrig hållit och skruvat med bilar, trots att min far för det mesta stod och skruvade på någon gammal bil när jag växte upp. Egentligen borde jag ha lärt mig en hel del, men jag var helt enkelt inte intresserad. Däremot är jag inte rädd för att prova på saker som inte borde vara så svåra. Man kan kanske kalla det för en charmig naivitet.


Så igår kollade jag på Youtube för att ta reda på hur man gjorde. Det skulle bara vara att skruva bort ett antal skruvar till locket på lådan där filtret finns. Möjligen skulle man också behöva lossa på några spännband som höll fast en gummibälg. Det hela verkade inte så komplicerat och jag undrade varför Mekonomen skulle ha strax över 300 kronor för detta bara jobbet.

Idag gick jag ut i garaget och bytte luftfiltret själv. Jag behövde bara lossa på sju skruvar och så kunde jag lyfta på locket och plocka ut det gamla luftfiltret, stoppa i det nya och skruva tillbaka skruvarna. Betydligt enklarae än vad jag trodde. Det hela tog cirka 10 minuter totalt och jag hade sluppit att betala ytterligare lite över 300 kronor.

Eller så kan man se det som att jag har skapat ett sparutrymme på 300 kronor genom att göra jobbet själv. Dessa sparade pengar kan jag nu investera i aktier eller fonder. Själv gillar jag investmentbolag, så pengarna kommer att räcka till 1 aktie i Latour och 1 aktie i Svolder. Från dessa aktier kommer jag sedan att få en utdelning på 4,65 kronor, som troligen kommer att öka år efter år.

Hur skapar du sparutrymme i vardagen?

9 kommentarer:

  1. Håller med om att uttalandet kan vara provocerande för vissa men du har helt rätt. Det går alltid att spara på olika ställen. Dock kräver det ofta någon form av uppoffring.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, någon formgav uppoffring krävs alltid. Det viktiga är att se möjligheter till att ska sparutrymme.

      Radera
  2. Ibland kan eget fixande förstöra saker som kostar ännu mer att fixa, så jag tycker man även av ekonomiska skäl ibland kan motivera att lämna in saker. Men håller med om att man jan göra mer än man tror själv, och det ger dessutom en tillfredsställelse att fixa saker utanför ens vanliga kompetensområde

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart ska man inte ta sig an saker som man inte behärskar. Då är det bättre att lämna in till någon som kan. Men ofta tror jag att vi tenderar till att lämna in av slentrian/bekvämlighet istället för att fundera på om man kan göra det själv och på så sätt investera de pengar man sparat.

      Radera
  3. Jag har själv varit orolig att förstöra (syftar på Markus ovan) när jag inte vetat vad jag gör första gången jag byter slitdetaljer på min elcykel. Jag ger mig inte på allt men klarar nu: byta däck & slang, byta kedja, byta bromsbelägg skivbroms, byta växelkassett, byta framdrev. Det är dessa detaljer som slits hårdast och de man ska börja med tycker jag.

    Mycket bra betalt (även om man får köpa några ganska enkla specialverktyg) då jag kan köpa delar mycket billigare på nätet och slipper betala arbete. Jag kan också välja kvaliteten på delar mer fritt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanonbra! De saker som du nämner är saker som slits en hel del men som är lätta att byta själv och man spar en hel del pengar på att göra jobbet själv. Jag hade en före detta kollega som cyklade året runt med sin elcykel och jag blev lite chockad över hur dyrt det var att få cykeln servad med liknande byten av reservdelar som du nämner. Förutom att du känner dig nöjd över att kunna göra jobbet själv, vad gör du med pengarna du sparar?

      Radera
    2. Elcykeln köptes för att jag snarare än lokaltrafiken skulle bestämma när jag skulle till och från jobbet. Finansieringen skulle komma från inbesparad lokaltrafik (12 mån x 930 kr minus en del lösbiljetter) samt förhoppningsvis spara några kr.

      Jag blev också chockad över hur dyra bytena blev och besparingen uteblev när jag först lämnade in cykeln för "allt" (utom däck & slang). För att svara på frågan: Sparade pengar går in i det vanliga månadssparandet och särredovisas inte.

      Radera
    3. Oslagbart att kunna cykelpendla till jobbet. Dels slipper du alla köer och dels får du motionen avklarad.

      Radera
  4. Jag försöka att köpa så lite som möjligt för så låg pris som möjligt, oavsett om det är bil, mat, kvalitets verktyg med mera. Leta alltid efter fynd :)

    SvaraRadera