Avanza

Underrubriker

onsdag 5 juni 2019

Spiltan Globalfond Investmentbolag stoppas av PPMSedan en tid tillbaka håller premiepensionsmyndigheten (PPM) att gå igenom fondutbudet på deras fondtorg. Att antalet fonder hos PPM är väl många kan jag hålla med dem om. Vissa av fonderna har inte där att göra, då dels avgifterna, trots rabatter, är höga och dels för att vissa fondbolag inte är seriösa, som Falcon Funds.

Nu har man tagit fram ett nytt fondavtal och i det står det bland att fonder i PPM ska enligt lag ha minst tre års sammanhållen avkastningshistorik vid fondavtalets ingående och löpande under avtalstiden.

Det innebär att Spiltans Globalfond Investmentbolag kommer att köpstoppas av PPM eftersom man inte uppfyller det lagkravet. Spiltans fond startades nämligen oktober 2016.

Jag förstår att man måste ha ett antal regler kring ett fondavtal, men i detta fall tycker jag att de slår fel. Här har vi en fond med låg risk och låg avgift och så ska den försvinna ur PPM på grund av att den är för nystartad.

Nu kommer Spiltan att återkomma med mer information kring när det avregistreras, men har vi sparare tur kanske det drar ut på tiden, så att treårsregeln uppfylls.

     Läs meddelandet: Spiltans Globalfond Investmentbolag stoppas

6 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Vilket jävla skämt rent ut sagt! De tillåter diverse skitfonder men den här kvalitetsfonden ska inte få plats. Visst förstår jag att de måste ha regler och att vissa kommer hamna i kläm men det här är faktiskt verkligen ett skämt. Som du säger så hoppas vi att det dröjer lite så att treårsregeln uppfylls och att allt funkar sen.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa, jag reagerar precis som du och här tycker jag att reglerna är för trubbiga. Bara för att det finns tre års historik betyder det inte att det är en bra fond. Helt klart borde man lägga till en mer sofistikerad bedömnning som tar hänsyn till vad för typ av bolag mm som fonden investerar i och hur ser risken ut.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Fick idag brev om att det sker från 10 september. Betyder det att de kan återregistreras om ett år när den har funnits i tre år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, det är så som jag har tolkat reglerna. Jag tycker verkligen det är synd att denna regel slår mot bra fonder, men hoppas att Per H väljer att lägga till den igenom om drygt ett år.

   Radera