Avanza

Underrubriker

lördag 17 mars 2018

Dagens deal

Brukar ibland skämma bort mig ibland och ta en weekend på hotell om det är något bra erbjudande. På så sätt dra privatekonomin inte iväg. Jag tycker det är ett skönt och lite lyxigt sätt att komma ifrån vardagen. Att få unna sig lite i livet. Sedan är det ett bra sett att samla sina tankar, att få nya intryck och ladda batterierna.

Nu var det ett tag sedan som jag och soon to be sambo var i väg. Senast var det till Görvälns slott. Supermysigt ställe nära Stockholm. Tack vare gratisnatt via Hotels.com, blev det ganska billigt och vi sparade helt klart en krona på det. Vi försöker utnyttja rabatter när vi åker iväg.

Jag har insett att det är skönt att åka till ställen som ligger nära Stockholm, så att man slipper spendera allt för lång tid på att ta sig ditt.



Toppenerbjudande från Winery Hotel


Detta erbjudande kom i mitt Instagramflöde idag och eftersom jag bott på Winery Hotel tidigare och varit nöjd blir jag lite sugen att nyttja det. En övernattning för två inklusive frukost för 690 kr känns som ett bra pris. #sparadkrona ✔. Gäller vissa utvalda dagar under våren om man bokar före 31/3 och uppger koden GRANNAR.

Enda problemet är att jag gillar att prova fina viner och de har en fantastisk vinlista, så kan totalkostnaden bli rätt hög, men det kan man ju bestämma själv. Personligen brukar jag tänka att jag har en totalbudget för vistelsen och om jag kan lägga så lite som möjligt på rummet, blir det mer på mat och dryck. Fast #sparadkrona blir det inte på totalen. Har nog lite att jobba med där känns det som innan det privatekonomiskt blir bra.

Vilka är era pärlor för weekends? Dela gärna med er i bloggen.

fredag 16 mars 2018

Så gör du en snabb och god lunch


Lunchträningen är avklarad. Det blev 5 km på löpbandet nere i källaren. Eftersom jag jobbar hemma idag tänkte jag att jag skulle passa på och gör egen pizza och spara en krona samt få en mycket godare pizza.

Ni som börjat att följa mig på bloggen vet att det normalt sett är min soon-to-be sambo som står för matlagningen. Men idag tänkte jag freebejsa lite i köket.

Ett av vinerna som jag tipsade om igår (läs inlägget här) skulle passa bra till just pizza, så då tänkte jag att varför inte göra egen pizza hemma, vilket också blir min lunchtips. Nu kanske ni undrar om pizza är bra att äta just efter ett träningspass? Ja, Sherlock, det kanske inte är det uppenbara valet, men det är gott!

Denna gång fuskade jag lite och köpte färdig deg på Willy's, där jag även köpt alla andra ingredienser. Willy's ägs av Axfood och på så sätt gynnar jag min placering i det bolag. Totalt sett blev denna pizza billigare än om jag köpt motsvarande på en pizzeria, så #sparadkrona på den!

Vad gäller pålägg så tar man självklart vad man vill och har hemma. Själva degen fyller en hel långpanna, så den är helt klart lagom till 2 personer och man har sallad till vid sidan om. Har man barn är det toppen att låta dem vara med och göra sin egen pizza. Plus du slipper allt velande om vad de vill ha och inte ha om du åker till en pizzeria med dem.

Börja med att sätta på ugnen och det ska vara 200 grader. Själva pizzadegen ska vara framme minst 10 minuter innan man börjar och tar man fram degen samtidigt som ugnen sätts igång så blir det ganska lagom att börja skapa sin pizza med det man vill ha på.

Till min pizza använde jag följande ingredienser:

  • Pizzadeg från Willy's
  • Tomatpuré
  • Hushållsost
  • Gorgonzola
  • En röd chilipeppar
  • En näve färsk bladspenat
  • Salami


Ett tips är att ha alla saker framför dig när du lagar. Jag höll på att glömma gorgonzolan, vilket var det jag absolut ville ha på pizzan. Det hade inte blivit riktigt samma upplevelse om jag upptäckt fadäsen när pizzan var klar.

Efter ca 15-20 minuter är den klar. Jag kan säga att kombon hemmagjord pizza efter ett träningspass med ett glas rödvin var klockrent och en bra start på en fredag.

Vad är era bästa lunchtips? Kommentera och dela gärna med er i bloggen.

