Avanza

Underrubriker

fredag 15 februari 2019

Mina tre kronjuveler i aktieportföljen


Juvelkrona


I min aktieportfölj har jag tre bolag som jag anser vara mina kronjuveler. En kronjuvel i detta fall är ett bolag som levererar år efter år och som osar styrka, stabilitet och säkerhet. Igår och idag har dessa bolag kommit med sina årsrapporter och det har varit en sann glädje att läsa dem.

Bolagen som avses är Latour, Hufvudstaden och Nibe. De två sistnämnda finns även i mina barns aktieportföljer.



Latour kom med rapport igår och i det fjärde kvartalet ökade gruppen sitt substansvärde till 100 kronor per aktie, upp från 95 kronor per aktie kvartalet innan. Jämfört med början av förra året är det en ökning upp från 90 kronor per aktie.

Latour handlas ofta med premie, vilket innebär att du betalar mer än vad substansen är värd. Anledningen till denna premie är att Latour historiskt sett har avkastat i snitt 17,1% de senaste 20 åren att jämföra med snittavkastningen för SIXRX som ligger på 8,9%. Själv hade jag tur i timingen och lyckades fylla på under sommarmånaderna när aktien handlades till rabatt.

För året som gått har Latours totalavkastning varit 13,7% att jämföra med SIXRX som steg med 4,4%, en helt klart mer än väl godkänd prestation.

De noterade bolag tog en del stryk i samband med att börsen gick ned och totalt steg börsportföljen endast med 1,9% för 2018.  I den turbulens som var under året passade Latour på att under det första och tredje kvartalet köpa in mer av Alimak när kursen sjönk i samband med Alimaks delårsrapporter.

Däremot går Latours onoterade industrirörelse som tåget. Man lyckades öka omsättningen med 20% (varav organisk cirka 10%) och höja rörelsemarginalen till 12,7% från 12,1%. Bäst presterade Nord-Lock som växte 13% organiskt. Nu i år har Latour köpt TKS Heis, som är en ledande norsk tillverkare och installatör av plattformshissar och installatör av personhissar. Jag tycker det är ett spännande förvärv och komplement till Latour Industries.

Slutligen avslutar Latour året med att höja utdelningen med 11,1% till 2,50 kronor per aktie.


Min andra kronjuvel, Hufvudstaden kom också med sin rapport igår och den känns kassaskåpssäker rakt igenom. Självklart finns det inget som är säkert när det gäller investeringar, men Lundberg han är en trygg general som marscherar framåt försiktigt.

När det fastighetsbolag tittar jag främst på driftsnettot, förvaltningsresultatet och substansvärdet. Att utgå från vinst per aktie blir ofta snedvridet då det är "dopat" av orealiserade värdeförändringar på fastigheterna.

Både driftsnetto och förvaltningsresultat ökade med runt 3%. Tråkigt och stabilt, men tryggt! Däremot ökade totalresultatet med hela 42%, helt drivet av orealiserade värdeförändringar på fastighetsbeståndet.

Slutligen, när det gäller substansvärdet ökade det från 152 kronor per aktie till 171 kronor per aktie. I skrivande stund handlas A-aktien till 150 kronor, vilket gör att du kan bli delägare i NK-huset till en rabatt om 12%.

Men det som verkligen sticker ut är att bolagets nettobelåningsgrad endast är 14,2%. Känns inte som att man behöver känna någon direkt oro över eventuella räntehöjningar.

Hufvudstaden är ett av få bolag på Stockholmsbörsen som är på väg att bli en utdelningsaristokrat. Det innebär att bolaget måste ha höjt utdelningen i minst 25 år i rad. Därför var det knappast förvånande att bolaget levererade en höjning av utdelningen för det tjugoandra året i rad. Höjningen blev 5,7% till 3,70 kronor per aktie, vilket var förväntat.


Den sista kronjuvelen i samlingen är Nibe, som kom med sin rapport idag på förmiddagen. Gerteric Lindqvist levererar återigen en stark rapport. Målet om en omsättning 2020 på 20 miljarder kronor har redan uppnåtts under 2018 och nästa mål är 40 miljarder inom helst fyra år, men maximalt sju år. 

2018 slutade med en omsättning på 22,5 miljarder kronor och ett resultat efter skatt på 2,1 miljarder kronor. Omsättningen ökade med nästan 20% och det som jag tycker sticker ut är att den organiska tillväxten ökade över 10%.

Detta är helt klart en styrka som Nibe har och sett över den senaste femårsperioden har tillväxten varit tvåsiffrig och man har lyckats behålla både rörelsemarginal och vinstmarginal samtidigt som man har växer.



För att runda av det hela skämmer Gerteric bort oss aktieägare med att föreslå en utdelningshöjning på hela 23,8%, från 1,05 kronor till 1,30 kronor per aktie.


Vilka är dina kronjuveler bland aktierna i din aktieportfölj? Dela gärna med dig då din åsikt är viktig. 


4 kommentarer:

  1. Utmärkta val av kronjuveler. Latour, Castellum och JNJ är mina.

    mvh
    myntaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härliga val de också. Kul att vi ser på Latour på samma sätt.

      Radera
  2. Investor, Axfood och Castellum är mina!

    SvaraRadera