Avanza

Underrubriker

torsdag 25 april 2019

Europris: Det första kvartalet 2019


Idag var det dags för ett av mina kärninnehav att rapportera det första kvartalet 2019. Europris är det tredje största innehav i aktieportföljen och utgör cirka 8% av den. Om man summerar utvecklingen för det första kvartalet 2019:


 • Försäljningen ökade med 3% till 1 237 miljoner NOK trots negativ påskeffekt om 5%
 • Bruttomarginalen ökade till 41,4% (41,2%)
 • OPEX ökade med 11 miljoner NOK på grund av främst ökade inleveranser till lagret inför påsken
 • Rörelseresultatet blev -3,2 miljoner NOK jämfört med 18,1 miljoner i vinst förra året
 • 13 nya varuhus har öppnats under kvartalet 
 • IFRS 16 implementeringen ökade nettoskulden med 1,5 miljarder NOK till 3,2 miljarder NOK


Att påsken nu infaller i det andra kvartalet och inte i det första som året innan påverkade omsättningen till stor del. Justerat för påskeffekten, så har bolaget haft en stark försäljningstillväxt i detta kvartal. 

Ett led för  att ytterligare öka på försäljningen har Europris öppnat en första Europris City Store i centrala Oslo. Där kommer bolaget i en mindre butik fokusera på att sälja consumables samt hem- och inredningprodukter. Det kommer även att finnas terminaler för att online beställa de produkter som inte finns i butiken.

Dock så har de ökade inleveranserna till lagret, tvingat dem till att hyra extra containers och ta in extra personal, vilket lett till en ökad OPEX. För att komma till bukt med ett ökat lager under 2019 har ledningen implementerat rutiner och initiativ för att effektivera inflödet av varor. 

Men dessa effekter kommer inte märkas förrän om cirka 6 månader, vilket gör att bolaget räknar med extra kostnader runt 15 miljoner NOK i det andra kvartalet och 5-10 miljoner i det tredje kvartalet.

Arbetet med centrallagret flyter på  enligt plan, både tidsmässigt och budgetmässigt. Öppningen av det är beräknad till 23 maj i år.

          Läs hela rapportenEuropris kvartalsrapport för det första kvartalet 2019   

Mina slutsatser


Att påskeffekten skulle få ett större genomslag på kvartalsrapporten för det första kvartalet 2019 förväntade jag mig.

Däremot blev jag lite förvånad över att man visar på ett minusresultat, där en av anledningarna är ökade inleveranser till lagret. Här förväntar jag mig att bolaget har bättre kontroll över sina inflöden och hoppas att detta var mer en engångshändelse.

Trots minusresultat är det glädjande att läsa i rapporten att bolaget är innovativt och satsar på nya butikskoncept och en växande e-handel.

IFRS 16 har som väntat en stor påverkan på detta bolags balansräkning, så vid en första anblick kan nettoskulden känns väldigt hög. Dock ska man komma ihåg att dessa skulder hade man tidigare också, men att de redovisningsmässigt sett legat som en post inom linjen, som det så fint heter på redovisningsspråk. Det innebär att man bara har behövt nämna åtagandena i en not.

Jag tror att Europris är ett bolag, vars aktiekurs kommer att öka på sikt även om det tar tid. Men sedan är Europris också främst en utdelningsaktie för mig. Deras utdelningsmål är 50-60% av nettovinsten och här vill jag se att man redan till nästa kvartal visar vinst längst ned. Annars kommer en viss oro uppstå att man kommer att tvingas sänka utdelningen för 2019.

Hittills idag är kursen ned lite över 3% och jag väljer att inte köpa på mig mera aktier just nu. Baserat på nuvarande aktiekurs handlas Kindred till en direktavkastning på 6,40%.

Men om kursen skulle falla mera fram till utdelningsdagen om en månad, kommer jag nog att öka på mitt innehav. 
Finns Europris i din aktieportfölj? Om så, vad tyckte du om bolagets rapport? Dela gärna med dig bland kommentarerna.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Tack för bra genomgång! Jag har bara hunnit skumma igenom rapporten men delar överlag dina åsikter. Lite störande med lagersituationen, ska bli skönt när nya centrallagret kommer igång :)
  Mvh
  The Dividend Story

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, kul att du gillade inlägget. Det känns som kommande två delårsrapporter blir intressanta att hålla koll på.

   Radera