Amazon kills Toys R Us


Att det blir svårare och svårare att för företag att driva lönsamma butiker i en era med e-handel har väl knappast undgått någon. Amazons dominans sätter skräck fler och fler butikskedjor, det finns en oro över att man inte kommer att överleva. Den s.k. retaildöden kan vi läsa om vid en enkel googling på nätet.

FOTO: EDUARDO MUNOZ / REUTERS
I september kom beskedet att Toys R Us ansökt om Chapter 11, men att de hade ett antal månader på sig att försöka stöpa om verksamheten och komma ur dyra kontrakt på sina lokaler innan en konkurs blir ett faktum. Men så igår kom beskedet att leksakskedjan Toys R Us inte lyckats med sin omstrukturering som man trott och istället nu stänger sina ca 800 butiker i USA (se länk till NY Times).

Även i England stänger man nu sina 100 butiker (se länk till CNN Money). Här i Sverige verkar man än så länge ha kvar butikerna (se länk till Aftonbladet) men jag undrar om de inte är en tidsfråga till dess att även de butikerna stänger.

Jag kommer ihåg när man växte och och man som barn bara väntade på att leksakskatalogen skulle komma från Stor & Liten. När den väl damp ned i brevlådan, satt man där med pennan i högsta hugg för att komponera sin alldeles egen önskelista på de leksaker som man ville ha inför julafton. Hur föräldrarna manade till att man kan inte köra med helgarderingar som på Stryktipset genom att välja allt i katalogen (undantaget tjejleksakerna i mitt fall).

Kanske kryssade jag för några för att ha som leverage när jag förhandlade om önskelista. Kan tänka mig att det lät något så här: "Ok, jag tar bort den och den leksaken, men då vill jag verkligen ha den legosatsen istället". Kommer inte ihåg om det fungerade så bra. Troligtvis inte.

Numera förväntas man istället handla leksaker via nätet, på siter som Amazon.com, istället för att kunna gå i butik och klämma, känna och drömma på och om alla leksaker.

Just den känslan försvinner nu och det blir mer ett kryssande i ett beställningsformulär och så var det bra med det.

Hela upplevelsen för barnen försvinner (för oss vuxna är det kanske snarare skönt, då en tur till ett leksaksvaruhus en lördag är inget som direkt lockar mig).

Vad tycker ni? Är det samma sak att handla leksaker bara över nätet och inte kunna klämma och känna på dem i butik innan? Kommentera gärna i bloggen.


Länk till NY Times

Länk till CNN Money

Länk til Aftonbladet

torsdag 15 mars 2018

Bloggens vintips nr 1


Foto: Annons i Svd

Vin och god mat är ett intresse som jag har. Sedan tycker jag att även om man strävar efter ekonomisk frihet, får man inte glömma att leva gott.

Som tur är har jag en särbo (soon to be sambo) som är kock i grunden, så det blir ofta väldigt kulinariska upplevelse där hon är matansvarig medan jag är dryckeschefen.

Läste SvD i morse och denna annons fångade mitt intresse.

På senare tid har vi provat på att göra egna pizzor hemma istället för att köpa. Bakgrunden är att vi gillar smakrika ostar, men när man beställer en gorgonzolapizza ute, får man ringa Efterlyst och be dem skicka ut en spaning efter förrymd gorgonzola. Ska det vara ost på pizzan så ska det.

Men frågan är ju då vad dricker man till. Ett pizzavin vore toppen att ha på lut tänkte jag när jag såg att Barberan fått betyget "Det perfekta pizzavinet". Sedan är kanske inte Cafe en klassisk vintidning, men det fångade mitt intresse.

Piemonte som distrikt i Italien brukar producera bra viner, ofta kraftiga och smakrika, så detta är klart ett distrikt som passar oss. Läser man vad importören Chris Wine & Spirits skriver om Corniolo och Barbera del Monferrato, kan man läsa att den första har smaker av mogna körsbär, svarta vinbär, viol, ceder och choklad, men en härligt lång och avrundad eftersmak. Barberan beskrivs som ett vin med stor och mogen karaktär, där den den bjuder på smaker av solmogna mörka körsbär, viol, örter och choklad. Eftersmaken är härligt lång och balanserad.

