Avanza

Underrubriker

måndag 22 juli 2019

Är det läge att köpa Nordea nu?



Som utdelningsinvesterare, ska man köpa storbankerna nu?

I dagarna informerade Lundbergs att de tankat aktier i Handelsbanken för 185 miljoner kronor. Samtidigt var det inte länge sedan som Swedbank rapporterade att de sänker sin utdelningspolicy till att utdelningen ska motsvara 50% av vinsten. När det gäller Nordeas utdelningspolicy vet vi ännu inte vad den kommer att bli annat än att de ska se över sina finansiella mål och rapportera de nya i samband med sin Q3-rapport i oktober.

Att en sänkning av utdelningen ligger i korten är knappast någon som ifrågasätter i dagsläget. Frågan, som alla spekulerar om, är hur mycket de kommer att sänka sin utdelning. Endast SEB verkar vara nöjda med sin utdelningspolicy och där kommer man nog att fortsätta med den om inget oförutsätt skulle inträffa.

Som utdelningsinvesterare är storbankerna ofta något som finns i de flesta aktieportföljer, just för den höga direktavkastningens skull. I detta inlägg tittar jag närmare på om det är läge att ta in Nordea i aktieportföljen eller är det bättre att fortsätta att avvakta. För att förtydliga, så har jag i dagsläget ingen av storbankerna i min aktieportfölj.

Anledningen är att det är den aktien som jag främst är intresserad av att komplettera min aktieportfölj med sett från ett risk/reward perspektiv. Nu kommer jag i inlägget använda mig av en EUR/SEK kurs på 10,50 eftersom Nordea numera rapporterar enbart i euro.

Hur ser det ut i nuläget för de fyra storbankerna? 

I nedan bild går jag igenom hur nuvarande utdelningspolicy ser ut, vilken värdering de har och hur stor direktavkastningen är baserat på förra årets utdelning.


Som vi ser ligger värderingen mätt som P/B-tal (vilket står för priset i förhållande till det bokförda värdet på bolaget) för storbankerna runt 1,2-1,4 utom för Nordea vars värdering nu är nere under 0,8. Med andra ord är marknadsvärdet på Nordea lägre än det bokförda värdet på bolaget. Man köper nu Nordea till rabatt säger marknaden.

Vidare kan man notera att en rimlig utdelning för storbankerna verkar ligga runt 6-6,5% idag, därför är Swedbanks och Nordeas nuvarande direktavkastning inte hållbar i längden. Swedbank har som sagt redan kommunicerat att de kommer att sänka sin utdelning till att motsvara 50% av vinsten, vilket troligen baserat på ovan ger en utdelning om 9 kronor per aktie. Med dagens kurs ger det en direktavkastning på 6,67%. Om vinsten för 2019 hamnar på vad rullande 12 månaders vinst indikerar klarar bolaget även sin nya utdelningspolicy.

Och Nordea då?

Då kommer man till frågan om vad utdelningen rimligen blir 2019 för Nordea? Självklart är det ingen som vet det ännu, men låt oss leka lite med siffrorna. Konsensus på marknaden är att Nordea ska göra en vinst per aktie om 0,65 euro, men idag kom Deutsche Bank med sin prognos och de tror att Nordea gör en vinst om 0,62 euro per aktie för 2019.

Hittills har man gjort 0,27 euro i vinst per aktie, fördelat på 0,10 euro Q1 och 0,17 euro Q2. Antar vi, precis som Deutsche Bank, att Nordea lyckas göra 0,17 euro för de resterande två kvartalen landar man på 0,62 euro i vinst per aktie.

Vidare tror Deutsche Bank att den nya utdelningspolicyn blir 60% av vinsten. Det skulle göra att utdelningen för 2019 blir 0,37 euro eller 3,90 kronor. Med dagens kurs skulle det ge en direktavkastning på 6,11%. Som jämförelse har Resurs Holding en direktavkastning idag på 6,28%.

Men en direktavkastning på 6,11% nästan i klass med Handelsbanken. Själv tycker jag inte det är rimligt med tanke på att Handelsbanken värderas till P/B 1,2 och även, om de tillfälligt har en del kostnadsproblem, är bättre på de flesta performancemåtten.

I fyra års tid har nuvarande VD i Nordea tjatat om att det ska bli bättre snart, medan kursen har rasat runt 40%. Nej, det rimliga vore att Nordea ger en placerare en riskpremie, för att de värderingsmässigt och performancemässigt är det en sämre bank. Dock om banken får ordning på detta, finns det helt klart en stor uppsida.

Frågan är vilken direktavkastning som gör att man känner att man som placerare får kompensation för risken. Personligen tycker jag att en direktavkastning på 7-7,5% är rimlig. Det skulle innebära att aktiekursen måste ned till 52 - 55,70 kronor givet ovan förutsättningar. Det ger en värdering på P/B < 0,7. En bra bit med andra ord!

Skulle utdelningspolicyn istället bli densamma som Swedbank, det vill säga 50% av vinsten innebär det en utdelning, givet att man tjänar 0,62 euro, på 0,31 euro eller 3,25 kronor. Med samma krav på direktavkastningen behöver kursen vara runt 43,30 - 46,40 kronor eller uttryckt som P/B < 0,58.

Slutsats

Baserat på ovan väljer jag att vänta med att köpa in Nordea till portföljen. Först vid 56 kronor kan jag tänka mig att investera i bolaget och lägger därför ett kurslarm på den nivån.

Hur tänker du om Nordea? Är det en aktie som du vill äga och från vilken kurs tycker du aktien är köpvärd? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är viktig och intressant.

2 kommentarer:

  1. Intressant inlägg och perspektiv!
    Man ryser lite när du skriver om exemplet på 50% utdelningsandel och kurser ner mot 43 kr :)
    Utdelningen från Nordea är ju viktig för t ex Sampo så jag hoppas att de i form av största ägare kommer att pusha för en lite högre utdelningsandel än 60%. Helt enig med dig att Nordea bör handlas till en lägre värdering (= högre DA allt annat lika) givet att man verksamhetsmässigt levererar sämre än övriga storbanker. Jag tycker P/B runt 0,8 känns ganska lågt dock och skulle gärna vilja få upp den värderingen lite innan jag räknar DA :) Givet att Nordea är mitt nästa största innehav kommer jag dock inte köpa mer aktier nu då jag har en tillräckligt stor exponering redan. Hursomhelst så blir det spännande att se fortsättningen för Nordea och vilken utdelningsandel man bestämmer sig för.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar 😃.
      Håller med om att 43 kronor känns kanske orimligt, men jag tror vi inte sett botten än i Nordea kortsiktigt. Det finns inga riktiga drivers i aktien fram till Q3 rapporten. Sedan kommer alla Sampoägare få en del Nordeaaktier i mitten av augusti när Sampo minskar ned sitt ägande i Nordea till under 20%, vilket jag tror kommer driva ned kursen ytterligare eftersom det finns risk att många säljer av sina aktier.

      Jag kollade upp hur mycket utdelning som Sampo fick från Nordea för 2018 och det var nästan 600 miljoner euro. Vid en halvering blir det klart ett avbräck för Sampo, men samtidigt kan Sampo räkna kapitalkravet för Nordea enligt gamla regler vilket frigör kapital så jag tror att det går på ett ut. Om Sampo väljer att behålla utdelning i ytterligare ett år återstår att se. Själv hoppas jag det då Sampo är ett av mina 5 största innehav.

      Radera