Avanza

Underrubriker

tisdag 16 juni 2020

Änligen går Sinch in i Indien


Bild från Sinch pressrelease


En marknad som jag tyckt att Sinch borde titta närmare på och även etablera sig i är Indien, eftersom  det är världens näst största mobilmarknad med 1,3 miljarder människor. Så igår kom så beskedet att Sinch gör ett förvärv i Indien när de förvärvar Indiens tredje största mobiloperatör, ACL Mobile. Detta är Sinch fjärde förvärv för i år och det tredje sedan mars.

Det som är intressant med Indien är att det är en väldigt mobiltät marknad med 1,2 miljarder mobiler, cirka 50% smartphones, 9,8 GB mobilanvändning per användare och världens största Whatsappmarknad med 400 miljoner användare. Datan är siffror från McKinsey 2019, så skulle man göra om undersökningen idag, tror jag inte att vi ser lägre siffror. Det är därför jag väntat på att Sinch ska ta steget in i Indien. 




Av de förvärv som Sinch gör, förvärvar de utifrån två spår, "Technology and go-to-market" och "Scale and profitability". Det förstnämnda kännetecknas av kompletterande teknologi som passar bolagets strategi, har färdiga produkter i relevanta marknader och geografier, adderar högre bruttovinstmarginal och är framtida tillväxtkomponenter. 

Det andra spåret fokuserar på att skapa "sticky" kundrelationer, adderar nya operatörer på nya marknader, leder till synergier genom att slussa trafik via Sinchs plattform och där köp görs till lägre EV/EBITDA-multiplar än Sinchs egen. 

Både brasilianska Wavy, tyska SDI och indiska ACL är förvärv enligt spår två i Sinch förvärvsmodell, medan Chatlayer.io var ett förvärv enligt spår ett. 

Och tack vare att Sinch nu kan erbjuda främst amerikanska techbolag en plattform med kopplingar i form av operatörer både i Europa, Sydamerika och nu Indien, gör att Sinch blir en otroligt attraktiv spelare för globala företag. 

I presentationen till förvärvet, som hölls igår pratar man om en icke namngiven techjätte som finns som kund och som verkligen "uppskattar" Sinchs förvärv i Indien. Själv gissar jag lite på Facebook, då de nyligen investerat 10 miljarder USD i indiska Reliance Jio, som också är kund hos ACL Mobile. Men det är som sagt spekulation från min sida. Under presentationen nämndes bolag som Microsoft och Salesforce, vilka heller inte är småpotatisar direkt. Övriga mobiloperatörer som ACL har avtal med och som nämns i presentationen är:


Från Sinch presentation av ACL förvärvet


Men, om man tittar närmare på ACL Mobile, är det ett bolag som är en ledande operatör av cloud communication tjänster i Indien och Sydostasien. Deras plattformar möjliggör kommunikation med kunder via flertalet kanaler som SMS, voice, epost, IP meddelanden och Whatsapp. Man har mer än 500 kunder och med en tyngdpunkt mot Bank och Finans tack vare deras plattform Axiom. Just bank och finans är omgärdat av hårda lagar och regler, där Axiom lever upp till de stränga säkerhetskrav som finns för denna bransch. Man jobbar med kunder som HDFC Bank, ICICI Bank, Kotak och IndusInd Bank. 

Andra kunder är Amway, Flipkart, MakeMyTrip och OLX. Just Flipkart tycker jag är intressant då de är en av Indiens största e-commercesajter och där Walmart äger drygt 80% efter en investering på 16 miljarder USD för två år sedan. Walmart konkurrerar hårt med Amazon och nyligen ingick de ett partnerskap med Shopify, där Walmarts marknadsplats öppnas upp för Shopifys kunder att sälja. Även Microsoft och Tencent finns med på ägarlistan, så denna kund borde kunna öppna för väldigt spännande möjligheter i framtiden. 

ACL Mobile bildades år 2000 och har 288 anställda med huvudkontor i Delhi, totalt 5 kontor i Indien samt kontor i Dubai och Kuala Lumpur. De senaste 12 månaderna har man hanterat 47 miljarder meddelanden via sina plattformar och omsatte 4 959 miljoner rupies, med en bruttovinst på 1 091 miljoner rupies och en justerad EBITDA på 480 miljoner rupies. Omräknat till SEK till kursen 8,17 motsvarar det en omsättning på 607 miljoner, bruttovinst på 134 miljoner och en justerad EBIDTA på 59 miljoner. 

