Avanza

Underrubriker

onsdag 29 april 2020

Sinch överraskar i det första kvartalet 2020




Idag kom Sinch med sin kvartalsrapport för det första kvartalet och det är bara att lyfta på hatten för detta bolag. De slog analytikernas förväntningar med råge. Sett i backspegeln från mars är detta ett bolag som jag inte skulle ha rört när jag klev ur mina positioner. Det är bara att bita i det sura äpplet och inse för sig själv att det var ett felaktigt beslut och börja om från början i detta bolag. Jag får trösta mig med att jag ändå klev ur med en fin vinst. 

Nog om misstaget, låt oss fokusera på Sinchs senaste rapport. Kvartalet kan summeras med:

  • Nettoomsättningen ökade med 47% till 1 624,2 (1 108,8) MSEK, organisk tillväxt i lokal valuta var 32%
  • Bruttoresultatet ökade med 54% till 446,7 (289,5) MSEK, organisk tillväxt i lokal valuta var 36%
  • Justerad EBITDA ökade med 64% till 184,3 (112,2) MSEK
  • Justerad EBIT ökade med 65% till 168,8 (102,3) MSEK
  • Resultat efter skatt ökade med 67% till 96,4 (57,8) MSEK
  • Resultat per aktie efter utspädning ökade med 61% till 1,74 (1,08) SEK

I kvartalet har bolaget också genomfört ett antal större M&A-transaktioner, vilka i rapporten summeras med:

1) Den 19 mars ingick Sinch ett bindande avtal att förvärva det belgiska bolaget Chatlayer BV för en total köpeskilling om 6,9 MEUR på skuldfri basis. Förvärvet finansieras med befintlig kassa. Chatlayer erbjuder en molnbaserad mjukvaruplattform för att skapa avancerade, flerspråkiga chatbots som förstår både talat språk och textbaserad kommunikation. Förvärvet slutfördes 1 april. För att få en uppfattning om hur denna teknik ser ut, tycker jag att nedan bild från presentationen idag ger en bra uppfattning om det.



2) Den 26 mars ingick Sinch ett bindande avtal att förvärva Wavy med verksamhet i Latinamerika för en kontant köpeskilling på skuldfri basis om 355 MBRL och apportemission av 1 534 582 nya aktier i Sinch. Förvärvet finansieras genom en kombination av befintlig kassa och lånefaciliteter. Förvärvets genomförande är föremål för sedvanliga villkor och godkännande från Brasiliens konkurrensmyndighet. Transaktionen förväntas slutföras under andra halvåret 2020. 

3) Den 26 mars genomfördes en riktad nyemission om 5 000 000 aktier till en teckningskurs om 300 SEK per aktie. Den riktade nyemissionen genererade stort intresse och har genomförts till utvalda svenska och internationella institutionella investerare. Genom emissionen tillfördes Sinch 1 500 MSEK före emissionskostnader. 

4) Den 26 mars säkrade Sinch en utökning av de befintliga kreditfaciliteterna för förvärv om 600 MSEK, givet att bolaget når vissa avtalade villkor. Efter utökningen omfattar kreditfaciliteten ett totalt åtagande om 1 850 MSEK. Utöver detta har Sinch tillgång till en checkräkningskredit om 250 MSEK, vilket är en utökning om 50 MSEK sedan årsskiftet. 

Med andra ord så har bolaget varit väldigt aktivt med att bygga vidare på plattformen med den nya generationens meddelandetjänster och expandera till fler marknader. Igår började även rykten att florera att Sinch och SAP för diskussioner om att Sinch ska köpa deras division SAP Digital Interconnect. Den verksamheten arbetar globalt med meddelandetjänster för företag som vill kunna kommunicera med sina kunder.  

Om det nu blir av skulle detta vara ett väldigt stort förvärv och addera ännu mer till Sinch plattform och erbjudande kring meddelandetjänster. SAP Digital Interconnect hjälper företag att dagligen hantera mer än 1 miljard meddelanden och når 1100 operatörer i 220 länder. Men som sagt, än så länge är det bara rykten, men det vore kul om det visar sig att det är Sinch som är köpare. Som vanligt var det "Inga kommentarer" kring detta på konferenssamtalet och heller inga kommentarer kring vilka de största kunderna som döljer sig bakom de 10 största techbolagen i USA som är bolagets kunder. 

I rapporten kommenterar man också effekten av covid-19 med:

"Mot bakgrund av covid-19 har Sinch ledning vidtagit en rad förebyggande åtgärder för att värna medarbetarnas hälsa och säkerställa fortsatt drift och tjänsteleverans i alla lägen. De negativa effekterna av covid-19 är huvudsakligen koncentrerade till det mindre segmentet Röst och Video och beror på minskad efterfrågan från appbaserade taxiföretag då resandet minskat. I mars månad ökade transaktionsvolymerna i segmentet Meddelandetjänster väsentligt trots minskad användning av vissa marknadsföringsrelaterade meddelandeprodukter. En del av ökningen kan vara hänförlig till covid-19."

Slutligen på konferenssamtalet trodde man att ökningen av meddelanden kommer att bli mer påtaglig under Q2 på grund av covid-19 och att denna spik är mer av en tillfällig karaktär. Däremot tycker jag att det är skönt att se att detta tillväxtcase fortsatt levererar trots att världen för tillfälligt inte är sig lik.

Som avslutning till detta kortare inlägg får bli den sista bilden från presentationen som summerar Sinchs framtida planer



Finns Sinch i din aktieportfölj?







4 kommentarer:

  1. Har inte Sinch i min portfölj. Hur ser du på din exitstrategi nu i efterhand? Som det ser ut just nu lyckades du likvidera din portfölj samma dag som börsen stod i botten innan den vände upp. Kommer du köpa tillbaka dyrare eller fortsätter du ligga likvid?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Givet min situation att jag ska leva på aktieportföljen och att halva världen satt i karantän då tycker jag att det var rätt beslut att tillfälligt gå ur marknaden. Att det sedan oturligt verkar vara lågpunkten i denna hittills korta krasch var otippat. Men nu har jag köpt tillbaka 10% av tidigare innehav då bolaget går från klarhet till klarhet. Även om jag sålde Sinch gjorde jag en bra vinst på innehavet, så jag får se det positiva i det.

      Radera
  2. Både EVO och Sinch har stuckit iväg sedan fsg.

    Resurs däremot har väl fortsatt att rasa men verkar repa sig nu på slutet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, men det blev fina vinster på EVO och Sinch ändå. Resurs däremot ångrar jag bara att jag sålde av försent. Blev för fokuserad på utdelningen.

      Radera