Avanza

Underrubriker

tisdag 4 juni 2019

Kinnevik möblerar om och sänker utdelningen
Det verkar hända en hel del i Kinnevik numera. Igår och nu på morgonen har man släppt ett antal intressanta pressmeddelanden från bolaget.

Igår kom nyheten om att man undersöker möjligheterna till att notera Global Fashion Group på Frankfurtbörsen. Om erbjudandet fullföljs kommer det endast bestå av nyemitterade aktier till ett värde om 300 miljoner euro.

Bakgrunden till en börsnotering är att det flesta av Global Fashion Groups marknader är fortfarande ganska omogna vad gäller e-handel.

Därför skulle en börsnotering möjliggöra fortsatta investeringar i bolagets end-to-end kunderbjudande, stärka bolagets position som den ledande mode- och livstilplattformen i tillväxtmarknaderna enligt bolagets  vice-VD Christoph Barchewitz.

Kinnevik äger i dagsläget cirka 35% av Global Fashion Group.

I början av året kom nyheten att Latin America samtalade med Millicom om att förvärva bolaget för cirka 7,6 miljarder dollar. Men den affären stöp då ledningen tyckte att dels premien var för låg och kontantdelen i ett eventuellt bud också var för låg. Denna åsikt delades även av en del av Millicoms aktieägare. Därför avslutades samtalen utan något konkret bud lades.

Men imorse kom så nyheten att Kinnevik kommer att göra sig av med Millicom genom att i ett publikt erbjudande i USA sälja 11 miljoner aktier. Resterande aktier i Millicom kommer att delas ut till Kinneviks befintliga aktieägare.

Det hela är dock beroende av att Kinnevik lyckas sälja de 11 miljoner aktierna och om så sker, kommer aktieägare i Kinnevik att erhålla de utdelade Millicomaktierna i december i år.

Kinnevik äger i dagsläget cirka 37,2% av Millicom.

Slutligen innebär denna omstöpning av Kinnevik att bolaget nu ändrar sin utdelningspolicy från 2020 och framåt. Framöver ska bolaget betala en utdelning som ligger i linje med de ordinarie utdelningarna som ges från portföljbolagen. Överskott som kommer från investeringsverksamheten kommer att delas ut till aktieägarna.

Tidigare var bolagets utdelningspolicy att betala en utdelning som ökade i linje med erhållna utdelningar från portföljbolagen och det kassaflöde som genererades från investeringsverksamheten.

Eftersom Kinnevik numera kommer att ha en portfölj mer viktad mot tillväxtbolag kommer det innebära att bolagets utdelningar till aktieägarna kommer att vara lägre under de närmaste åren än under tidigare år enligt VD Georgi Ganev.

Årets utdelning i Kinnevik är 8,25 kronor uppdelat på 4 kronor i maj och resterande 4,25 kronor i november. Med tanke på att man delar ut de bolag som har stått för den större delen av utdelningarna från portföljbolagen tror jag att man kommer att få se en rejäl sänkning. För en utdelningsinvestare blir det nog att ta sig en funderare på om aktien fortfarande platsar i en sådan portfölj. Totalavkastningen kan dock bli bra på lång sikt.

Jag äger själv inga Kinnevik numera för att jag tycker att deras innehav har lite för stor risk för att jag ska sova gott om natten.

Har du Kinnevik i din aktieportfölj? Vad tycker du om nyheterna som kommit? Köper du fler Kinneviksaktier nu? Kommentera gärna i bloggen då din åsikt är intressant.


2 kommentarer:

 1. Tjena Stojko. Jag totalsågar Kinnevik. Kan ha fel, men instämmer i din analys att det är högre risk nu

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är benägen att hålla med. Man har gjort sig av med det stabila och kassaflödesgenererande år efter år. Möjligt att det blir en vinstlott på sikt, men först vill man se att tillväxtcasen genererar vinster.

   Radera