Avanza

Underrubriker

söndag 14 april 2019

Utnyttja den berömda påskeftekten till att göra bättre investeringar
Det har varit lite tyst på bloggen i april jämfört med månaden innan. Mycket av tiden har gått åt att fundera på att optimera min utdelningsportfölj kontra risk och antal bolag. Varje månad i samband med månadsbokslutet för sparkvot och köp/försäljningar, uppdaterar jag min aktieportfölj. I slutet av mars bestod aktieportföljen av nästan 50 bolag, vilket börjar kännas för mycket.

Jag har därför laborerat med att se hur en ändrad bolagsmix, det vill säga attt minska antal bolag och öka ägandet i bolag med högre direktavkastning, skulle påverka min årliga utdelning. Tanken är att öka kassaflödet och möjliggöra ekonomisk frihet i slutet av sommaren.

Men detta inlägg ska inte handla om det, utan om att nästa vecka drar rapportsäsongen för första kvartalet 2019 drar igång.

Det som är värt att tänka på när det det gäller rapporterna för det första kvartalet är när påsken ifaller och när den inföll förra året. Anledningen är att det får stor effekt för vissa bolag och branscher. Förra året inföll påskafton i det första kvartalet, medan det i år kommer att infalla i det andra kvartalet.

Bolag som ICA, Axfood och Europris, hade en ökad försäljning det första kvartalet förra året då påsken förutom julen är storhelger som dessa bolag genererar en stor del av sin försäljning.

På samma sätt, drabbades konsultbolagen istället negativt, eftersom det var färre arbetsdagar i det kvartalet något som ledde till lägre debitering för konsulterna och lägre försäljning samt vinst.

I år ligger på påsken sent och hamnar i det andra kvartalet. Effekten borde bli att delårsrapporterna för det första kvartalet för ICA, Axfood och Europris blir sämre jämfört med samma period föregående år. När det gäller konsultbolagen borde deras rapporter istället bli bättre de första kvartalet i år då påsken inte infallit i det kvartalet.

Självklart vet börsen om detta, men jag tycker ända att det ofta är som så att denna påskeffekt glöms bort av börsen och vi ser en hög volalitet i vissa branschers aktier.

Jag skulle inte bli förvånad om aktierna för ICA, Axfood och Europris faller när de släpper sina rapporter medan rapporterna från konsultbolag gör att deras aktier stiger.

Om så sker, kan man utnyttja detta till att köpa aktier i matbolagen billigare och sälja av aktier i konsultbolagen dyrare. Själv hoppas jag på det och kommer då passa på att köpa på mig fler aktier i Europris, som är ett av mina större innehav.

Hur tänker du kring påskeffekten på börsen? Utnyttjar du den? Kommentera gärna på bloggen då din åsikt är viktig.

12 kommentarer:

 1. Nej, jag tycker mest det är fjantigt när analytikerna fokuserar på effekter som antalet dagar i kvartalet. Det är då man vet att man har att göra med skojare som egentligen bara är intresserade av courtaget men samtidigt skiter helt i kundens finansiellt bästa. Överreaktioner på börsen är ju dock något som jag uppfattar blir allt vanligare i takt med mindre av relevant analystäckning och mer indexagerande, och det försöker jag utnyttja till min egen fördel.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, och får man möjlighet till att köpa in sig billigare i bra verksamheter pga av kortsiktigt kvartalstänk, så lyfter jag på hatten och tackar.

   Radera
 2. Hej!
  Jag tror du tänker helt rätt. Blir en det en dipp i ICA fyller jag gärna på.

  Europris är jag också intresserad av. Hur stor stek har du i dem? Procentuellt och i pengar?

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 8,4% av portföljen ligger i Europris, så en klart betydande stek. Jag har svårt att se att deras affärsmodell och samarbeten i Sverige samt Finland inte är en vinnande strategi på lång sikt.

   Radera
  2. Ja det är betydande.

   Blir det en negativ kurs pga påskeffekten kanske jag köper in mig i Europris. Tror på deras koncept långsiktigt.

   Radera
  3. Då är vi två. Kan tänka mig att öka upp till 10% av portföljen i Europris.

   Radera
 3. Hej!
  Grymt att kassaflödet möjliggör ekonomisk frihet i slutet på sommaren! Är planen att dra ner på jobbandet då?
  Mvh
  The Dividend Story

  SvaraRadera
  Svar
  1. Planen är till att börja med att ta ett sabbatsår från september. Vad det blir sedan vet jag inte, men under det året kommer jag fokusera mer på skrivandet. Målet är en bok om min resa till idag.

   Radera
  2. Vad spännande och inspirerande! Ser framemot din kommande bok :)

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Intressant! Har bara varit på börsen under en påsk så har aldrig tänkt på detta.

  Har till ex midsommar också stor påverkan på kvartalets siffror? Eller är det jul/påsk som har störst påverkan på livsmedelsbolag?

  SvaraRadera