Avanza

Underrubriker

söndag 8 augusti 2021

Cirkusen i Kindred

Dagen efter att Kambi kom sin smocka skapade marknaden en riktigt cirkus i Kindred. Eftersom jag nyligen tagit en riktigt stor stek i Kindred (14% av portföljen) i slutet av juli kändes det lite olustigt om även Kindred skulle falla på grund av utvecklingen i Kambi. Det finns ju ett beroende mellan Kindred och Kambi, där Kindred har gett ut ett konvertibelt lån till Kambi. Detta lån löper till 2023 och kan vid ett fientligt bud konverteras till aktier, varpå Kindred skulle äga cirka 20% av Kambi. Detta så kallade "poison pill" är ett effektivt sätt att hindra uppköp av Kambi utan att man för den delen måste hantera Kindred, troligen via ett uppköp av det bolaget också. 

I fredags förmiddag gick Nyhetsbyrån Direkt ut med information att Kindreds grundare Anders Ström sålt 1 miljoner aktier i Kindred under juli och har nu bara 5,9 miljoner aktier kvar. Det fick Kindreds aktie att falla ned mot 123 kronor. Den hade redan under den första handelstimmen fallit från runt 135 kronor till 128-129 kronor i kölvattnet av Kambis smocka dagen innan. Helt plötsligt var man ned cirka 13% i Kindred och undrade om stödet på 122 kronor skulle hålla eller kommer aktien ned till nästa stöd på 108 kronor. 

Som grädde på moset blev en hel del derivat knockade i detta kraftiga fall, vilket spädde på fallet ytterligare. Men några timmar senare visade det sig att Anders Ström inte alls hade sålt några aktier i juli utan hade fortfarande 6,9 miljoner aktier i Kindred via sitt bolag Veralda. Tydligen hade Holding misstolkat en minskning i Holdings på 1 miljoner aktier som att Anders Ström sålt aktierna. Troligen är det att man har flyttat aktier mellan direktregistrerade och förvaltarregistrerade depåer. Dock bekräftas det inte av Thomas Gür, som är rådgivare till Anders Ström och Veralda. Det enda som kommuniceras är att inga aktier har sålt i juli. 

Så vid slutet av dagen letade sig kursen upp och stängde +0,11% jämfört med torsdagens stängningskurs. Själv gjorde jag ingenting då jag anser att det GAV på 141 som jag har på Kindred är tillräckligt attraktivt givet bolagets kassaflöde och värdering. Men med facit i hand skulle man kanske ha utnyttjat tillfället att fylla på. Samtidigt tycker jag det är lite märkligt att Anders Ström och Veralda inte tydligare går ut och berättar vad som hänt för att stilla marknaden. Det vore lite trist om det visar sig om några veckor att det var i augusti som han sålde aktier.



2 kommentarer:

  1. Galet med Kindred, de har ju fina siffror och ett starkt varumärke så är förvånad att den faller så mycket även om han inte såld 1m aktier. Han skulle hur som ändå ha närmare 6m aktier kvar. Marknaden är galen, men fiskade själv upp några fler på botten trots ganska tung i Kindred redan.

    SvaraRadera
  2. Oj, det var en rejäl stek du har där, liksom i sektorn då. Det var väl en väl intressant timing i hans försäljning kan man tycka?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera