Avanza

Underrubriker

måndag 11 oktober 2021

Industrivärden fortsätter att underprestera

 


Idag kan man säga att startskottet för rapportperioden för det tre kvartalet går. Först ut är Industrivärden som kom med sin rapport lagom till frukosten. Precis som förra kvartalet i år fortsätter man att underprestera jämfört med Stockholmsbörsen. Fokus har under de första nio månaderna legat på att hålla skuldsättningen på en fortsatt låg nivå och fortsätta att investera i portföljbolagen. 

Sammanfattningsvis kan man summera året som gått med:

 • Förvärv av fler aktier i Sandvik (1,9 miljarder), Volvo (0,8 miljarder), Essity (0,5 miljarder) och  Handelsbanken (0,3 miljarder).
 • Innehavet i SSAB har avyttrats i maj för 2,0 miljarder kronor
 • Skuldsättningsgraden uppgår till 4%
 • Substansvärdet per 30 september uppgick till 128,6 miljarder eller 295 kronor per aktie. Det kan jämföras med stängningskursen för Industrivärden C som var på 272 kronor. En substansrabatt på 7,79%, vilket är lite lägre än det genomsnittliga 3-års snittet. 
 • Inklusive återinvesterad utdelning ökade substansvärdet med 8% under perioden att jämföra med OMXSGI som ökade med 23,82%.
 • Förvaltningskostnaden uppgick 98 miljoner kronor, vilket motsvarar 0,1% av aktieportföljens värde.

I VD-ordet fokuserar VD Helena Stjernholm främst på de ytterligare investeringar som har gjorts i portföljbolagen och deras arbete. Man lyfter fram det jobb som Sandvik har gjort med tilläggsförvärven stärka sina kärnverksamheter, Volvos fortsatta fokus på branschtransformationen mot el, SCAs arbete mot förnybart bränsle och Handelsbankens föreslagna utdelning av aktier i Industrivärden. Den stora frågan när ska allt detta ge avtryck i aktien? I år är C-aktien upp drygt 2% per sista september att jämföra med Investor (B-aktien) som är upp cirka 24%. 

Som investering har Industrivärden de senaste åren varit allt annat än en rolig resa avkastningsmässigt. Bolaget har underpresterat mot de andra större investmentbolagen. Man behöver zooma ut på längre perioder för att känna att bolaget har givit en årlig genomsnittlig avkastning som är acceptabel. 


Ser man på 7 års sikt eller mer har avkastningen i C-aktien inklusive återinvesterad utdelning varit ok jämfört med Stockholmsbörsen. 

Om man tittar närmare på de nio månader som har passerat är det främst Volvo och Handelsbanken som bidraget till avkastningen.


Då ska man ha i beaktande att Volvo B-aktie har ökat med 1,68% och Handelsbanken B-aktie ökat 16,7% under samma period. Trots Handelsbanken ökning får det inte någon större genomslag då resten av portföljbolagen inte haft någon vidare utveckling under de tre kvartalen som varit. 

I rapporten visar man också på den årliga utvecklingen över en treårsperiod och även här är jag inte alls för imponerad.


Frågan är vad ska man göra istället? Troligen kommer Industrivärden inte att komma att överprestera framöver med tanke på dess innehav. VDn har hittills inte åstadkommit något sedan hon fick posten vad gäller att ta in nya innehav som skulle kunna driva tillväxt och aktiekurs. Istället har man sålt av innehav som ICA och SSAB. 

Med tanke på att i investmentbolaget Lundbergsföretagen får man en nästan 18%-ig exponering mot just Industrivärden skulle jag hellre fundera på den aktien. Sett över en 10-års period har Lundbergsföretagen verkligen slagit Industrivärden.


Men som jag skrivit om i inlägget om aktieportfölj för nybörjare är det främst Indutrade som bidragit till Lundbergsföretagens utveckling. Ett annat alternativ är att man istället investerar i en indexfond som följer Stockholmsbörsen. 

Vad tycker du om Industrivärden? Har den en given plats i en aktieportfölj? Kommentera gärna.

4 kommentarer:

 1. Jag äger aktier i Industrivärden sedan några år och ligger på ett fint plus. Jag har dock inte jämfört mot index. Dessutom äger jag aktier i Handelsbanken, vilket tyvärr inte varit någon rolig resa då de värdemässigt ligger ungefär på samma nivå jag köpte dem. Ja, ja, det är bara att bryta ihop och komma igen.

  Jag har inga planer på att sälja någon av dem, men planerar inte heller att investera mer. Index lockar mer och mer, men det är som vanligt bara framtiden som visar vad som är bäst.

  Tack för intressant genomgång.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade inlägget! Om du har lyckats komma in på de tillfälliga svackor som har varit i Industrivärden förstår jag att du har haft en fin resa hittills. Just Handelsbanken liknar mer och mer en obligation, dock med förhoppningsvis en liten ökande utdelning år efter.

   Radera
 2. Hela tanken med att äga ett investmentbolag borde väl vara för att man anser att de har en kompetent ledning som bevisligen kan allokera kapital effektivt och bra, samtidigt som det inte finns några kortsiktiga fondflöden som raserar avkastning över tid. Inget av detta ser jag i Industrivärden. Vill man ha den typen av exponering så finns dessutom betydligt bättre alternativ, än detta maktbolag.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med dig och Industrivärden finns heller inte i min aktieportfölj.

   Radera