Avanza

Underrubriker

torsdag 7 mars 2019

Även Nordea misstänks för penningtvätt i Baltikum

I höstas kom anklagelserna från finansmannen Bill Browder om att Nordea har varit inblandat i misstänkt penningtvätt under tidigare år. Enligt anklagelsen ska Nordea medvetet eller omedvetet använts för att slussa svarta pengar till andra banker för att på så sätt tvätta dem vita.

Förra någon vecka sedan hängdes Swedbank ut av Uppdrag Granskning om misstänkt penningtvätt. och så i början av denna veckan var det så Nordeas tur att figurera i TV. I måndags sände Finlands motsvarighet till Uppdrag granskning ett program på YLE om Nordeas misstänkta penningtvätt.

Enligt programmet har man hittat att åtminstone 700 miljoner euro av misstänkta transaktioner som har passerat Nordea, varav cirka 200 miljoner euro rör finländska bankkonton under åren 2005-2017.

Det material som presenterades i programmet tyder på ett storskaligt penningtvättsystem runt kretsen kring den ryske presidenten. Man har med hjälp av bulvaner och skalbolag slussat pengar av suspekt ursrpung mellan konton i olika banker, där Nordea är en av dessa banker, liksom Swedbank och Danske Bank. I nätverket har det funnits två litauiska banker som under 2011 och 2013 miste sina banktillstånd på grund av brister i bekämpningen av penningtvätt.

En del av pengarna har kommit från divserse skatteparadis och Nordea har tydligen haft hundratals skalbolag som kunder.

Varningsklockorna borde nog ha ringt


Redan i oktober förra året anmälde Bill Browder Nordea till Centralkriminalpolisen i Finland och till Ekobrottsmyndigheten i Sverige. Han hävdade då att hundratals miljoner euro av misstänkta transaktioner slussats via Nordea.

Den svenska myndigheten valde att inte utreda anklagelserna på grund av att de var så få och gamla. Däremot har den finska polisen inte än bestämt sig utan överväger fortfarande om de ska utreda anklagelserna.

Tidigare har den svenska Finansinspektionen utfärdat böter till Nordea 2015 och finansinspektionen i Luxemburg gjorde det 2017. I båda fallen rörde det sig om brister i hanteringen till upptäcka misstänkt penningtvätt.

Nu har visserligen Nordea satsat mycket pengar på att bättra sig, men som investerare i banken, känns det lite märkligt att man inte kommit längre. När ett TV-program lyckas hitta kunder som exempelvis en filipinsk hemmafru som företräder 400 företag eller ett brittiskt bulvanpar som företrätt över 2000 företag världen över, undrar man helt klart hur det är möjligt.

Hur ser jag då på Nordea?


Att vi inte såg ett kraftigt fall i Nordeaaktien när detaljerna kring programmet i finska YLE blev kända, beror nog på att Nordea redan är lågt värderat och sannolikheten att aktien kommer att falla ihop inom en snar framtid ser jag som liten.

Mycket tack vare att det är helt klart är mindre belopp som ska ha slussats jämfört med Swedbank och Danske Bank (som spelar i en egen liga).

Jag tycker att det är bra att det fokuseras på bankernas misstänkta transaktioner, eftersom de jobbar i en förtroendebransch och självklart ska dessa bolag inte låta sig användas för skumma affärer.

Sedan är det kanske naivt att tro att det inte kommer hända igen, men jag förväntar mig att bankerna tar tag i det hela så att de reagerar på om en och samma kund företräder över 2000 företag. Att missa det är rent pinsamt i min bok.

Själv har jag valt att investera i Nordea, dels för den fina direktavkastningen som jag tror agerar  dämpning mot vidare kursfall och dels för att jag tror att Gardell nog inte skulle valt att investera om han såg detta som en enorm risk.

Sedan tycker jag att också att VD Casper von Koskull ger ett bra intryck och Nordea har till skillnad från Swedbank kommunicerat klart mycket bättre kring denna kris, vilket också inger ett visst förtroende.

Den stora risken tror jag ligger att de nordiska tillsynsmyndigheterna inte tar dessa anklagelser på allvar än gång för all och att Bill Browder då kommer att vända sig till amerikanska myndigheter. De sanktioner och böter tror jag är betydligt tuffare och de skulle kunna ställa helt andra krav, som till exempel att man svartlistar Nordea.

Skulle det hända blir det nog väldigt svårt för Nordea bedriva verksamhet då inga andra banker eller företag skulle vilja ha något att göra med Nordea.

Men helt klart kommer det utdömas kraftiga böter, så kursmässigt får jag nog räkna med att aktien står och stampar. Fast under tiden får jag ta del av en saft utdelning.

För dig som vill veta mer, kan jag rekommendera nedan video som analyserar och diskuterar den misstänkta penningtvätten i Nordea. 





Fakta penningtvätt
  • Penningtvätt innebär att olagliga inkomster tvättas rena genom olika transaktioner och kan därefter användas öppet
  • Det kan ofta röra sig om pengar från narkotikahandel, mutor, skatteflykt, plundring av länders tillgångar eller annan organiserad brottslighet
  • Den snabba utvecklingen på elektroniska överföringar av pengar mellan olika länder gynnar penningtvätt
  • Det är därför bankernas uppgift att riskbedöma kunder, genom att ha god kundkännedom, att veta som som är det verkliga huvudmannen och vilken typ av verksamhet som kunden bedriver. All sorts misstänkt penningtvätt måste anmälas till landets tillsynsmyndighet. 

Hur tänker du kring banker som investering? Kommer de att klara sig igenom detta? Kommentera gärna i bloggen

1 kommentar:

  1. Det är mycket stoj om detta i media just nu. Ofta med fokus på öst, men jag tror inte det är där risken ligger idag. Se bara på de tätt duggande skandalerna i svensk politik. Politiker som gör miljonvinster på aktier via utredningar. Politiker som fuskar med bostäder och bidrag för det. Korruptionen har helt klart normaliserats i Sverige, ingen bryr sig ens nu. Antalet utanförskapsområden har vuxit rekordartat, och med det knark och svarta pengar. Vem gör något åt dessa problem? Ingen. Jag kanske är dystopisk, men jag ser att det går utför med detta land, fort.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera