Avanza

Underrubriker

torsdag 2 juli 2020

Storytel förvärvar i Norden





Igår släppte Storytel en pressrelease om att de förvärvar 70% av det isländska förlaget Forlagið. Förlaget grundades 2007 avJóhann Páll Valdimarsson, Egill Örn Jóhannsson och den kontrollerande majoritetsägaren Mál og menning. Nuvarande majoritetsägare, Mál og menning, kommer att kvarstå som en 30-procentig minoritetsägare och Forlagið kommer att vara en självständig enhet inom Storytel på den isländska marknaden. 

Inom Forlagið har man idag en årlig produktion på cirka 150 inhemska och översatta titlar, samt de stora populära isländska författarna Halldór Laxness, Arnaldur Indriðason, Guðrún Helgadóttir, Sjón och Steinunn Sigurðardóttir. 

Totalt omsatte förlaget förra året cirka 8 miljoner euro med en EBITDA på 460 KEUR. Nu har man inte gått ut med köpeskillingen men om man ser till tidigare gjorda förvärv närmast förra årets förvärv av Gummerus Kustannus OY, Finlands tredje största förlag, betalade man cirka 0,65 gånger Sales. 

Det förlaget omsatte 2018 cirka 7,6 miljoner EUR och om man applicerar samma multipel på förvärvet av Forlagið med en försäljning 2019 på cirka 8 miljoner EUR, får man köpeskilling på cirka 5,3 miljoner EUR. 

Svaret får vi när årsredovisningen kommer för Storytel 2020 nästa år, men Storytel skriver i sin pressrelease att köpeskillingen inte kommer att ha en väsentlig påverkan på Storytels finansiella ställning och erläggs kontant. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar