Avanza

Underrubriker

torsdag 27 september 2018

22 procents utdelningshöjning!




I dag kom det mindre investmentbolaget Svolder med sin bokslutskommunike och drämde till med en utdelningshöjning på 22%! Den föreslagna utdelningen höjs från 1,63 kronor till 2 kronor per aktie. Jag gillar verkligen bolag som visar på utdelningstillväxt. Inte bara att man får en passiv inkomst från dem utan man får även en passiv löneförhöjning från dem. Nedan följer en aktieanalys av bolaget.

Bolaget

Svolder är ett rent investmentbolag som investerar i små och medelstora svenska bolag på Stockholmsbörsen. Det som är roligt med bolaget är att de redovisar sitt substansvärde veckovis på sin hemsida. Det är något som jag hoppas de andra investmentbolagen tar efter. Svolderaktiens utdelningsnivå bestäms numera i huvudsak av nettot av portföljbolagens ordinarie utdelningar och Svolders löpande förvaltningskostnader. På så sätt slipper bolaget att sälja aktier för att finansiera en utdelning.

Innehav

Svolders innehav består av följande aktier


Utdelning

Normalt sett vill jag helst ha bolag som har en utdelning på 3 procent eller mer. Men när det gäller investmentbolag gör jag ett undantag eftersom man köper dem till rabatt och man får en bra riskspridning. Tidigare låg utdelningen på 1,58%, men med den föreslagna höjningen till 2 kronor ökar direktavkastningen till 1,94%.

Substansvärde

Investmentbolag värderas inte likt andra bolag till ett P/E-tal. Det är värdet av det som finns i bolaget som är det intressanta, dvs substansen. Svolders substansvärde är nu 118 kronor per aktie, vilket ger en substansrabatt för B-aktien på 12,7%.

2 kommentarer: