Idag kom Latour med sin kvartalsrapport för det fjärde kvartalet 2019. Bolaget är ett av mina sex innehav i min fond Stojko Invest Investmentbolag och numera det bolag som har gått bäst i år för mig utav de sex investmentbolagen.
Latour består av dels en börsportfölj, men också en onoterad del med industriföretag. Själva industrirörelsen i det fjärde kvartalet kan sammanfattas med:
- Industriföretagens orderingång ökade med 17% till 3 632 (3 116) miljoner kronor
- När det gäller jämförbara enheter landade orderingångens ökning på 4% justerat för valutaeffekter
- Industriföretagens nettoomsättning ökade med 12% till 3 591 (3 216) miljoner kronor
- När det gäller jämförbara enheter landade nettoomsättningens ökning på 0% justerat för valutaeffekter
- Rörelseresultat ökade med 8% till 434 (401) miljoner kronor, vilket motsvarar en minskning av rörelsemarginalen till 12,1% från 12,5% året innan.
- Under kvartalet gjordes tre förvärv, Caljan som blir ett nytt affärsområde, Bemsiq och Aritco med hissinstallatörerna Invalift och Ability Lifts
Noterbart under det fjärde kvartalet är att industrirörelsen har märkt av en försvagning av konjunkturen. Det yttrar sig i att orderingången är lägre än tidigare även om den är positiv. Fakturering är för jämförbara enheter oförändrad, men vissa verksamheter har en negativ organisk tillväxt medan andra har en positiv organisk tillväxt. Det är främst verksamheter mot den europeiska fordonsindustrin som har störst utmaningar. Dock så är en stor del av innehaven exponerade mot byggkonjunkturen och där är nedgången inte lika stor.
Om man istället ser till helåret, kan 2019 sammanfattas som fantastiskt bra. I korthet:
- Industriföretagens orderingång ökade med 16% till 13 663 (11 817) miljoner kronor
- För jämförbara enheter landade orderingångens ökning på 5% justerat för valutaeffekter
- Industriföretagens nettoomsättning ökade med 17% till 13 519 (11 586) miljoner kronor
- För jämförbara enheter landade nettoomsättningens ökning på 6% justerat för valutaeffekter
- Rörelseresultat ökade med 23% till 1 817 (1 476) miljoner kronor, vilket motsvarar en ökning av rörelsemarginalen till 13,4% från 12,7% året innan.
- Under kvartalet gjordes sju förvärv
- Börsportföljens värde ökade med 40% justerat för utdelningar och nettoinvestering mot SIXRX som ökade med 35%
- Samtliga aktier i Loomis avyttrades under första kvartalet
- Under andra kvartalet ökade investeringen i Fagerhult med 995 miljoner kronor, vilket följdes upp i det fjärde kvartalet med ytterligare 221 miljoner kronor i den företrädesemission som bolaget gjorde. Totalt uppgår ägande i Fagerhult till 46,6%
- Nettoskuldsättningen har i och med förvärven och IFRS 16 ökat från 9,2% till 11,3% under 2019
- Substansvärdet per 31 december 2019 ökade till 136 kronor från 100 kronor året innan.
- Substansvärdet per 13 februari uppgår till 137 kronor och substanspremien är nu cirka 20%
- Utdelningen höjs med 10% till 2,75 kronor från 2,50 kronor
- I september efterträdde Johan Hjertonsson, från Fagerhult, som ny VD efter den avgående Jan Svensson
Under 2020 har Latour inte legat på latsidan, utan man gjort ytterligare två förvärv till industrirörelsen. Dessa är Hultafors Groups förvärv av Emma Safety Footwear och Latour Industries förvärv av MS Group Batec Mobility. Sedan har man också fullföljt det i november annonserade förvärvet av S+S Regeltechnik via sitt dotterbolag Bemsiq, som ingår i Latour Industries.
Mina tankar kring Latour
Latour är i mitt tycke ett fantastiskt bolag och sett över de senaste 20 åren har bolaget gett en årlig genomsnittlig totalavkastning på 17% mot SIXRXs 5,8%. Den ordinarie utdelningen har ökat från 0,23 öre till 2,75 kronor, med hänsyn tagen till split, under samma period. Man har också haft tre tillfällen med extra utdelning, vilket är som grädde på moset.
Bilden nedan visar på hur den ordinarie utdelningen har utvecklats sedan 1984 till 2018. För 2019 kan man alltså lägga till 2,75 kronor, vilket ger en genomsnittlig årlig tillväxt på den ordinarie utdelningen om 17,4% per år! Det innebär en dubblering av utdelningen på 4,3 år.
Vidare gillar jag att Latour kontinuerligt jobbar med att förvärva och bygga upp industrirörelsen. Just den biten tycker jag gör Latour intressant som investering, eftersom vi som mindre investerare ofta har svårt att själva kunna investera i liknande onoterade innehav.
Däremot, tycker jag att nettoskuldsättningen har nått en nivå där bolaget borde jobba med att få ned den ytterligare. Sedan 2016 har den gått från 3,0% till 11,3%. Dock beror 0,65% på införandet av IFRS 16. Men trots den ökade nettoskuldsättningen visar bolaget på ett positivt kassaflöde för 2019.
Jag kommer att låta Latour vara kvar i min aktieportfölj och utgöra ett av sex ben i min investmentbolagsfond. Med tanke på att substanspremien är så hög kommer inga nya inköp göras. Vanligen handlas detta bolag till en premie, men max 5% är jag beredd att betala. Normalt sett vill jag inte handla investmentbolag till en premie, men i Latours fall, har de en onoterad industrirörelse som kan vara värd att betala lite extra för.
Finns Latour i din aktieportfölj?
Exakt min tanke, visst är det ett väldigt bra bolag, men värderingen gör ju att man måste avstå att köpa idag.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Jag håller med och särskilt nu när den steg ytterligare efter den senaste köprekommendationen.
RaderaÄger Latour och minns mitt första köp för snart 3 år sedan. Lyckades med att köpa på en topp och till en hög premie.
SvaraRaderaMen säger nu som jag tänkte då: Detta ib bolaget gillar jag bäst så jag köper ändå.
Har inte ångrat mig sen dess och har köpt på mig lite då och då under åren sen dess.
En stor anledning till mitt första köp var också VD som verkade hur snäll och charmig som helst, som dessutom beskrev verksamheten på en lättförståeligt vis för en nybörjare.
Hjertonsson har ett par tunga skor att fylla men har gjort det helt klart godkänt hittills.
Precis, det är som Warren Buffett säger "Pris är det du betalar, värde är det du får". Förre VD'n var verkligen sympatisk och det blir intressant att se hur Hjertonsson axlar den rollen. Men än så länge bådar det gott!
Radera