Avanza

Underrubriker

torsdag 12 april 2018

Mitt sätt att se på min aktieportfölj

Det här inlägget handlar om hur jag har byggt min aktieportfölj och hur jag kom fram till det efter mycket tänkade och diskuterande med vänner, som också handlar med aktier.

Jag kommer ihåg min första aktieaffär. Men då hade jag inte förstått det här med olika investeringsstrategier, hade inte hört talas om diversifiering mellan tillgångar eller att inte lägga alla ägg i samma korg. Istället gick jag all-in i en enda aktie. Valet föll på Handelsbanken, vilket kanske inte är att anses som en högriskplacering. Men nu var detta något år innan krisen i början av 1990-talet och jag hann sälja av innan till en god vinst, vilket fick mig att inse att aktier, det kan man tjäna pengar på.

Även om detta väckte mitt intresse det tog ett tag innan jag klev in på aktiemarknaden igen. Runt mitten av nittiotalet var jag tillbaka och då var det optioner som gällde. Behöver knappast säga att det kanske inte blev direkt lysande affärer. Bättre gick det mot slutet av 1990-talet, en period som kan beskrivas som häftiga tider. Man kunde i princip slänga in en påse pengar på börsen, köpa aktier i bolag som höll på med "internet" på något sätt och pengarna bara växte. Det var som att gödsla en gräsmatta med kväve och vattna ordentligt.


I den vevan hade jag börjat som revisor på första byrå och det var en kille där som höll på en hel del med aktier. I sin aktieportfölje hade han bland annat aktier i ett bolag som hette PC Express.

På ett uppdrag som vi hade tillsammans, blir han uppringd av sin aktiemäklare, som berättar att PC Express skulle knoppa av Bidlet och undrade hur han ville göra med aktierna i det avknoppade bolaget. Kollegan frågade vad Bidlet sysslade med varpå mäklare förklarade att de höll på med auktioner på nätet. Hur som helst behöll kollegan aktierna och fick ett ingångsvärde på runt 30 kr per aktie.

Sedan blev det en helt galet resa och Bidlet rusade som om det vore på steroider. Aktien gick upp till 1500 kr. Via HQ kunde man handla aktien, som var onoterad. Kollegan gick runt och log på kontoret och berättade att han nu minsann skulle köpa en sportbil. I samma veva lägger amerikanska QXL ett bud på bolag och det spekuleras i att budet kommer hamna på 3-5000 kronor. Tur att öronen satt där de satt, annars hade leende gjort frivarv på frivarv runt skallen på honom.

Aktien fortsatte att stiga och var uppe på nästan 2000 kr och hans aktieportfölj måste haft ett all-time high. Men, som ofta sker, vill man krama ur ännu mera och inte ta hem en vinst. När han väl sålde hade den sjunkit tillbaka mot 2-300 kronor. En fantastisk vinst, men det blev inte en sportbil.


Därför, innan jag nu på allvar började spara i aktier och när tanken väcktes på att kunna leva på mina aktieutdelningar, har jag ägnat mycket tid åt att fundera på hur jag ska bygga min aktieportfölj. Till slut kom jag fram till att jag skulle se den som ett hus. Och ett hus består av olika delar.

Den första delen, som också är den stabila basen i alla byggen, är grunden. Grunden i mitt fall består av investmentbolagen Investor, Industrivärden, Kinnevik, Latour och Svolder samt skog i form av Holmen.

Men för att kunna ha råd att bygga ett hus måste man ha ett löpande kassaflöde. Detta har jag skaffat mig från olika preferensaktier i främst fastighetsbolag, vilket är min andra del Vid något tillfälle kommer jag nog att byta ut dessa mot stamaktier om aktieutdelningen på dessa närmar sig aktieutdelningen av preffarna.

Nu när jag har grunden klar och kassaflödet ordnat, kan jag bygga resten av huset och det är så som jag ser på mina övriga aktieinvesteringar, som utgör den tredje delen. Tanken är att varje enskild aktie i denna del ska uppgå till minst 1% av portföljvärdet och att det ska vara något så när likaviktat med undantag för några som jag tror extra på. I mitt fall är det Swedbank och Resurs Bank.

Den sista delen kallar jag för tillväxtdelen och här samlar jag investeringar i bolag med hög tillväxt och skalbara affärer, gärna via molnet. Exempel på investeringar är aktier i Storytel, Fortnox, spel- och bettingbolag, Alibaba, Amazon, mm.

Jag tror att genom att se på aktieportföljen på detta sätt blir det lättare att hantera många investeringar och jag kan fokusera på bygg- och tillväxtdelen. Del ett och två sköter sig mer själva och kräver inte lika mycket tid. Vill ni se alla innehaven i aktieportföljen, hittar ni dem här.

Hur har du byggt din portfölj? Kommentera gärna.


2 kommentarer:

  1. Vi har liknande portföljer. I alla fall grunden där min grund består av Investor, Kinnevik, Industrivärden, Latour. Har länge funderat på att plocka in Svolder också.

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentaren. Tog själv in Svolder ganska nyligen. Gillar deras spridning mot mindre bolag.

    SvaraRadera