Avanza

Underrubriker

måndag 1 april 2019

Jag väljer Resurs Holding istället för någon av storbankerna


Igår skrev DI en positiv analys av Resurs holding, vilket också är mitt största innehav i aktieportföljen. Totalt uppgår den aktien till cirka 8% av hela aktieportföljen.

Källa: Bild från Dagens Industri 31/3-2019

Anledningen till att jag äger Resurs är inte bara för att det är en riktig kassako. Bolaget är ursprunget ur retailbranschen och iden är att erbjuda finansiering till kunder. Denna verksamhet har växt under åren och förutom finansiering erbjuder man även försäkringar, privatlån och kreditkort.

Erbjudandet mot kund har alltså förfinats över tiden och med över 5 miljoner kunder har man en enorm bas att jobba med, vilket jag tror borgar för en fortsatt fin tillväxt över tid.

Mycket inom finans går mer och mer mot digitalisering och här tycker jag att Resurs är långt framme. Till exempel beviljas cirka 95 % av alla kreditansökningarna digitalt. Denna automatisering gör att mer tid kan läggas på att öka kundnöjdheten och servicen, vilket i sin tur kommer generera mer intäkter.

Det finns en anledning till att Nordic Capital köpte in sig i detta bolag för ett antal år sedan. Bolaget växer under lönsamhet och kundförlusterna hålls runt 2-3% över tid. Nackdelen för oss övriga aktieägare är att marknaden vet att Nordic Capital vill sälja, något som lägger sig som en våt filt över aktien.

Nu senast i år sålde Nordic Capital 15 miljoner aktier till ett snittpris på 58 kronor per aktie. Kvar har de cirka 10% av bolaget, vilket motsvarar runt 20 miljoner aktier. Om de upprepar tidigare mönster lär Nordic Capital nog vara kvar i Resurs i ytterligare två år.

När väl de är ute ur aktien kommer den nog att leta sig uppåt. Hittills har den varit och vänt på 69,50 kronor per aktie, men för att slå det, får vi nog vänta som sagt. Fast med en direktavkastning på cirka 6% till dagens kursen ligger jag gärna kvar och bidar min tid.

Som ägare av aktien gör det mig glad när VD uttalar sig som nedan:

"Vi förutsåg såklart inte finanskrisen, men vi kände av konsumenternas ändrade beteende så vi skärpte kreditgivningen hösten 2008. Det räddade oss från en långvarig uppgång i kreditförluster"

Det visar på att bolaget är uppmärksamma på förändringar i marknaden och att de agerar på dessa för att styra bolaget rätt.

En annan viktig parameter är att de flesta styrelseledamöter har en stor ägarandel i bolaget, där styrelseledamöter äger minst 23 000 aktier i Resurs Holding. Endast två ledamöter har inget innehav alls, men totalt sett klart godkänt från pilotskolesammanhang.

Även VD och CFO har ordentligt med aktier i bolaget, vilket gör att de har ett personligt incitament till att bolaget går bra och undviker risker i form av till exempel utlåning till för hög risk.


Läs DIs analys: Köp nischspelaren när storbankerna kraschar

16 kommentarer:

  1. Resurs Holding är ett favoritbolag hos mig också! Har dock inte fullt vågat lita på mitt eget omdöme som du gjort, så den utgör "bara" ca 2,2% av portföljen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv har jag ökat ytterligare så nu är det nästan 10% av portföljen.

      Radera
  2. Helt klart intressant aktie. Kanske tar in 1% eller två. Tack för bra genomgång!

    //myntaren

    SvaraRadera
  3. Jag äger också en mindre position i Resurs, som andel av utdelningsportföljen. Oavsett vds ord så är det ju högre risk i konsumentrelaterat, så viss försiktighet är påkallat.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en högre risk, men lånens storlek i sig gör att det känns som en ev förlust inte är lika kännbar, samt att bolaget har varit med om ett antal kriser i ekonomin sedan 1970-talet.

      Radera
  4. Tack för bra genomgång! Håller med helt, nuvarande direktavkastning är gott nog för att invänta eventuell kursuppgång :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade inlägget och delar din uppfattning.

      Radera
  5. Detta bolag plockades in i barnportföljen alldeles nyligen.

    Barnens egen motivering till att de valde resurs var att den är liten och inte verkar vara så ”busig” som de andra stora bankern:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kloka barn du har och en härlig köpanalys av dem :)

      Radera
  6. Tack för genomgången! Resurs ska jag lägga på minnet.

    // Frilans

    SvaraRadera
  7. Vad händer om e-handeln från Amazon tar fart, antar att Amazon beviljar kredit själva eller har någon annan aktör.
    Har själv köpt in nyligen tänkte kolla en risk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag återstår att se. Än så länge har Amazon inte etablerat sig i Sverige och deras lånesatsning (finansiering) verkar inte ha kört igång vad jag har läst

      Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera