Hur kan man unna sig saker utan att det kanske kostar något? Det låter för bra för att vara sant eller hur?
Vin är ett av mina stora intressen, både att samla på men även att få chansen att provsmaka exklusiva viner från de stora vinslotten i världen. Som ni förstår är detta kostsamt och hur hänger det ihop med mitt sparfokus och en balanserad privatekonomi?
Tänk om man kunde ha ett vinintresse utan att det för den delen blir kostsamt?
Bordeaux är ett område i Frankrike, som har några av världens äldsta och finaste vinslott. 1855 gjordes en klassificering av dessa och endast fyra slott klassades som premier cru, vilket är den högsta klassen. De fyra slotten är Ch. Latour, Ch. Lafite-Rothshild, Ch. Margaux och Ch. Haut-Brion. På bilden är Ch. Mouton Rothshild med, men de kom med först 1973 om man ska vara petig.
På min bucket list står det att jag någon gång i livet ska ha druckit vin från dessa slott. Hittills har jag provat Ch. Latour. Det var en 1992:a, ett mellanår, men vinet var fantastiskt.
Även om det inte är ett bra vinår, så kan man räkna med att viner från dessa slott håller en enormt hög klass, vilket driver upp prislappen per flaska.
I fredags var jag med min sambo samt hennes bror och svägerska på The Winery Hotel. På deras vinlista hade jag sett att de hade några årgångar av Ch. Haut-Brion, nämligen 1993, 1995 och 1996. Vi provade 1993:an, vilket med sina 25 år på nacken fortfarande hade syra och fruktighet kvar. Rätt fantastiskt efter så många år. Denna skulle man kunna ha i källaren i minst fem år till. Väl på plats provade vi också Ch. Cheval Blanc från 1987. Vinet var mer elegant och sammetslent, och med en otroligt bärig doft. Svårt att tro att det trots allt är 31 år gammalt.
Kostnaden för dessa två flaskor är 5 500 kronor, vilket är väldigt mycket pengar. Eftersom vi var fyra personer blir det 1 375 kronor per person. Men som jag sa i inledningen av detta inlägg kostade det mig inget. Men hur är det möjligt? Jo, genom planering.
Jag har två barn, som jag har varannan vecka. Mitt ex och jag har en lite annan syn på det här med hur vi ska handla kläder till barnen. När det gäller att köpa kläder, går jag alltid ut på nätet för att jämföra priser och jag handlar även till största delen på nätet och försöker vara ute i tid. För standardprodukter som säljs av många olika affärer är det bara pris som gäller för mig. Varför betalar mer om jag inte behöver.
Om du ska åka på skidsemester under sportlovet, vilket många gör, kolla då igenom barnens skidkläder i god tid innan så att allting passar. Åker du endast sju dagar per år känns det galet att lägga ned pengar på ett märkesställ.
Om du inte kollar att kläderna passar på barnen innan du åker, tvingas du handla på plats och där är det alltid dyrt eftersom du inte har så mycket till val. Som en jämförelse kunde du köpa ett skidställ på Decathlon för 1 148 kronor några veckor innan sportlovet. Men att köpa ett på plats i Trysil gick på 2 700 kronor, något som mitt ex upptäckte då hon inte i god tid kollat att kläderna på äldsta grabben passade. Skillnaden är 1 552 kronor eller 776 kronor för mig, vilket är mer än halva kostnaden för vad vinupplevelsen på The Winery Hotel gick på per person.
Nu är det snart dags för nya vår/sommar skor till barnen. Den äldsta sonen vill troligen ha ett par vita Converse. Listpriset för dessa är nortmalt sett 750 kronor, men genom att kolla runt på nätet och köpa nu kan man få dem via Sportamore för 449 kronor, ytterligare 301 kronor sparade,
Detta är två exempel på hur jag genom planering och att vara ute i god tid spar pengar, vilket sedan möjliggör för mig att njuta av ofantligt dyra viner till en rimlig peng.
Vilka är dina bästa tips på att spara pengar och på så sätt kunna unna dig saker utan att det blir någon större merkostnad? Kommentera gärna i bloggen.
Jag gör samma sak. Kollar alltid på nätet först. Går att spara många kronor på det. Men som du säger så gäller det att ha framförhållning då.
SvaraRaderaAbsolut, utan framförhållning fungerar det inte och då risker man att betala onödigt mycket. Pengar som skulle kunna gå till portföljen istället eller till roliga upplevelser med familjen.
SvaraRadera