Avanza

Underrubriker

onsdag 3 oktober 2018

Det blev åka av i Skistar idag


Källa: Från Skistars hemsida
I dag kom Skistar med sin bokslutskommunike för 2017/18. Jag har därför valt att göra en kortare aktieanalys av bolaget.

Att det blev en stark rapport var kanske inte någon överraskning eftersom bolaget har haft en fantastisk vinterssäsong bakom sig.

Nettoomsättningen ökar med 10% på helåret och resultatet efter skatt ökades med hela 19%. Att den ökningen blev större beror på en del avyttringar (37 MSEK) som påverkade föregående år samt ett sämre finansnetto året innan (12 MSEK). Justerat för dessa poster blir ökningen ca 11,5%. Jag gillar att omsättningsökningen även följer med hela vägen ned i resultaträkningen. Bolaget växer med bibehållen lönsamhet och det är viktigt.

Tillväxten har drivits mycket av att man har sålt fler Skipass och haft en högre beläggning. Sedan har man också lyckats höja priserna på Skipassen, vilket har gjort att intäkterna ökat ytterligare.

Tittar vi på en nedbrytning av hur nettoomsättningen fördelar sig, ser vi just att Skipass och logi har ökat mest, men även samtliga andra delar har ökat.

Vidare så höjer bolaget utdelningen med 27% från 5,50 kr/aktie till 7 kr/aktie. Utdelningsandelen uppgår med den föreslagna utdelningen till 56%. För oss utdelningsinvesterare är detta ljuv musik. Fortsätter tillväxten, finns det utrymme för ytterligare höjningar under kommande år.

Men det som investerarna ville veta, var hur bokningsläget såg ut för kommande vintersäsong. I förra kvartalsrapporten sa VD Mats Årjes följande:

"Bokningsläget inför nästkommande vintersäsong är också bättre än vid samma tidpunkt föregående år. Det gör att vi med tillförsikt ser fram emot ytterligare en bra vintersäsong."

Nu fick vi bekräftat att det fortfarande ser bra ut. Jämfört med samma tid förra året, är bokningsläget inför vintersäsongen 2018/19 5 procent högre. Dryga 50 procent av den totala kapacitet som beräknas säljas under hela vintersäsongen är redan uppbokad, vilket tyder på att även nästa år blir ett bra år för Skistar.

Ytterligare morötter under nästa år är VM i Åre, utbyggnader i befintliga anläggningar, flygplatsen mellan Sälen och Trysil samt sänkt bolagsskatt. En annan kul sak med Skistar är att om man har minst 200 aktier kan man få ett aktieägarkort som ger en 15% rabatt på Skipass och logi.

Marknaden gillade denna rapport och i skrivande stund är aktien upp 14%. Numera handlas bolaget till P/E 20,5 och en DA på 2,7%. Dessa siffror är vad bolaget normalt sett handlas på när det går bra, men själv känner jag att det var synd att jag inte tog in aktien för några veckor sedan eftersom jag haft den på bevakning. Hur gör ni själva? Köper ni aktien idag? Kommentera gärna i bloggen.

2 kommentarer:

  1. Lyckligtvis utökade jag i Skistar redan i förra månaden. Jag har nu en andel som jag i dagsläget känner mig nöjd med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ör bara att gratulera. Önskar att jag gjort likadant. Tror att det är en bra investering på lång sikt.

      Radera