Avanza

Underrubriker

torsdag 5 april 2018

Onoterade bolag - ett sätt att sprida riskerna

Inlägget innehåller affiliatelänkar


Hittills har jag främst investerat i noterade bolag och för att vara lite extra riskbenägen har jag investerat i bolag på Aktietorget eller First North. Men genom att läsa en massa bloggar och följa med i Twitterflödet, har jag sedan en tid tillbaka gjort några övriga investeringar i onoterade innehav. Totalt är det fem övriga investeringar som jag gjort via olika plattformar. Samtliga investeringar bygger på crowdfunding principen, vilket innebär att det bolag som vill ta in pengar vänder sig till en crowdfundingplatform där registerade användare kan investera i bolaget från så lite som 500 kronor och uppåt.

Ofta så samlas alla småinvestares köp i ett nytt aktiebolag som i sin tur investerar i det bolag som söker pengar. Anledningen är att det nog skulle bli för krångligt och dyrt att administrera flera tusentals småinnehav för ett bolag i en tillväxtsfas.


Den första investeringen gjorde jag i ett bolag som heter Rentl, vilket är en app där man lägger ut de saker som man vill hyra ut till andra. Modellen bygger på delningsekonomi, att alla behöver inte äga allt hela tiden. Till exempel, om du åker till fjällen en vecka per år, är det ju dumt att din takbox står oanvänd resterande 51 veckorna. Rentl använder sig av platformen Fundedbyme.


Den andra investeringen gjorde jag i ett bostadsprojekt i Täby. Det var i form av ett 24 månaders lån med hög ränta som ska återbetalas under 2019. Den investeringen gjorde jag via plattformen Tessin.
Den tredje investeringen jag gjorde var också att låna ut pengar. Via Lendify har jag två portföljer, en som jag själv bestämmer vilka lån som jag vill vara med och finansiera och en portfölj som sköts automatiskt. Man väljer själv hur mycket man vill låna ut till varje låntagare, men jag har valt att lägga mig på  2-300 kronor per lån för att minska risken om någon inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Jag tycker att detta är ett kul sätt att agera bank och om du som läser vill göra liknande investering, så använd dig av denna länk (affiliatelänk) så får både du och jag 500 kronor att låna ut av Lendify om man investerar minst 10 000 kronor.
De fjärde och femte investeringarna jag gjort är via Pepins, som är en crowdfundingplattform som Fundedbyme. En fördel med dem är att de har handel kvartalsvis, vilket gör att man kan köpa mer andelar eller lätt komma ur sin investering (kräver dock att det finns köpare då det ibland är låg likviditet). Här har jag investerat i Alvesta Glass och Taku Taku (läs mer här).

Jag gillar det här med onoterade investeringar och övriga investeringar som inte bara är aktier. Dock måste man vara medveten om att det är hög risk och man behöver verkligen läsa på för att förstå hur plattformarna fungerar, vad som gäller och vad det är man investerar i. Jag rekommenderar med andra ord inte någon att göra denna typ av övriga investeringar utan att du verkligen förstår vad man investerar i och tar sig tid att sätta sig in i hur det fungerar.

Men som krydda (max 1% av portföljen) anser jag att en eventuell förlust vägs upp av möjligheten att få komma in i en investering på ett väldigt tidigt stadium.
Med tanke på att börsen känns lite skakig just nu, funderar jag på om 4Spar (affiliatelänk) kan vara ett alternativ investering. Genom att öppna ett sparkonto (räntekonto) och binda pengarna på minst 3 månader får man en årlig ränta på just nu 6,5%. Ju längre man vill binda pengarna ju bättre ränta. Dock måste man stoppa in minst 10 000 kronor och pengarna omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.

Hur ser ni på övriga investeringar utanför börsen? Har ni som läser bloggen själva några investeringar i onototerat? Kommentera gärna.


4 kommentarer:

  1. Spännande. Jag har en liten peng i Lendify, Toborrow och Swespar (funkar som 4spar men inget minimumbelopp)

    SvaraRadera
  2. Swespar kände jag inte till. Jag får kolla upp det.

    SvaraRadera
  3. Spännande, men du har missat Sveriges första prisjämförelsesajt för uthyrningspriser. Hyrkanalen.se är som "pricerunner" fast för produkter man hyr istället för köper.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, jag får kolla upp den sidan. Tack för tipset.

      Radera