Avanza

Underrubriker

tisdag 17 april 2018

Hur gör du barnen intresserade av aktier

Ska man berätta för sina barn hur mycket sparkapital de har? Eller hur gör man egentligen? 

Mina barns mor- och farföräldrar öppnade när barnen föddes varsin aktiedepå i barnens namn. Kanske inte så klokt med tanke på att de vid 18 års ålder bestämmer själva vad de vill göra med pengarna. Därför känns det extra viktigt att de så tidigt som möjligt lär sig om aktier och utdelningar, och om man låter tiden gå kan detta bli stora belopp i slutändan.

Förhoppningen är att de blir tillräckligt intresserade att de känner att de vill låta pengarna vara kvar och få växa. Det är därför jag pratar mycket hemma om sparande, att leva på sina utdelningar, osv. När de är 45-50 år gamla, är det inte omöjligt att de har en utdelning på ett antal tusenlappar varje månad, något som blir ett extra tillskott i vardagen. Själv önskar jag att mina föräldrar hade varit intresserade av aktier och gett mig den här skolningen. Då hade jag redan varit ekonomiskt fri. Men det är aldrig försent att börja med aktier.

Det första jag gjorde med barnens depåer, var att ändra dessa till ISK, eftersom denna sparform idag är skattemässigt mer fördelaktig. Därefter, skapade jag två likadana portföljer åt dem. Ni kan se aktieportföljerna här. Fokus har varit på 10-12 stabila utdelande bolag i olika branscher, för att få en bra riskspridning. Eftersom den stora grabben är 16 år, är det mindre än två år innan han får tillgång till denna ISK.

Efter det valde jag och mitt ex att sätt oss ned med dem båda och visa deras aktieportföljer samt förklara hur de är uppbyggda. Startvärdet är 25 950 kronor för varje barn med en direktavkastning på 3,1%. Av det beloppet lät vi 2 000 kronor vara likvider, så att de skulle kunna välja bolag själva. Jag tror att nu när de vet hur mycket pengar de har, blir det roligare att sätta undan 20, 50 eller 100 kronor av de pengar som de får till födelsedagar/jul eller om de jobbar lite extra. Hittills är det bara stora grabben som valt egen aktie och det blev en aktie i Apple.

Om man börjar från noll är det är nog inte lika lätt att motivera dem till att börja med ett aktiesparande. Nu när de har ett större kapital, har de tillräckligt med antal aktier att den aktieutdelning som de får, kan de återinvestera i nya aktier. Har du som barn "bara" sparat 150 kronor och köpt till exempel en aktie i Axfood, så utdelningen du fick på 7 kronor är för liten för att du ska kunna köpa någon ny aktie.

Hur sparar du till dina barn? Om det är i deras namn, vet de om hur stora aktieportföljer de har? Kommentera gärna på bloggen.

4 kommentarer:

  1. Hej, bra inlägg och smart idé att de fick välja varsin aktie för en del likvider. Nu är min dotter endast två år så för mig är det ett par år kvar innan jag får henne att eventuellt bli delaktig.

    Jag sparar i KF i mitt namn med henne som förmånstagare, däremot om vi får fler barn kommer jag göra om det till ett gemensamt barnspar och sen försöka få dom intresserade och få skapa en varsin egen portfölj för de pengarna jag sparat till dom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Börsjägarcoachen. Bra ide att ha det in en KF i ditt namn men med din dotter som förmånstagare. På så sätt kontrollerar du när hon får tillgång till portföljen. Tror nog att det är en bra ide att låta din dotter få skapa en egen portfölj med det du sparat när hon blir lite äldre för att på så sätt få henne intresserad av aktiesparande.

      Radera
  2. Kul med barnspar!

    Vi kör i mitt namn med barnen som förmånstagare och de vet inte hur mycket de har/får. Tanken är att portionera ut "vid behov", sonen fick en öronmärkt pott till körkort från en del av portföljen nu när han fyllde 18.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har även ett barnspar i mitt namn, fast i ISK som är tänkt till att vara för körkort och som en insats till framtida boende. Sedan gillar jag din ide med att du låter barnen välja en av tre aktier varje månad baserat på olika teman.

      Radera