Avanza

Underrubriker

onsdag 2 juni 2021

Portföljens utveckling under maj 2021

Nu är konsultuppdraget över för denna gång och det ger mig mer tid till att börja skriva i bloggen igen. Och vad passar inte bättre att då ge en uppdatering av portföljen per sista maj och dess sammansättning? Ni som följt mig här på bloggen eller på Twitter, vet att jag har hoppat mellan olika strategier, men att jag nu landat i att fokusera på ett mindre antal innehav, där jag kan sätta mig i bolagen i mer detalj. Men samtidigt finns det så många andra bolag på marknaden, som jag också gärna vill äga. 

Tankarna har därför funnits att köpa in mig i fonder, gärna en fond mot svenska småbolag, en mot tech, både US och mindre samt en mot investmentbolag. Problemet är att i en fond som du själv inte valt, får du med innehav du själv inte skulle investera i och som vid en närmare genomgång du heller inte tror på i längden. Lösningen blev återigen att skapa mina egna "fonder", som komplement till de innehav som jag har som kärninnehav. 

Nu har jag fyra bolag som jag ser som mina kärninnehav, nämligen Sinch, Evolution, Kambi och Fortnox. I övrigt har jag skapat fyra egna fonder; Stojko Invest Fund, Stojko Invest Tech, Stojko Invest FAAMG och Stojko Invest Investmentbolag. 

I Stojko Invest Fund finns för tillfället Addlife, Arla Plast, Avanza, Cibus Real Estate, Europris, Fabasoft, flatexDEGIRO, Hexatronic, Lifco, Nibe, Nolato, Shop Apotheke, Stillfront, SCA B, Stora Enso R, Swedish Match, Tomra och Zaptec. Tanken i denna fond är att den ska fungera som en aktivt förvaltat fond. Jag får se hur det går med det framöver.

Stojko Invest Tech innehåller bolag som jag hoppas på att något av dessa kommer att bli nästa one trillion dollar company. I fonden finns Adobe, Nvidia, Paypal, Pinterest, Salesforce, SEA, Shopify, Spotify och Square. I dagsläget gissar jag främst på Nvidia eller Paypal, mycket beroende på storlek, tillväxt och behov/efterfrågan av deras produkter.

Fonden Stojko Invest FAAMG innehåller som förkortningen avslöjar Facebook, Amazon, Apple, Microsoft och Google (Alphabet).

Slutligen i fonden Stojko Invest Investmentbolag finns Investor, Linc och Lundbergsföretagen. Bortsett från Linc är dessa investmentbolag de som handlades till rabatt mot substansen vid inköpstillfället. Nu när EQT är särskilt och noterat tror jag att substansrabatten i Investor kommer pendla mellan 10-15% och där är det bra köptillfällen. Likaså om man lyckas köpa in Lundbergsföretagen till rabatt. Ofta handlas den till viss premie. I Lincs fall fick jag 30 aktier som de flest i bolagets IPO, men där sålde jag av 29 aktier på 112 kronor då det känns orimligt med den premie när aktien har ett substansvärde på 61 kronor samt noterades på 67 kronor. Om kursen sjunker ned rejält kommer jag att köpa in fler aktier. Men genom att ha 1 aktie är det lättare att hålla koll på dess utveckling. 

Det är alltså dessa bolag som jag gått in i juni med och under maj minskade portföljen med 1,29% och stängde sista maj på 10,58% upp för året. 

1 kommentar:

  1. Hej!
    Kul att du är tillbaka och skriver.

    Roligt att du gör "egna" fonder. Jag själv skulle aldrig våga att satsa stort på 4-5 bolag. Känns tryggare att sprida riskerna på flera bolag. Behöver inte vara lika insatt då heller.

    Du får gärna lägga till mig i din blogglista. Finns på www.pappa-betelar.se

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera