Det var ett tag sedan jag fick till ett inlägg tyvärr och nu kände jag suget efter att skriva igen. Mycket av tiden sedan det senast publicerade inlägget har gått åt att läsa och fundera på investeringar. Även om jag i botten är utdelningsinvesterare har jag börjat fundera på om det är den strategi som passar mig bäst.
Jag tror att det som passar mig bättre är att fokusera på totalavkastningen och om ett bolag delar ut, så är det mer en bonus och något trevligt. Sedan är det också ett kvalitetstecken då utdelning kommer från verkliga vinster. Däremot brukar bolag som har en högre utdelning, runt 4-5%, inte direkt vara kända för någon större tillväxt i omsättning eller vinst. Givetvis finns det säkert undantag, men det är lätt att låsa sig vid just utdelning.
Sedan gillar jag teknik och nya innovationer, vilket gör att mycket av läsandet och funderandet har varit om och kring amerikanska techbolag. Särskilt vilka bolag som kan tänkas stödja framtida trender. Eller med andra ord, i vilka branscher kommer vinnare finnas i under de kommande tio åren?
Bottenplattan i portföljen kommer att byggas kring FAAMG (Facebook, Apple, Amazon, Microsoft och Google). Samtliga av dessa bolags verksamheter tror jag kommer att fortsätta att växa under de kommande tio åren. Sedan är bolagen så stabila och kassastinna att de kan klara av nedgångar som den vi såg i mars. Tack vare sina kassor, kan de även passa på att köpa mindre techbolag med ny teknik, för att sedan kapitalisera på den och fortsätta att växa.
Övriga större bolag till bottenplattan är bolag inom e-Commerce, betallösningar och digitala tjänster. Exempel på dessa är Mastercard, Visa, Paypal, Shopify, Salesforce, ServiceNow, Adobe, Netflix, Alibaba och Tencent.
Som ett steg till att ändra lite på vilka bolag som jag kommer att fokusera på har jag döpt om min Stojko Invest US Techfond till Stojko Invest Growth fond. Anledningen är att jag inte bara kommer att satsa på amerikanska techbolag. Då är det lättare att ha en fond att följa de mindre investeringarna i istället för fler som jag hade tidigare.
Efter att jag sålt av i princip hela aktieportföljen i mars, som jag skrev om, har jag nu i april börjat att köpa in mig i småposter i techbolag. Totalt är jag inne i marknaden till cirka 25%. Jag passar helt enkelt på när de aktier som jag följer dippar 4-5% eller mer under dagen. Eftersom jag har 2,5 årsomkostnader undanstoppat sedan tidigare har jag inte bråttom in i marknaden igen utan det får ta den tid det tar.
Dock finns det så många spännande mindre techbolag man kan äga och antingen köper man småposter i en väldigt massa bolag eller så kompletterar man med en fond. Därför har jag gått igenom de techfonder som har gått bäst i år, 1 år, 3 år och 5 år, för att ta reda på vilka de 10 största innehaven är i respektive fond och vilken/vilka som jag bör komplettera min egen fond, Stojko Invest Growth fond, med.
Topp 10 techfonder i år
Den som har gått bäst hittills i år är förvaltarna till TIN Ny Tekniks gamla fond Swedbank Robur Ny Teknik och den som presterats sämst är Franklin Technology A.
Topp 10 techfonder 1 år
Topp 10 techfonder 3 år
Topp 10 techfonder 5 år
Slutsats
De fonder som presterat bra under samtliga fyra mätperioder är BGF World Technology A2 och JPM US Technology A. Om jag tittar på den första fonden äger jag redan alla bolagen som enskilda aktier, så att köpa till den ger inte så mycket. Samma sak är det med den andra fonden. Visserligen saknar jag Synopsis, AMD och Analog Devices. Men jag föredrar Nvidia framför AMD och de övriga två känns inte direkt intressanta, så den fonden är heller inte vad jag är ute efter.
Däremot är jag själv inte vidare duktig på att försöka analysera gamingbolag eller healthcare, men vill gärna ha dem i portföljen. Helt klart lockar Swedbank Robur Ny Teknik, TIN Ny Teknik och Lannebo Teknik. Fördelen med dessa är att jag även får exponering mot Norden.
När man läser på Twitter är det många som vurmar för TIN Ny Teknik, men Swedbank Robur Ny Teknik lockar faktiskt mer då jag gillar samtliga av deras topp 10 innehav. Lannebos fond kommer jag åt via min tjänstepension och med tanke på de få val Länsförsäkringar har vad gäller tech, så kommer jag ta in den där.
I övrigt gillar jag även Blackrocks nya fond BGF Next Generation A2, eftersom den har väldigt många spännande mindre techbolag och genom den får jag den exponering som jag saknar då jag inte vill äga över 100 småposter i diverse bolag. Det blir för jobbigt att hålla koll på. Vad gäller de andra fonderna kompletteringsköper jag av deras topp 10-bolag som jag inte redan har.
För att summera det hela kommer jag att komplettera min aktieportfölj genom att köpa andelar i Swedbank Robur Ny Teknik och BGF Next Generation A2, i vilka jag även kommer att månadsspara. Vill man också hitta intressanta fonder utifrån teman har Global X funds en hel del intressanta ETF:er (börshandlade fonder).
Tar du in fonder som komplement till din aktieportfölj eller sparar du i både fonder och aktier? Kommentera gärna.
Jag har enbart fonder i PPM, tjänstepension och gammalt privat pensionssparande
SvaraRaderaPPM= black rock world technology, dnb teknologi, robur technology och länsförsäkringar
Privata pensionssparande= TIN ny teknik
Jänstepensionen SAF-LO är mitt tillfälliga bottensänke(D&G småbolag) är dock där bak bunden av folksam urusla fondvalsmöjligheter
Trevligt inlägg! Är inne på samma linje som du för tillfället. Tror mycket på den accelererande digitaliseringen.
SvaraRaderaÄr väldigt sugen på BGF next generation A2, enda som tar mot lite är väl teckningsavgiften på 5%, hur tänker du kring det?
Kör du via SAVR?
Nej, jag kör via Nordnet. Har ännu inte "vågat" mig på SAVR. Tjänsten känns lite för ny för min smak än så länge. Använder du SAVR?
RaderaJag testar den nu med lite mindre månadssparande i några enstaka aktivt förvaltade fonder. Ovan nämnda, Tin ny teknik och Öhman global growth. Kör annars Avanza
RaderaSkulle gärna köpa delar i din fond 🙂 Vilken fond tycker du är bra för den late passive månadsspararen om man vill ha stor vikt i FAAMG?
SvaraRaderaÄr det BGF World Technology A2 som gäller? Eller finns det billigare alternativ?
RaderaTackar :). Är det en techfond som du letar efter tycker jag att BGF World Technology A2 är bra och sett till 1-5 år ligger den i topp. Nu är det ingen garanti att den fortsätter ligga i topp, men vill ha ha exponering mot FAAMG, Alibaba och Tencent så tycker jag den är bäst. Men som alltid, så måste du själva göra din egen analys innan du bestämmer dig. Vad gäller kostnaden, så är den dyr, avkastningen är efter avgifter när du t ex kollar på Avanza. Så länge dyra fonder presterar bättre än billigare alternativ är jag ok med en högre avgift.
Radera