Avanza

Underrubriker

tisdag 7 juli 2020

Storytel är som en kvalitetsklocka






I förra veckan när jag skrev om att Storytel förvärvade ett isländskt förlag nämnde jag att Storytel skulle komma med preliminära siffror för streamingintäkter och antalet betalande abonnenter idag. Prognosen låg på 1 250 000 betalande abonnenter och 458 miljoner kronor i streamingintäkter. Man överträffade återigen prognosen, då antalet betalande abonnenter uppgick till 1 256 000 betalande abonnenter och streamingintäkterna uppgick till 459 miljoner kronor (+43%). Likt ett schweiziskt urverk är det en väldig precision på Storytels prognoser och det gör det lätt för oss investerare att räkna på och följa bolagets framtida utveckling. 

Dock hade marknaden räknat med ännu bättre siffror, drivet av att bolagets konkurrenter Bookbeat och Nextory tidigare rapporterat veckan innan. Bookbeat växte intäkterna med 82% och antalet betalande abonnenter nådde 300 000 betalande abonnenter. För Nextory växte intäkterna med 95%, men man redogör inte för antalet betalande abonnenter annat än att man växer kraftigt och att juni var en rekordmånad. 

Nu är dessa konkurrenter ej noterade, men den första ägs av Bonnier och den andra ägs av bland andra Industrifonden plus andra investerare inklusive grundaren. Eftersom konkurrenter är klart mindre är det inte konstigt att de växer med höga procenttal, men läser man deras årsredovisningar via allabolag.se eller hitta.se är det inte direkt några vinstmaskiner.

Själv tror jag mer på Storytel och det verkar även investerare också göra då de lyckas ta in nästan en miljard i februari jämfört med Nextorys 60 miljoner. Storytel har helt enkelt kommit mycket längre, men Bookbeat med Bonnier i ryggen är väl den av de två som jag ser som största konkurrenten. Helt enkelt tack vare Bonnierfamiljens kontakter inom förlagsvärlden. 

Men om man bryter ned Storytels siffror som kom idag ser man att den ökande trenden fortsätter kvartal efter kvartal. Jämför man sedan Q2-20 mot Q2-19 är det intressant att Corona inte verkar ha påverkat bolaget nämnvärt. På total basis växer ARPUn (genomsnittlig intäkt per användare) något till 122 kronor från 120 kronor. Just Norden är fortsatt stark och har en ARPU på 147 kronor jämfört med 138 kronor för ett år sedan. Även Övriga länder bidrar också, men där är priserna på dessa tjänster är klart lägre, och man ökar från 67 till 73 kronor. 

Dock är det intressant att notera att streamingintäkterna för Övriga länder ökade med 113% och antalet betalande abonnenter med 94%. Nu kommer cirka 20% av de totala streamingintäkterna från länder utanför Norden. 




Storytel kom senare under dagen med en till pressrelease där man berättade att bolaget kommer att lansera Storytelappen i Thailand under fjärde kvartalet i år och under 2021 kommer man att lansera i Indonesien. På så sätt öppnar man upp för att nå marknader med 70 respektive 267 miljoner invånare och stärker sin närvaro i Sydostasien. 

Marknaden väntade sig som sagt bättre siffror och aktien handlas ned över 4% idag. Men man ska inte glömma de mål som Storytel presenterade på sin kapitalmarknadsdag tidigare i januari i år. 




I år ska man uppnå 1,5 miljoner betalande abonnenter och man är nu endast 250 000 betalande abonnenter ifrån det målet. Jag har svårt att se att man inte kommer att nå det med tanke på att Q3 och Q4 är starkare kvartal är de tidigare två kvartalen. 

Vad gäller streamingintäkterna på 1,9-2,0 miljarder för i år har man nu uppnått cirka 46% av intäktsmålet efter de två första kvartalen att jämföra med 44% av målet föregående år. Jag tror att man kommer att uppnå det målet också. Vad gäller lansering på 1-3 marknader kommer man lansera i Thailand under Q4 så det lär man också uppnå. Övriga två mål får vi vänta på själva Q2-rapporten som kommer 11 augusti. 

I presentationen från kapitalmarknadsdagen i år tror bolaget att den globala ljudboksmarknaden kommer att växa med 15 % årligen från 40 till 200 miljarder kronor. Själv tror jag att Storytel kommer att växa snabbare än marknaden under samma tid vilket de bevisar kvartal efter kvartal. Så länge som de presterar enligt plan och uppsatta mål finns bolaget i aktieportföljen. 

Finns Storytel i din aktieportfölj?



4 kommentarer:

  1. Intressant inlägg. Jag har kollat lite på de här olika tjänsterna och ur ett investerarperspektiv känns allt bra med Storytel. Själva tjänsten har jag dock lite åsikter om. Tycker knappast att deras tjänst är bättre än konkurrenternas. Tvärtom och jag förstår om tex Bookbeat växer.


    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din återkoppling Aktiepappa. Jag har själv inte provat de andra tjänster, men vad är det som Bookbeat gör bättre än Storytel tycker du?

      Radera
  2. Har svårt för att köpa bolag som inte delar ut, inte för att det skulle vara en dålig investering. Har Storytel nämnt nåt om utdelning i framtiden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte vad jag vet utan det som jag har läst har varit att bolaget fokuserar på att använda pengarna för att bygga företaget.

      Radera