Det man ska komma ihåg med den indiska marknaden är att det är en lågmarginalmarknad, men kännetecknas av en hög aktivitet när det gäller att kommunicera med skickandet av meddelanden. Som siffrorna ovan skvallrar hade man en bruttovinst på 134 MSEK på 47 miljarder meddelanden, vilket blir 0,285 öre per meddelande. Ser man på rullande 12 månader utifrån Sinch Q1-rapport hade de en bruttovinst på 1 551,3 MSEK på 40 miljarder meddelanden, vilket ger 3,87 öre per meddelande. Dock så får man komma ihåg att i rapporterad siffra ingår högmarginalmarknader, så det är inte jämförbart rakt av, men ger en vink i alla fall av den indiska marknaden. 

Sinch betalar 5 350 miljoner rupies (655 MSEK) för ACL Mobile, vilket motsvarar en EV/EBITDA-multipel på 11,1x. Själva förvärvet finansieras av Sinch befintliga kassa och tillgängliga kreditfaciliteter. Förvärvet är uppdelat i två trancher, där Sinch initialt förvärvar 82% av de utestående aktierna i ACL Mobile och via en köpoption har rätten att förvärva de resterande 18%-en från 1 december 2020. Säljarna i sin tur har en motsvarande säljoption på de 18%-en om Sinch inte köper resten genom att säljarna då är fria att sälja till någon annan motpart. Själva förvärvet beräknas vara klart under Q3 i år och sedan kan integreringen påbörjas och man beräknar uppnå synergier på cirka 17 MSEK. 

Sinch har som mål att bolagets net debt/justerad EBITDA inte ska överstiga 2,5x, men i och med årets alla förvärv är man nu uppe på 3,2x. Man brukar säga att det går fort i hockey och ibland undrar jag om Sinch inte bäst kan beskrivas som ett framgångsrikt hockeylag. Igår kväll efter börsens stängning kom en pressrelease att Sinch gett några banker i uppdrag att sondera terrängen för en riktad nyemission om 700 MSEK till institutionella investerare. 

Idag innan börsens öppningen, kom ytterligare en pressrelease att den riktade nyemissionen på 700 miljoner nu genomförts till kursen 665 kronor per aktie till institutionella investerare. Totalt ges ytterligare 1 052 631 aktier ut, vilket motsvarar en utspädning på cirka 1,8%. Nu har man totalt 59 985 934 aktier och marknadsvärdet för Sinch uppgår till cirka 42,7 miljarder kronor. Intresset för nyemissionen var stor och den övertecknades kraftigt, vilket jag tror bidrog till att rabatten mot stängningskursen igår endast var 3,6%. 

Man kan tycka att risken nu ökar i bolaget då de gjort så många förvärv på kort tid. Men med tanke på att årets tre stora förvärv, Wavy, SDI och ACL, är enligt deras spår två, tror jag att det är lättare att få in dem i befintlig organisation. Det är färdiga produkter som kopplas på befintlig plattform och inte ny teknik som ska tas fram och integreras. 

Självklart ska man inte underskatta det arbete som ändå kommer att krävas och som kortsiktigt riskerar att leda till att Sinch tappar tempo. Lägg till deras höga värdering, så finns det klart risk för bakslag kursmässigt sätt. Skulle det ske, ser jag det som ypperliga tillfällen att addera fler aktier från detta spännande bolag. Sinch är det största innehavet i min portfölj och det känns som att vi nu börjar se frukterna av deras långa arbete med sin plattform och frågan är om vi inte ser Sinch nosa på 1 000 kronor per aktie inom 12 månader.

Vad tror du om Sinch?


2 kommentarer:

  1. Skummade igenom inlägget som hastigast.

    Du skriver mycket om Sinch men sålde på botten av raset.

    Äger du aktier i dagsläget eller står du vid sidlinjen? När går du in? Frågorna är många.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har blivit mycket om Sinch, mycket för att de är så aktiva. Men jag sålde av och tog hem vinst under mars, sedan har jag gått in igen under april-juni och nu är Sinch återigen mitt största innehav. Kommer att fortsätta att fylla på lite i taget när den dippar, som den gör då och då.

      Radera