Producenten beskrivs så här av importören:


"Livio Pavese anses idag vara en av de mest inflytelserika producenterna i Piemonte. Familjen Pavese har genom tiderna varit betydelsefulla för samhällets historia. År 1217 bidrog Arnaldino Pavese till att staden Asti blev oberoende. Angelo Pavese var en respekterad lärare inom jordbruk och kemi och Livio Pavese var både borgmästare i Treville Monferrato och viktig inom export och import av viner till Piemonte. Idag är Livio Pavese framgångsrika på exportmarknaden och har fått många utmärkelser, däribland fyra Oscars av Douja d’Or i Asti och Silver vid Internationella Vin och Sprit-tävlingen i London."
Jag öppnade Corniolon ikväll och kan instämma i beskrivningen av vinet. Det är en intensiv röd färg, mycket kraft och smak av bär, kanske lite syrlig. Denna gör sig nog väldigt bra med olika kötträtter. Kan tänka mig en trevlig lammstek, med potatisgratäng. Vi får se vad fredagen bjuder.

Vad har ni själva för vintips? Kommentera gärna i bloggen.

Ett smart sätt för att undvika att kasta pengar

Att inte kasta bort pengar har man hört ända sedan man var liten. Föräldrarna var på en om att man ska vara rädd om saker och att man inte ska slösa pengar i onödan. Redan där blev man matad med tanken kring #sparadkrona! Plus att man har inte mössa på sig inomhus!

Känslan av att ha pengar


För mig fastnade inte bara det utan jag har alltid gillat känslan av att ha pengar och att göra en bra affär. Privatekonomi är helt enkelt något som ligger mig varmt om hjärtat. Det är därför jag köper saker när de är nedsatta, som till exempel kläder, mat med kort datum (in i frysen med det bara), mm.  Eftersom jag inte har ett behov av att ha det absolut senaste hela tiden finns det pengar att tjäna då det allt som oftast är rea på kläder. Det är samma sak med skor. #sparadkrona helt enkelt!

Fynd på rean


Nu senast köpte jag två tröjor och en väst från Gant till kraftigt rabatterade priser. Dessa plagg har jag scoutat under en lång tid och plötsligt infann sig rätt ögonblick där rea på rea fick ned priset med ca 60%. #sparadkrona ✔



En lektion i privatekonomi


Jag kommer att tänka på en rolig historia om hur man kan se på pengar och på så sätt undvika att kasta dem. Det var en sommar när jag precis hade fyllt några och 20 år och jag hade fått ett sommarjobb innan universitetsstudierna skulle börja. En av de som jobbade där kom från Sydamerika. Vi kan kalla honom Pedro. 

Innan Pedro kom till Sverige drev han ett bageri. Och en dag skulle han åka på semester och bad en av sina farbröder om denne kunde se efter bageriet så att allt flöt på. Det var absolut inga problem, sa hans farbror.

När sedan en vecka gått och Pedro kom hem sa hans farbror,"Pedro, vad håller du på med här i bageriet?".
"Vad menar du?", frågade Pedro
"Jo, det jag menar är att dina bagare är de bäst betalda bagarna av alla bagare i staden, men de respekterar inte dig", svarade farbrorn. "Du är för snäll i ditt ledarskap".
"Det gör de väl visst det", envisades Pedro om än lite osäkert.
"Kom med här ska jag visade dig vad jag menar".

Pedro och hans farbror gick in där alla bagare stod och fixade med bröden. Runt en av bagarna hade det ramlat ned deg på golvet. Pedros farbror flög på den bagaren och vrålade pekandes ned på degen på golvet,
"SER DU VAD DET HÄR ÄR?"
"Ja, det är deg", svarade den skräckslagne bagaren.
"Nej, det är MINA PENGAR som du kastar! Gör du om det igen får du sparken", vrålade farbrorn.

Nu sålde i för sig Pedro bageriet efter ett tag och flyttade till Sverige, men om man tänker i liknande termer, att saker som man slänger, tappar, kastar, inte utnyttjar och så vidare, faktiskt är pengar, tror jag att man får en annan syn på att inte slösa i onödan och att vara rädd om saker. Återigen #sparadkrona ✔

Öre på öre blir krona till slut


Jag brukar vara på mina barn om de slänger pantflaskor i soporna genom att fråga varför de håller på och slänger pengar. Ser jag någon som slängt en tomburk på gatan tänker jag direkt, titta, där ligger ju en krona och skräpar :).

Öre på öre blir krona sa alltid min pappa och detta har mina barn fått höra också. För oss gillar privatekonomi, gäller devisen att ränta på ränta blir ekonomisk frihet.

Fantastiske farbror fri har skrivet ett väldigt bra blogginlägg om hur man kan tänka när det gäller saker som slängs i sin fredagsfundering. Länk

Hur tänker ni själva när det gäller att inte kasta bort pengar i onödan och kring #sparadkrona? Kommentera gärna i bloggen och kom med era bästa tips.