Avanza

Underrubriker

fredag 19 november 2021

Ny svensk hälsoindexfond har lanserats i veckan

 Förra månaden lanserade Plusfonder en indexfond inom teknologi och i onsdags var det dags igen för en ny fond. Då lanserade Plusfonder en indexfond inriktad mot hälsovård, PLUS Hälsovård Sverige Index. Den fonden följer ett index som heter SIX Sweden Healthcare Gross Index (SIXSEHEALTHGI). Det indexet innehåller bolag som är noterade på Stockholmsbörsen och First North, vilket innebär att cirka 150 bolag finns i indexet. 

Det är en stor spread mellan marknadsvärdena på de bolag som är med, alltifrån marknadsvärde på cirka 150 miljarder kronor till cirka 20 miljoner kronor. Även i denna fond, precis som för Teknologifonden, får inget bolag utgöra mer än 5% av indexvärdet, vilket ombalanseras halvårsvis. 

Av de 150 bolagen som fonden består av, utgör nedan lista på topp 20 innehaven 76,4%, vilket innebär att övriga 130 innehav inte har så stor påverkan på utvecklingen.Själv har jag topp 1 och 4 i mina portföljer och just Vitrolife är det bolag som får representera Bure i min fond Stojko Invest Investmentbolag. 

Även denna fond kommer att förvaltas av Tom Michels och Fredrik Engwall, som förvaltar flera av de andra Plusfonderna. Även för denna indexfond kommer avgiften att ligga på 0,4%. Det är den klart billigaste fonden som jag lyckats hitta. Vanligen ligger fonder inriktade mot hälsovård/läkemedel på avgifter runt 1,5-2% och då innehåller de ofta bolag från hela världen. 

Vad tycker du om PLUS Hälsovård Sverige Index? Är det något som du kan komma att investera i? Kommentera gärna i bloggen.4 kommentarer:

 1. Intressant, tror dock inte jag kommer investera i denna. Har däremot PLUS Fastigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gjort som du och kör deras fastighetsfond bara.

   Radera
 2. Jag som är inriktad på just Hälsovårdssektorn gillar att folk på det här sättet kan ordna den exponeringen på ett enkelt sätt genom en indexfond.

  Samtidigt är det en tydlig illustration på indexfondernas karakteristik, nämligen att de är helt hjärndöda. Att ha 6,9% Sobi (tredje största innehavet) under en väldigt riskabel budsituation som kanske avgörs nästa vecka är en risk som jag tycker att man egentligen bara borde ta om man tänkt igenom läget ordentligt. Väldigt få har det...


  Men just att de är "hjärndöda" är ju även det som är fördelen. Man får en bred exponering som inte är beroende av att folk gissar rätt. Man kan enkelt fixa det själv genom att köpa aktierna i samma proportioner, men 0,4% är för många helt ok för att slippa det. Dessutom kan man månadsspara osv.

  Avslutningsvis: Folk läser att "aktiva" förvaltare inte slår index och väljer därför "passiva" indexfonder. Man det är nog en hel del som inte begriper att indexfonder faktiskt inte heller slår index. I det här fallet bör de gå 0,4% sämre än index på grund av avgiften och/men det kan som sagt vara ett helt ok alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren Björn. Jag delar din uppfattning med att denna indexfond är ett enkelt sätt att få exponering mot en sektor som annars kan upplevas som svår och till en billig peng. Men som du säger, pga avgiften ska den teoretiskt gå 0,4% sämre än indexet.

   Just att ha en så stor andel i Sobi, bara för att indexet är uppbyggt på det sättet är en onödig risk. Här tycker jag att man borde ha lyft ur Sobi ur indexet med tanke på budet och att det inte är klart. Senast idag läste jag i Dagens industri att det verkade osäkert då Astra Zeneca äger lite över 8 % av Sobi säger nej till budet. Skulle det falla, lär nog luften gå ur Sobi kortsiktigt, vilket blir en smäll för fonden, men även för en annan populär aktie, Investor, som äger 35% av Sobi.

   Däremot kan jag tänka mig att man har fonden som en grundplatta i ett sparande riktat mot hälsovård och kompletterar med enskilda investeringar i de bolag som man tycker är intressanta.

   Radera