Avanza

Underrubriker

onsdag 4 juli 2018

Bolån från nischbankerna - möjligt?

För en månad sedan blev jag äntligen sambo. Efter en del rensande och renoverande börjar vi nu komma i ordning och man kan börja njuta lite av det fina sommarvädret.

I samband med att min sambo flyttade in, köpte hon in sig i huset till hälften. Som grund till försäljningspriset gjorde vi en värdering av den lokala mäklaren på orten. Tanken var att även kunna använda den värdering som underlag vid diskussioner om ränta och amortering av bolånet.

Eftersom vi har möjlighet att amortera ned lånet så att vi kommer under 50% belåning baserat på värderingen, tänkte jag att nu är det dags att kontakta Nordnet där större delen av min aktieportfölj ändå ligger.

Av villkoren kan man läsa att de använder sig av en egen värderingsmodell som bygger på ett statistisk underlag. Är man inte nöjd med den värderingen kan man själv bekosta en värdering av en oberoende värderingsman från Samhällsbyggarna, men Nordnet äger själva rätten att besluta om vilken värderingsmodell som ska gälla vid beslutet om bostadens värde.


Jag tog kontakt med Nordnet igår och frågade vad deras värderingsmodell gav för värde. Svaret jag fick idag chockade mig. De värderade huset 1 miljon lägre! Med tanke på att dels den del av aktieportföljen som ligger hos dem är 50% mer än vad vi skulle vilja ha låna och även att de dels skulle ha säkerhet i huset, känns det inte seriöst från Nordnet att säga att de utgår från marknadsvärdet.

Även aktieutdelningen som dessa aktier genererar årligen är mer än 5 gånger räntan, har jag svårt att se vilken risk Nordnet skulle ta om de valde att godkänna värderingen från Mäklarringen.

Som kund känns detta trist och tanken på att lägga mer affärer hos Nordnet kom av sig innan den ens började, Nu blir det dags att istället kontakta andra aktörer för att se vad de kan erbjuda. Vilka skulle ni tipsa om? Skriv gärna i bloggen.

7 kommentarer:

 1. Märkligt att de värderar boendet så mycket lägre.
  Har du kollat med Avanza?
  Tycker också att jag läser många som kollar med Danske bank.
  Hypoteket tror jag också kan vara bra.
  /Pappa Betalar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte ringa dem imorgon. Ska kolla med de andra också, även LF Bank.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Intressant. Säger samma sak som ovan kommentar... Undra hur mycket Avanza skulle värdera det till... Jag som tänkte amortera bolånet ner till 60 % för att sedan göra en ansökan för bolån via Avanza...

  Vänliga hälsningar

  Assetsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir intressant att höra hur de resonerar och vad de kan erbjuda.

   Radera
 4. Trist med så mycket lägre värdering, men även om statistiska värderingar är oerhört smidiga så har de sina begränsningar.

  En mäklarvärdering på plats och ingen skrivbordsvärdering brukar slå statistiska värderingar. Kolla med Nordnet igen ifall de vill bjuda på kostnaden för värderingen om de skulle godkänna den. Skulle de krångla ändå, finns många andra aktörer som godkänner er värdering och glatt tar emot era lån.

  Casette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren. Kan förstå att de har en statistisk modell, men det jag stör mig på är att de inte godkänner en värdering från, i detta fall, Mäklarringen. Sedan stör jag mig också på att de även om man skulle göra en oberoende värdering så bestämmer de om den ska godkännas eller ej. Ska nog slå dem en signal ändå.

   Radera