Avanza

Underrubriker

lördag 9 februari 2019

Core Ny Teknik - ny spännande fond



Pressrelease Tin Fonder med Carl Armfelt och Erik Sprinchorn


En av de svenska framgångrika fonderna inom ny teknik var Swedbank Robur Ny Teknik. Från fondpresentationen kan man läsa att

”Det är en fond som placerar i huvudsak i aktier på svenska och nordiska marknaden, i mindre och medelstora bolag. Placeringarna koncentreras till bolag vars produkter och/eller tjänster har ett högt teknikinnehåll. Exempel på branscher är IT/telekommunikation, gaming, läkemedel, medicinteknik, miljöteknik och indrustriteknik.”

Utveklingen för den fonden var fenomenal, som 5-års grafen visar nedan.


Källa: Avanza

Nytt fondbolag


I november förra året hoppade de två förvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorn av och saknaden efter en dem som förvaltare har varit stor. Jag hade själv den fonden i min premiepension när de förvaltade den. Samtidigt har många undrat vad Carl och Erik skulle göra istället.

Det har spekulerats i att de båda skulle starta ett fondbolag och köra i egen regi. Så är nu fallet och i måndags blev det klart med att de båda har bildat ett nytt fondbolag, TIN Fonder. TIN Fonder står passande för teknik, innovation och nytänkande. 

Bure Financial Services har gått in som ägare och även om jag inte har Bure i min aktieportfölj själv bådar det för en långsiktigthet, vilket jag tycker är viktigt.  

Till att börja med kommer de att starta fonden Core Ny Teknik, som kommer att investera i bolag inom teknik, hälsa och digitala varumärken. Det kommer att vara en fond för den som tror på innovation, småbolag och Norden enligt vad de skriver på sin hemsida. 

Förvaltningsavgiften är 1,50% och totalavgiften (TKA) är 1,70%. I dagsläget kan man handla fonden via Avanza och Nordnet.

Det kommer att var en aktivt förvaltad fond med 40-60 bolag och lämpar sig bäst för långsiktiga sparare. De första investeringarna i fonden var i Evolution Gaming och THQ Nordic och tydligen har de hittills gjort investeringar i totalt 30 bolag.

Slutsats


Vill man veta mer om hur de tänkt, kan jag rekommendera den intervju som Niklas "Investerarn" Andersson gjort med Carl Armfelt. Den finner ni på Investarens podcast.

Själv placerar jag främst i aktier och de aktier som ger utdelning, men när det gäller ny teknik och innovativa bolag, tycker jag att det dels är svårt att veta vilka man ska satsa på och dels kanske de inte tjänar pengar än mindre delar ut några. 

Därför är det smidigt att kunna investera i en fond och låta de som kan ta ansvar för placeringarna. Jag har därför placerat en slant i fonden och det ska bli spännande att följa resan med Carl och Erik.


4 kommentarer:

  1. Tack för länken till podden med dem, det hade jag missat. Men ska lyssna på det nu med i helgen.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Denna kommer även jag köpa in.
    Kul att de är tillbaka med en ny fond.

    Mvh PB?

    SvaraRadera