Avanza

Underrubriker

lördag 22 september 2018

Mina bästa PPM-fonder

Jag föredrar aktier framför fonder, dels för att de är roligare att själva välja vilka aktier som jag ska investera i och dels för att aktier ger utdelningar. Just utdelningar är något som jag som utdelningsinvesterare eftersträvar.

När det gäller pensionen är det bara fonder som gäller och det har gjort att jag inte har lagt lika mycket tid på att välja fonder och fokusera på mitt pensionssparande. Storleksmässigt sett är det sparandet nästan lika stort som mitt aktieinnehav, så mot den bakgrunden är det viktigt att även lägga tid på att välja de fonder som man tror ska ge den bästa avkastningen sett till risken man är villig att ta.

Därför har jag i veckan gått igenom mitt PPM-sparande. Med hjälp av mobilt bank-id är det bara att logga in på Pensionsmyndigheten och se vilka fonder man har. Hittills i år har mitt PPM stigit med 3,4% och sedan starten med 8,7% i snitt/år. Så jag är hyfsat nöjd med den utveckling, men känner att jag hade en för spretig inrikting.

Så nu har jag valt om och valt fonder efter ett 90/10-tänk, där 90% utgörs av aktiefonder och 10% är kort räntefond. Basen bland aktiefonderna är AP7 aktiefond och eftersom jag tror på och gillar teknik är de andra två fonder teknikfonder med lite olika inriktning men som tillsammans täcker in teknikområdet på ett bra sätt. En annan fördel med PPM är att man kan investera i fonder som normalt sett har en rätt så hög förvaltningsavgift till kraftig rabatt. Bra där staten!

De fonder som numera kommer ingå i mitt PPM är:


Swedbank Robur Technology: Aktiefond som investerar i stora tillväxtbolag globalt inom informationsteknologisektorn. Exempel på bolag verksamma inom mjukvara, datortillverkning, kommunikationsutrustning, halvledare och IT-tjänster. Förvaltningsavgiften är 0,27%.

AP7 Aktiefond: Global aktiefond med upp hävstång, där belåningen kan uppgå till 20%. Störst marknad är Nordamerika, som utgör mer än hälften av innehaven, men med tanke på att många av de stora bolagen är amerikanska är det inte så konstigt. Förvaltningsavgift på 0,1%

Lannebo Vision: Aktivt förvaltad aktiefond som investerar i stora tillväxtbolag i tillväxtbranscher globalt men med tonvikt på USA. De aktuella branscher som fonden investerar i är bland annat i teknologi, telekom, hälsa, internet och media. Förvaltningsavgiften är 0,45%.

Spiltan Räntefond Sverige: Kort räntefond som placerar i räntepapper utgivna i svenska kronor och med en förvaltningsavgift på 0,1%.

Det blir spännande att se hur utvecklingen av PPM kommer att bli framöver. Hur har ni gjort med ert PPM? Vilka fonder har ni valt? Kommentera gärna på bloggen.

4 kommentarer:

  1. Hej Stojko!
    jag behöver verkligen göra en insats i mitt PPM. Jag har en större del där en i mitt privata sparande.
    Tycker dock som du att det inte är lika kul så är nog därför jag inte gjort så mycket åt det.
    Ska så om jag får för mig att kika lite på det den närmsta framtiden.
    Tack för påminnelsen.
    Mvh PB?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej PB,

      Känner precis som du och mycket därför som jag inte lagt någon större vikt vid det utan nöjt mig med några procents uppgång. Men med tanke på att PPM + tjänstepension är en stor del också, kommer jag numera att lägga mera vikt vid den biten av mitt sparande.

      Radera
    2. Mycket vettigt.
      Jag borde göra detsamma.
      Mvh PB?

      Radera
    3. Gjorde en genomgång av tjänstepensionen igår via Min Pension och bytte fonder.

      Radera